Onko Adana Onkoloji Merkezi meme kanserine farkındalık yaratmak adına bir etkinlik düzenledi. Rotary Klubü ile birlikte hareket etmek için kolları sıvayan Onko Adana Onkoloji Merkezi Doktoru ve Adana Güney Rotary Kulübü eski başkanı Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Fatma Akdoğan ve Adana Onko Onkoloji Hastanesi müdürü ve Rotary Toplum Birliği Başkanı Pırıl Sagay Geze, bundan sonra yapılacak olan tüm projelerde Rotary’den destek beklediklerini belirtti.
Geze, “Bundan sonra yapılacak olan tüm projelerimizde, müzik, resim atölyeleri, mozaik çalışmalar, psikoterapi, danışmanlık, mutlaka bunlardan birinde yer almak hem sosyal, hem sağlık, hem eğitim açısından ihtiyaçlarımıza katkı sağlamak için Rotary’den destek bekliyoruz” diye konuştu.
Onko Adana Onkoloji Merkezi Doktoru ve Adana Güney Rotary Kulübü eski başkanı Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Fatma Akdoğan yaptığı konuşmada şunları ifade etti:
“Bugün burada bir araya gelmek beni çok mutlu etti. Neredeyse 28 yıldan bu yana kanserle ve meme kanseri ile uğraşıyorum. Ben hep masanın karşı tarafındaydım. Dimdik durmak zorundaydım sizlere yol göstermek zorundaydım. Ama sanmayın ki sizlerin duygularını anlamıyordum. Her hastam da fizik muayenesi hastalığın değerlendirilmesi tedavisi konuları ile ilgilendiğim kadar hastanın neler hissettiğini de anlamaya çalıştım. Neredeyse 22 yıldır süren eğitimim donanımın ve tecrübemle istisnasız her hastama en iyi tedavi uygulamaya çalıştım.
Onkoloji alanında tedavilerine katkıda bulunduğum insanların normal yaşantılarında, kendi iç dünyalarında ve ailelerinde ne kadar zorluklar yaşadığını da biliyorum. Her hastamın farklı bir hikayesi oldu. Bir ay sonra evleneceğim ben ameliyat olmak istemiyorum diyen bir hastam vardı örneğin, Hiç bir kadın memesini kaybetmek istemiyordu,
Bütün hastalarım kemoterapi ve radyoterapiden korkuyordu, korkuları nedeniyle hastalığını gizleyenler oldu, kanser tanısı konulunca derin bir depresyona girip hiç bir tedaviyi kabul etmeyen hastalarım oldu.
Ancak hemen hemen hepsi atlattıktan sonra normal yaşantılarına devam edince iyileşebileceklerine inandılar.
Meme kanseri sadece hastayı ilgilendiren bir hastalık değil tüm aileyi ilgilendiren bir hastalık.
Kendisine meme kanseri tanısı konulduğunu, eşine söyleyen bir hastam aynı anda kalp krizi geçiren eşini kaybetti. Birçok hastam eşi ile ailesi ile sorunlar yaşadı. Ben bütün bunları bilmeme rağmen hiç bir şey yapamamaktan dolayı rahatsız oluyordum.
Ama çoğunluğunuzun yaşayarak gördüğü gibi günümüzde tedavisi kolay değil! ama mümkün olan bir hastalık, tedaviden sonra çok uzun yıllar sizi bekliyor. İşte benim amacım bu toplum birliği derneği ile tedaviden sonraki döneminizi daha iyi değerlendirmeniz.
Çünkü kanser tanısı alan her insan mutlaka önce ölümünü düşünüyor ve korkuyor. Bu korkulu endişeli dönemde hayatınıza katılacağınız güzel bir uğraş, küçük bir hobi, belki bir gelir getirici bir çalışma içinde olmak olumsuz düşüncelerden sizi uzaklaştıracaktır. Hatta meslek edinebilir ve online satışlar yapabilirsiniz. Rotary’nin bu konularda birçok çalışması var.
Hiçbir şey olmazsa bile bu şekilde bir araya gelerek yalnız olmadığınızı benzer sorunları yaşayan sizin gibi bir çok insan olduğunu görebilirsiniz. Deneyimlerinizi paylaşacaksınız sorunlarınızı paylaşacaksınız ve bu sorunlara bulduğunuz çözümleri paylaşacaksınız ve bütün bunlar sizi daha iyi hissettirecektir.
Biz Rotary olarak, her konuda sizlerin yanında olacağız. Tedavileri devam edenlerin gereksimleri olan destekleri sağlamaya yardımcı olacağız.
İşte Rotary Toplum birliği tam da bunu amaçlıyor. Kendi sorunlarınızı kendi aranızda dayanışma ile çözüm bulacaksınız. Rotarynin gücünün arkanızda olduğunu bileceksiniz.”
Onko Adana Onkoloji Merkezi müdürü ve Rotary Toplum Birliği Başkanı Pırıl Sagay Geze ise yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
“Merhabalar, hepiniz hoşgeldiniz. Biz zaten birbirimizi tanıyoruz. Burada uzun haftalar süren tedavi süreciniz boyunca hep yan yanaydık. Şimdi de Toplum Birliğinin kanatları altında hep beraber bu yolda yürüyeceğiz.
Geçen dönem Rotary başkanı olan doktorumuz Fatma Akdoğan sayesinde Rotary’nin sosyal projelerine bizzat tanık olduğum için bu projenin bir parçası olmaktan, hatta Rotary Toplum Birliği Başkanı olmaktan mutluluk duyuyorum. Çünkü özellikle pandemi süreci boyunca çalışarak, üreterek, birçok insanın hayatına nasıl dokunduklarına bizzat şahit oldum.
Ben 15 senedir Onko’da çalışıyorum ve 15 senedir Onkoloji hastalarıyla iç içe yaşıyoruz. Sizlerin tedavi süreçlerinde birçok hastamız ve yakınları ”Ne yaşadığımızı bilemezsiniz” dediler. Ama biz hastalarımıza hep şöyle cevap verdik. Burada çalışan tüm ekibimizin mutlaka 1. dereceden bir yakını kanser tedavisi gördü.
Mesela benim annem Meme kanseri hastası ve ben de sizlerle ve yakınlarınız ile empati kurabiliyorum. Tedaviniz süresince yaşadığınız zorlukları bizler de tecrübe ettik. O sebeple en çok ta bunun için yanınızda olmak istiyorum.
Sorunlar sadece bireyleri değil tüm toplumu etkilemektedir. Toplumda üreten, çalışan bir birey olarak, kendim ve diğer insanların yaşadığı sorunların çözümüne katkı sağlamak için Toplum Birliğinin önderliğinde birçok hayata dokunmak istiyoruz.
Bundan sonra yapılacak olan tüm projelerimizde, müzik, resim atölyeleri, mozaik çalışmalar, psikoterapi, danışmanlık, mutlaka bunlardan birinde yer almak hem sosyal, hem sağlık, hem eğitim açısından ihtiyaçlarımıza katkı sağlamak için Rotary’den destek bekliyoruz.
Rotary Dönem Başkanı Aycan Bey’den bizi desteklemesini ve beraber omuz omuza birçok proje gerçekleştirebilmemizi temenni ediyorum. Hepiniz tekrar hoşgeldiniz diyorum.”
ÖZEL HABER- PINAR AYTEKİN