Çukurova Üniversitesi(ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin bu haftaki konuğu ÇÜ İletişim Fakültesi
Radyo, Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Aydın Çam ve Dr. Öğr. Üyesi İlke Şanlıer Yüksel oldu. Konuşmacılar “Yeni/Yerel Sinema Tarihi Çalışmaları: Adana ve Çukurova Bölgesi Araştırmaları” konusunu ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı.
Adana ve Çukurova bölgesindeki sinema tarihi konusunda bir proje çalışması yapıldığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Çam ve Dr. Öğr. Üyesi Yüksel, Adana merkez başta olmak üzere Toroslardaki yaylaların, Osmaniye ve çevresindeki birçok bölgenin çalışma kapsamında olduğunu ifade etti.
Yeni/Yerel Sinema Tarihi Çalışmaları: Adana ve Çukurova Bölgesi Araştırmaları
İncelemeye alınan sahalarda ne tür araştırmalar yaptıklarını ve nelere dikkat ettiklerini de ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Çam ve Dr. Öğr. Üyesi Yüksel, kent ve kent dışı mekânlarda seyyar sinemacılarla irtibat kurduklarını, sinema bileti satıcılarını bulduklarını, sinemayla bir şekilde ilgisi olan kimselerle iletişim kurduklarını ve saha çalışmaları sırasında kaynak kişilerin yardımlarına başvurduklarını söyledi.
Adana ve Çukurova bölgesinin sinema tarihini yazmak için ulaşabildikleri bütün bilgileri kaydettiklerini ve çalışmalarını nasıl sürdürdükleri hakkında çeşitli bilgiler aktaran Dr. Öğr. Üyesi Çam ve Dr. Öğr. Üyesi Yüksel, ulaştıkları bilgiler neticesinde birtakım haritalar hazırladıklarını ve bu haritaların sinemaların nerelerde yoğunlaştığına ve hangi bölgede kaç sinema olduğuna dair bilgilerin takip edilebilmesine olanak sağladığını ifade etti. Aynı zamanda bunlar dışında daha birçok unsurun sayısal verilerle bu haritalarda görülebildiğinin altını çizen konuşmacılar, bölgedeki eski sinema faaliyetleri hakkında da bilgiler vererek 1902’de Yunanistan’dan gelen Dimitri adlı bir Rum vatandaşı tarafından önce Mersin’de hemen ardından da Adana’da film gösterimleri yapıldığını söyledi.
1918-1920 yılları arasında ise Adana’da ‘Teras Sineması’nın açık olduğunu hatırlatan konuşmacılar bu sinemaya dair bulabildikleri en eski belgenin bir kartpostal olduğunu söyleyerek bu belgenin görüntüsünü ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı. 1933-1951 yılları arasında ise Adana Halkevinin köylerde ve şehirlerde ciddi sinema faaliyetleri yaptığının bilgisini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Çam ve Dr. Öğr. Üyesi Yüksel, bu dönemlerde birçok filmin çekildiğini, Adana ve Çukurova Bölgesi araştırmalarından edindikleri bilgilerle bağlantılı olarak birçok makale ve bildiri hazırladıklarını söyledi.
Toplantı sonunda Dr. Öğr. Üyesi Aydın Çam ve Dr. Öğr. Üyesi İlke Şanlıer Yüksel’e katkı ve katılımlarından ötürü Merkez Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik ve ÇÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sema Çetin Baycanlar tarafından plaket takdim edildi.