Uzun yıllar süren enflasyonun toplumsal maliyeti çok yüksektir. Ve bu yüksek maliyet mutlaka ödenecektir. Biz toplum olarak bunun yüksek bedelini 40 yıldır ödüyoruz. Yeni, hükümet bütçe harcamalarını 1/5 oranında kesilmesini sağlamalıdır. Bunun yolu tahmin edildiğinden daha kolaydır. (1)
Prof. Dr. Mustafa Aysan
İstanbul Ü. İktisat Fak. ( E) Öğ. Üyesi
,Hocamızın söyledikleri bize göre çok doğrudur. İMF nin bize yaptığı telkinler ise bunun tersidir. “Aralık sonlarına kadar çeşitli kereler gidip gelen İMF heyeti ekonominin dar boğazdan çıkarılması için zorunlu gördüğü bazı önerilerde bulunmuştur. BU arada paranın yüksek oranda “DEVALÜE” edilmesini, değerinin düşürülmesini. Dış ticaret açığının kapatılmaya çalışılmasını ağır sanayii yatırımlarından vazgeçilmesini istemişlerdir.
İMF heyeti bütün bu tedbirler alınmadığı takdirde Türkiye’ye dış ülkeler tarafından kredi açılmayacağını kesin bir dille belirtmişlerdir.( 2) Kitaplarımın konusu işte bunlardır. 14 Mayıs 1950 den sonra DENK bütçenin öneminin bilmeyen iktidarlar serisi göreve gelmiştir. Ancak bir tek yıl bile DENK bütçe yapılmamıştır.(***)
(1)(30 Mart v1996 tarihli Son Havadis Gazetesi)
( 2) 12 Eylül Öncesi ve Sonrası: MGK yayınları 1981 Ankara. S.28
(***)Bu konularla tıp doktorunun ne ilgisi vardır denilirse. Cevabı açık bütçe ortamında Türk milleti tam manasıyla iflasa sürüklenir. Hasatlıklar çoğalır. Toplun adeta sivrisinek üreten bataklığa döner. DENK bütçe yapmayan devletlerin insan sağlığını korumadıkları da evrensel bir gerektir.