Genel

EMNİYET KEMERİ / Av. Burcu Çinçik

  1. Emniyet Kemeri Tanımı

Bir araçta güven sağlayıcı parçaya emniyet denir.[1] Emniyet güven, güven verici işler anlamına da gelmektedir.[2] Bele dolayarak toka ile tutturulan, kumaş, deri veya metalden yapılan bel bağına kemer denir.[3] Uçak, otomobil vb. koltuklarına yerleştirilmiş olan, yolculuk sırasında kişilerin güvenlik için bellerine taktıkları kemere emniyet kemeri denir.[4]

Emniyet kemerini 1903 yılın da Gustave Liebau bulmuştur.[5] Trafik de sürücü ve yolcuların olası bir tehlikeye karşı can güvenliğini korumak için takılan kemere emniyet kemeri denir.

  1. Emniyet Kemerinin Hukuki Dayanağı

Türk hukuk sistemin de emniyet kemeri Karayolları Trafik Kanunu[6] ve Karayolları Trafik Yönetmeliğin de düzenlenmiştir.

  1. Emniyet Kemeri Zorunlu mu

Türkiye de 1986 yılın da otomobil vb. araçlarda hem sürücü hem de yolcular için emniyet kemeri takmaya başlatılmıştır.  Keza Türkiye de 1992 yılın da şehir içi yollarda otomobil vb. sürücü ve ön koltukta oturan yolculara emniyet kemeri takma zorunluluğu getirilmiştir.

Akabinde 1995 yılın da arka koltukta emniyet kemeri takma başlanmıştır. 1998 yılın da otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet vb. emniyet kemeri zorunlu hale getirilmiştir. Burada emniyet kemeri arka koltukta zorunlu olmaktadır. Başka bir anlatımla emniyet kemeri takmak zorunlu olmaktadır.

4.Emniyet Kemerini Takmamanın Cezası

Türkiye de emniyet kemeri takmak zorunludur. Bundan dolayı emniyet kemeri takmamanın cezası vardır. Emniyet kemeri takmamanın cezası her yıl değişmektedir. Bu değişiklik resmi gazete[7] de yayınlanmaktadır. Keza Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığından[8] detaylı olarak öğrenebilirsiniz. 2025 yılın da emniyet kemeri takmama cezası 993 TL olmaktadır.

  1. Emniyet Kemeri Takmama Cezasında İndirim

Somut olay da emniyet kemeri takmama cezası aldıktan sonra size bu ceza tebliğ edilecektir. Ceza size tebliğ edildikten sonra ödeme yapmanız gerekmektedir. 15 gün içerisinde cezayı öderseniz yüzde 25 indirim yapılacaktır. Bu durum da emniyet kemeri takmama cezasının yüzde 25 indirimli hali 744,75 TL ödeyeceksiniz.

  1. Emniyet Kemeri Takmama Cezası Nereden Sorgulanır

Kişi emniyet kemeri takmama cezasının olup olmadığını e- devlet üzerinden öğrenebilir. E-devlet üzerinden araç plakalarına yazılan cezalar bölümün girilmesi yeterli olmaktadır.

  1. Emniyet Kemeri Takmama Cezası Nasıl Ödenir

Emniyet kemeri takmama cezası vergi dairesine ödene bilinir. Aynı şekilde PTT şubeleri ve banka şubelerine ödenir. Ödemeyi nakit veya kredi kartıyla yapabilirsiniz.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığının online olarak görevlendirdiği kanallar varsa buralardan da ödeme yapabilirsiniz.

8.Emniyet Kemeri Takmama Cezasının Geciktirilmesinin Cezası

Emniyet kemeri takmama cezasının geciktirilmesi durumun da ceza gecikme faizi işlemektedir. Bu gecikme faizi 2025 yılında her ay yüzde 5 olmaktadır. Başka bir anlatımla emniyet kemeri takmama cezasının ödenmemesi durumunda gecikme faizi olarak her ay yüzde 5 faiz uygulanmaktadır.

  1. Emniyet Kemeri Takmamanın Ceza Puanı

Somut olay da emniyet kemeri takmamaya para cezası ve puan cezası verilmektedir. Burada 5 puan cezası verilmektedir. Bu durum Karayolları Trafik Kanunun da düzenlenmektedir.

  1. Emniyet Kemeri Takmama Cezası Kimler İçin

Emniyet kemeri takmama cezası sürücüler için olmaktadır. Bir araba da ön koltukta ki yolcu ve arka koltukta ki yolcuların emniyet kemeri takmasının sorumluluğu sürücüye aittir. Bazı durum ve şartlar da yolculara da emniyet kemeri takmama cezası verile bilinir.

  1. Emniyet Kemeri Cezasına İtiraz

Emniyet kemeri takmama cezasına itiraz edilebilir. Emniyet kemerine itiraz cezayı aldıktan 15 gün içerisin de yapılmaktadır. Emniyet kemeri takmama cezasına itiraz Sulh Ceza Hakimliğine yapılmaktadır. Eğer 15 gün içerisinde emniyet kemeri takmama cezasına itiraz etmezseniz o zaman itiraz etme hakkınızı kaybedersiniz.

  1. Emniyet Kemeri Takmama Cezası Sicile İşler mi

Emniyet kemeri takmama cezası trafik siciline işlemektedir. Fakat adli sicile işlememektedir.

 

Kaynakça

 1 www.tdk.com.tr

2 www.tdk.com.tr

3 www.tdk.com.tr

4 www.tdk.com.tr

5 https://tr.wikipedia.org/wiki/Emniyet_kemeri

6  RG N.18195 T. 18.10.1983 www.mevzuat.com.tr

7  www.resmigazete.gov.tr

8   https://www.trafik.gov.tr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.