Nergiz Yayınları’nın 91. Kitabı Devrimci Bir Kurmay Subay Talat Turhan 27 Mayıs 1960’tan 28 Şubat 1997’ye…
Yakın tarih meraklılarının mutlaka okuması gereken kitaplardan biri.
Kitabın kapak yazısında Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun 2 Aralık 1990 yılında Cumhuriyet Gazetesi’ndeki bir yazıdan alıntı yapılmış.
Velidedeoğlu’nun yazısı Talat Turhan ile ilgili.
“Askerler arasında ‘emir komuta’ zinciri de tabudur. 27 Mayıs Devrimi’nin bu zincirin kurallarına uygun olarak yapılmaması, Milli Birlik Komitesi’nde yüzbaşı, dahası üsteğmen rütbesindekilerle general rütbesindekilerin eşit oya sahip olması, Silahlı Kuvvetler tarafından hiç affedilmemişti. Bunun acısı on yıl sonra 12 Mart faşizmi döneminde eski Milli Birlik Komitesi’nin iki genç üyesinin bir bahaneyle sıkıyönetimce içeri alınarak falakaya çekilmesiyle çıkarılmıştır. Emekli Kurmay Yarbay Talat Turhan da o dönemde işkence görmüştür. Üst rütbeliler emir ve komuta zincirini bozanlara karşı çok acımasızdır. Çünkü bu zincir onlar için ‘Tabu’dur.
Aziz Nesin de Talat Turhan için 18 Şubat 1978’de “ Sevgili Talat Turhan, karanlık ve kirli bir döneme ışık tutup o dönemin çirkin yüzünü gözler önüne seren savunmanızı yararlanarak, öğrenerek okudum. Sağ olun! Ellerinize sağlık” diye yazmıştır.
Editörün notu:
Işıklar içinde Tanrı katında huzur bulsun. Talat Turhan Bey hayatımda tanıdığım ender rastlanılan beyefendilerden biriydi.
Nezaketinin yanı sıra iradesi ile bulunduğu her yerde pozitif bir etki alanı yaratırdı.
Gerek Söz Gazetesi’nde gerekse Türk Sözü Dergisi’nde yayınlamak onuruna erdiğimiz yazılarının bizden sonraki Türk nesline çok faydalı olduğu inancındayım.
Talat Turhan beyden çok şey öğrendim.
Minnettarım.
Ender de olsa her karşılaşmamızda saatler boyunca hasbıhal eder memleketin, özellikle TSK’nın durumunu konuşurduk.
Birçok bayramda benden önce davranarak kutlama için arayıp beni mahcup etmiştir.
Genellikle ilk arayan Talat Turhan Bey olurdu. Zaman zaman telefonla arar, hal hatır sorardı. Ben her seferinde önce o’nun aradığı için kendimden utanırdım. Bu arada müşterek dostumuz Güngör Türkeli’ yadıma düştü. Talat Turhan beyi o kadar severdi ve o kadar bağlıydı ki oğlunun adını bile Talat koydu.
Işıklar içre, Tanrı katında huzur bulsun.
Talat Turhan beyin son dönemde kitaplarını yayınlayarak Türk kamuoyuna tanıtan Nergiz Yayınları’nın sahibi Ahmet Acar, Talat Turhan beyin bu kitabını basıp, yayınlayarak önemli bir vefa borcunu ödemiştir.
Zira vefa bu devirde ender bulunan bir duygudur.
Kendisine Talat Turhan bey ve dostları adına müteşekkirim.
Reha Ören.
“