Site icon Söz Gazetesi

Adanalı vekillerin ve çevrecilerin umurunda mı?

Türkiye genelindeki ormanlık alanlar, ‘hızla’ orman sınırları dışına çıkarılıyor.

19 Ocak tarihli kararla Bingöl, Bursa, Elazığ, Eskişehir, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sinop, Tokat ve Zonguldak’taki bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı.

Bu alanlar yaklaşık 600 hektara denk geliyor. 2018’den bu yana toplam 3 bin 200 adet futbol sahası büyüklüğündeki alan, orman vasfını kaybetti. En fazla ormanlık alanın imara açıldığı yıl ise 2022 oldu.

Bu alanların en az iki katı büyüklüğündeki Hazine arazileri, orman tahsisi için Orman Genel Müdürlüğü’ne verilecek. Ancak bu yerlerin karşılığında verilecek arazilerin aynı şehirde olacağına dair bir ibare kararda yer almadı. Ağaçlandırılan bir alanın ‘orman’ kimliğini kazanması için onlarca yıl geçmesi gerekiyor.

Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Hüsrev Özkara, şu anda ‘orman dışına çıkarılması’ kararını içeren birçok dosyanın bekletildiğini söyledi.

En çok orman vasfından çıkarılan illerin başında 4 milyon 180 bin 455 m² ile Bursa geliyor.

Onu sırasıyla Manisa, İzmir, Mersin, Bingöl, Kütahya, Adana, Balıkesir, Kocaeli ve Osmaniye takip ediyor. Orman vasfının dışına çıkarılan alanların yüzde 82’si bu 10 ilde yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Adana’nın Ceyhan ilçesine bağlı Sarımazı ve Kurtpınarı mahalleleri ile Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Emlakdere mahallesi sınırları içinde yer alan bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı.

TAŞINMAZ TAHSİSİ YAPILACAK

Söz konusu karar kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere orman sınırları dışına çıkarılan alanların iki katından az olmamak üzere taşınmaz tahsisi yapılacak.

Exit mobile version