Site icon Söz Gazetesi

Türkiye’ye 30 gün içinde yaptırım

Başkan Donald Trump, 2017’de Amerika’nın Düşmanlarına Yaptırım Yoluyla Karşı Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında S-400 alımı için Türkiye’ye uygulanması gereken yaptırımları engellese de, perşembe günü geçen yeni savunma tasarısı 30 gün içinde Türkiye’ye beş veya daha fazla yaptırımın uygulanmasını emredecek.

Tasarı bu hafta imzalanırsa görev Trump yönetimine düşecek. Aksi takdirde, 20 Ocak’ta göreve başlayacak olan Başkan Joe Biden yaptırımları imzalamak zorunda kalacak.

NATO, S-400’lerin askeri ittifak için bir tehdit oluşturduğunu ve özellikle F-35 uçaklarının teknik sırlarını tehlikeye attığını söylüyor.

Türkiye’nin Rusya’dan 2,5 milyar dolarlık önemli bir savunma maddesi satın alması CAATSA’ya göre “önemli bir işlem” teşkil ediyor ve bu da ABD yasalarına göre alım yapan ülkeye karşı bir dizi yaptırım uygulanmasını gerektiriyor.

Başkan, Türkiye’nin artık S-400 sistemine sahip olmadığını onayladığında yaptırımlar kaldırılabilir.

Yeni yasa ayrıca F-35 programından çıkarılmadan önce Türkiye tarafından kabul edilen altı adet F-35 uçağının Amerikan ordusu tarafından kullanımına onay veriyor.

Kongre, ABD’nin Türkiye’ye silah satışını neredeyse iki yıldır gizlice engelledi

Kongre’nin Türkiye’ye yaklaşık iki yıldır silah satışını engelleyen dört kilit üyesi ile birlikte hareket eden Senato Dış İlişkiler Komitesi üyesi Bob Menendez Başkan Trump’ın yapmayı reddettiği şeyi yapmak için NDAA’ya bir hükmün dahil edilmesine yardımcı olmaktan inanılmaz derecede gurur duyduğunu söyledi. Menendez bir twit’inde Türkiye’nin Rus S-400 savunma sistemlerini teslim aldığını ve bu nedenle mevcut yasa uyarınca cezalandırılacağını söyledi.

S-400’ler konusundaki anlaşmazlık, Türkiye ile bazı NATO müttefikleri arasında son zamanlarda yaşanan alevlenmeler arasında yer alıyor.

ABD aylardır Ankara’yı, S-400 sisteminin etkinleştirilmesi halinde CAATSA kapsamında yaptırım riskine gireceği konusunda uyardı. Ancak Trump, Erdoğan’ın füzeleri harekete geçirmeyeceği ümidiyle yaptırımları uygulamaya koymadı.

Meclis ve Senato versiyonlarını uzlaştırmak için haftalarca süren görüşmelerin ürünü olan tasarının önümüzdeki hafta her iki mecliste de görüşülmesi bekleniyor.

Trump, Konfederasyon liderlerinin adını değiştiren, birkaç üssün yeniden adlandırılmasını gerektiren ve çevrimiçi şirketler için yasal dokunulmazlığın kaldırılmasını reddetmesi nedeniyle yasayı veto edeceğini söyledi.

Kaynak: Defencenews

Exit mobile version