CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, döviz kurundaki önlenemez yükselişin ilaç yokluğuna neden olduğunu söyledi. Eczanelerde 5 ilaçtan 1’inin bulunmadığını kaydeden Bulut, “İlaçtaki yüzde 37’lik zam 19 Şubat’ta etiketlere yansıdı ancak ilaç yokluğuna çare olmadı. Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasında sabitlenen Euro kurunun 6,2925 lira; reel kurun 15 TL’nin üzerinde olması nedeniyle firmalar, ecza depolarına ilacı kısıtlı veriyor. Hastalar mağdur oluyor” dedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, eczane raflarında 5 ilaçtan 1’inin bulunmadığını söyledi.Bulut, diyabet, tansiyon ilaçları, kanser ilaçlarının yanı sıra soğuk algınlığı ilaçları, burun damlaları, burun spreyleri, bazı antibiyotik şuruplar, tüp bebek ilaçları, gözdamlalarının tedarikinde dahi sorun yaşandığını belirterek, eczacıyla vatandaşın karşı karşıya geldiğini bildirdi.
İLAÇYOKLUĞU BÜTÜN BİR YILA YAYILDI
İlaçta önceki yıllarda sadece ocak ve şubat aylarında yaşanan ilaç yokluğunun bütün bir yıla yayıldığını kaydeden Bulut, döviz kurundaki önlenemez artışla birlikte sorunun içinden çıkılamaz hale geldiğini, ilaç yokluğunun daha da katlandığının altını çizdi. İlaçtaki yüzde 37’lik zammın 19 Şubat’ta etiketlere yansıdığını ancak ilaç yokluğuna merrhem olmadığına vurgu yapan Bulut, “Sağlık Bakanlığı Fiyat Değerlendirme Komisyonu ile ilaç firmaları arasında sabitlenen Euro kurunun 6,2925 lira; reel kurun 15 TL’nin üzerinde olması nedeniyle firmalar, ecza depolarına ilacı kısıtlı veriyor. Aradaki derin makas nedeniyle hastalar, hasta yakınları mağdur oluyor. Ellerinde reçete kapı kapı eczane gezen hastalar, ilaçlarını tamamlamak için birden fazla eczaneye gitse de ilaçlarını alamıyor. Eczacılar iyi niyetle başka hastalara da yetsin diye, reçetede yazan aynı ilaçtan 2 kutu vermek yerine 1 kutu ilaç veriyor. İlacı yoka düşürmemek için çabalıyor” dedi.
SAĞLIK BAKANLIĞI SADECE İZLİYOR
Firmaların, ecza depolarına ilacı kısıtlı verdiğini belirten, CHP’nin eczacı kökenli milletvekiliBulut,‘ilaç krizinin’ her yıl yaşanmasına rağmen Sağlık Bakanlığı’nın konuya ilişkin kalıcı bir çözüm getirmemesini eleştirdi. Bakanlığın sorunu sadece izlemekle yetindiğini kaydeden Bulut, ekonominin gerçeklerine uygun fiyatlandırma yapılmasının sorunu çözeceğini söyledi. Bulut, 13 yıldır güncellenmeyen ilaç fiyat kararnamesinin acilen güncellenmesi;beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan kur güncellemesinin de yılda 3 veya 4 kez yapılması gerektiğini bildirdi.
İLACA MİLYARLARCA DOLAR
Türkiye’nin hatalı ilaç politikaları nedeniyle ilaçta yüzde 60 oranında dışa bağımlı olduğunu belirten Bulut, “2021 yılında ilaç ve eczacılık sektörü ithalatı bir önceki yıla göre %35 oranında artarak 7,2 milyar dolar oldu. 2021 yılı ithalatında ilk sırada insan ve hayvan kanı, serum, aşı, toksin vb. ürünler yer aldı. Bu ürünleri tedavide/korunmada kullanılmak üzere hazırlanan ilaçlar ile antibiyotikler takip etti. Stratejik bir ürün olan ilaca her yıl milyarlarca dolar veriyoruz. Dışa bağımlılığı azaltmak için ilaç politikası oluşturulmalı, yol haritası belirlenmeli, ilaçta yerli üretim teşvik edilmeli, ilaçta dışa bağımlılık bir an önce Türkiye’nin kaderi olmaktan çıkarılmalı” ifadelerini kullandı.