Site icon Söz Gazetesi

Ormanların aşırı yıkımı ‘daha fazla salgın ortaya çıkaracak’

Araştırmacılar BM’ye biyolojik çeşitlilik kaybının yeni hastalıkların hayvanlardan insanlara hızla yayılmasını sağladığını söyleyecek

Bilim adamları, dünya liderlerini, ormansızlaşma ve biyolojik çeşitlilik kaybı seviyeleri mevcut felaket oranlarında devam ederse, artan sayıda ölümcül yeni salgının gezegeni etkileyeceği konusunda uyaracaklar.

Önümüzdeki ay New York’ta düzenlenmesi planlanan bir BM biyoçeşitlilik zirvesi, korumacılar ve biyologlar tarafından, artık çevresel yıkım ile Covid-19 gibi ölümcül yeni hastalıkların artan ortaya çıkışı arasında güçlü bir bağlantı olduğuna dair net kanıtlar olduğunu söyleyecek.

Şiddetli ormansızlaşma, çiftçiliğin kontrolsüz genişlemesi ve uzak bölgelerde madenlerin inşası – ayrıca yabani hayvanların yiyecek kaynağı olarak sömürülmesi, geleneksel ilaçlar ve egzotik evcil hayvanlar – hastalıkların vahşi yaşamdan yayılması için “mükemmel bir fırtına” yaratıyor. insanlara, delegelere söylenecek.

Ortaya çıkan tüm hastalıkların neredeyse üçte birinin arazi kullanımındaki değişiklik sürecinden kaynaklandığı iddia ediliyor. Sonuç olarak, yılda beş veya altı yeni salgın yakında Dünya nüfusunu etkileyebilir.

Duke Üniversitesi’nde koruma profesörü olan Stuart Pimm, “Şu anda, bu krizi yaratan yaban eti ve egzotik evcil hayvanlarla ilgili uluslararası ticaretle ilişkili bir sürü faaliyet var – yasadışı ağaç kesimi, temizleme ve madencilik -” dedi. “Covid-19 söz konusu olduğunda, dünyaya trilyonlarca dolara mal oldu ve zaten neredeyse bir milyon insanı öldürdü, bu yüzden açıkça acil eylem gerekiyor.”

Palmiye ağaçları yetiştirmek, çiftlik sığırları yetiştirmek, petrol çıkarmak ve madenlere ve maden yataklarına erişim sağlamak için her yıl on milyonlarca hektar yağmur ormanı ve diğer vahşi ortamların buldozerle yıkıldığı tahmin edilmektedir. Bu, çoğu bilim tarafından bilinmeyen sayısız virüs ve bakteri türüne ev sahipliği yapan bitki örtüsünün ve vahşi yaşamın yaygın bir şekilde yok olmasına yol açar. Bu mikroplar daha sonra yanlışlıkla insanlar ve evcil hayvanlar gibi yeni konakçılara bulaşabilir.

Bu tür olaylar, yayılma olarak bilinir. En önemlisi, virüsler yeni insan konakçılarında gelişirse, diğer kişilere de bulaşabilir. Bu, bulaşma olarak bilinir ve sonuç yeni ortaya çıkan bir hastalık olabilir.

Peru’nun Amazon yağmur ormanlarının Madre de Dios bölgesinde bir kereste fabrikası. Fotoğraf: Ernesto Benavides / AFP / Getty Images

Bu tür olayların bir örneği, 20. yüzyılın başlarında Batı Afrika’da yaban eti için kesilen şempanze ve gorillerden erkeklere ve kadınlara yayılan ve o zamandan beri 10 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan HIV virüsüdür. insanlar. Diğer örnekler arasında yarasalar tarafından primatlara ve insanlara geçen Ebola ateşi; 2009 domuz gribi salgını ve başlangıçta yarasalardan insanlara geçen Covid-19 virüsü.

Princeton Üniversitesi’nde ekoloji ve evrimsel biyoloji profesörü Andy Dobson, “İşçiler ağaçları kesmek için yağmur ormanlarına geldiklerinde yanlarında yiyecek almıyorlar” dedi. Sadece öldürebileceklerini yerler. Bu da onları her zaman enfeksiyona maruz bırakır. “

Bu nokta Pimm tarafından desteklendi. Ekvador ormanlarının derinliklerinde vahşi bir domuzu katleden bir adamın fotoğrafı var. Yasadışı bir ağaç kesiciydi ve işçi arkadaşlarıyla birlikte yemeğe ihtiyaçları vardı, bu yüzden bir yaban domuzu öldürdüler. Bu süreçte yaban domuz kanı sıçradı. Korkunç ve hijyenik değil ve bu hastalıklar böyle yayılıyor. “

Ancak, Londra Üniversitesi’nden zoolog David Redding, ortaya çıkan her hastalığa tek ve büyük bir yayılma olayından kaynaklanmadığını vurguladı. “Ağaçların kesildiği yerlerde çiftliklerin çevresinde oluşturulan tarla mozaikleri, eski orman parsellerinin arasına serpiştirilmiş peyzajda beliriyor.

“Bu, vahşi ve ekili arasındaki arayüzü artırıyor. Tuhaf yeni virüsler taşıyan yarasalar, kemirgenler ve diğer haşereler hayatta kalan orman yığınlarından gelir ve çiftlik hayvanlarını enfekte eder – bu hayvanlar daha sonra bu enfeksiyonları insanlara aktarır. “

Bu bulaşma biçiminin bir örneği, ilk olarak 1969’da Nijerya’da keşfedilen ve şimdi yılda birkaç bin kişinin ölümüne neden olan Lassa ateşi tarafından sağlanmaktadır. Virüs kemirgen tarafından yayılır Mastomys’nin natalensis , Afrika’nın savannahs ve ormanlarda yaygın olan ama şimdi insanlara hastalık üzerinde geçen evleri ve çiftlikleri kolonize.

Dobson, “Önemli olan nokta, muhtemelen memelilere göre 10 kat daha fazla farklı virüs türünün bulunmasıdır” diye ekledi. “Sayılar aleyhimize ve yeni patojenlerin ortaya çıkması kaçınılmaz.”

Geçmişte, sınır bölgelerinde birçok yeni hastalık salgını kaldı. Bununla birlikte, ucuz hava yolculuğunun gelişimi, bilim adamları neler olduğunu tam olarak anlamadan önce dünyanın her yerinde hastalıkların ortaya çıkabileceği ve tabloyu değiştirdi.

Cambridge Üniversitesi Veteriner Hekimliği Bölüm Başkanı Profesör James Wood, “Yeni bir hastalığın ileriye doğru bulaşması, pandemi öyküsünün gerçekten önemli bir başka unsurudur” dedi. Domuz gribi salgını düşünün. Neler olduğunu anlamadan önce bunu dünyanın dört bir yanına birkaç kez uçurduk. Küresel bağlanabilirlik, Covid-19’un dünyadaki hemen hemen her ülkeye aktarılmasına izin verdi ve hala da izin veriyor. “

Geçen ay Science’ta yayınlanan bir makalede , Pimm, Dobson ve diğer bilim adamları ve ekonomistler, yaban hayatını izlemek, yayılmaları azaltmak, yaban hayatı et ticaretini sona erdirmek ve ormansızlaşmayı azaltmak için bir program oluşturmayı öneriyorlar. Böyle bir plan, yılda 20 milyar dolardan fazlaya mal olabilir; bu, dünya çapındaki ulusal ekonomilerden trilyonlarca doları silen Covid-19 salgınının maliyeti tarafından cüce bir fiyat etiketi.

“10 yıllık önleme maliyetlerinin değerinin Covid-19 salgınının maliyetinin yalnızca yaklaşık% 2’si olacağını tahmin ediyoruz” diyorlar. Araştırmacılara ek olarak, karbon emisyonlarının önemli bir kaynağı olan ormansızlaşmanın azaltılmasının da iklim değişikliğine karşı mücadeleye yardımcı olma avantajı olacağını ekliyorlar.

Grup, “Yeni hastalıkların ortaya çıkma oranı artıyor ve ekonomik etkileri de artıyor” diyor. “Pandemi riskini azaltmak için küresel bir stratejiyi ertelemek, maliyetlerin artmaya devam etmesine neden olacaktır. Toplum, gelecekteki pandemilerin etkilerinden kaçınmak için çaba göstermelidir. “

kaynak: https://www.theguardian.com

Exit mobile version