Türkiye yıllık yaklaşık 36 milyon kurbağa ihraç ederken, Çukurova'da yaşayan
Anadolu su kurbağalarının aşırı hasadın devam etmesi halinde 2050 yılına kadar yok olabileceği belirtildi.
Türk hükümeti, Ege Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Stony Brook Üniversitesi iş birliğinde yürütülen yeni bir araştırmaya göre, Çukurova deltasının yerli su kurbağaları aşırı tüketim nedeniyle otuz yıl içinde yok olma tehlikesi altında.
Oryx dergisinde yayımlanan çalışmada uzmanlar, su kurbağalarının da içinde bulunduğu amfibil nüfusundaki azalmanın ekosistem ve insan hayatı açısından ciddi yıkıcı sonuçları olacağını ifade etti.
Türkiye'de yılda 4 milyon dolar değerinde kurbağa hasadı yapılıyor. Türkiye'den başta Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere pek çok ülkeye yıllık 36 milyon kurbağa ihraç ediliyor. İhracat yapılan ülkelerdeyse kurbağalar gıda olarak tüketiliyor.
Uzmanlar, hasat oranının azalması halinde su kurbağası popülasyonunun hayatta kalabileceğini belirtiyor. Bunun içinse çiftleşme dönemlerinde kurbağa hasadının yasaklanması ve 30 gramın altındaki kurbağaların avlanması ve ihraç edilmesine son verilmesi öneriliyor.
kaynak:euronews