Adana nere, Avustralya’nın Melborn kenti nere?
1970 yılında çalışmak amacıyla Avustralya’nın yolunu tutan Mehmet Balıkel; ömrünü ülkemizi bu yeni kıtada tanıtmaya adadı.
‘Biography of Mehmet Balıkel’ ile ‘Gurbetçi Mehmet Balıkel’ adlı yayınlanmış kitapları bulunan Balıkel; Avustralya’da kurulu bulunan Şehit ve Gaziler Derneği’nin tek Türk üyesi konumunda.
1943 doğumlu 5 çocuk babası olan Mehmet Balıkel; uzun yıllar fabrikalarda çalıştıktan sonra yeni kıtada restaurant açarak geçimini sağlamaya çalıştı. 2008 yılında emekli olan Balıkel, 54 yıldır Avustralya’da Atatürk sevgisini sıcak tutmaya çabalıyor.
Her yıl Avustralya Şehit ve Gaziler Derneği Footscray RSL tarafından hazırlanan takvimde yer alan Balıkel; aynı zamanda fahri polis olarak da yaşadığı çevrede geniş kabul görmüş durumda.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Sosyal ve Kültür Tesisleri’nde Başkan Cafer Esendemir ile bir araya gelen Mehmet Balıkel; adeta turizm elçisi gibi çalışıyor.
Balıkel, “54 yıldan bu yana başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti ve şanlı bayrağımızı tanıtmaya çalışıyorum. Türk ve Avustralya’daki derneklerle de yakın ilişki içerisindeyim. Sosyal yönüm gelişmiş olduğu için; burada çok iyi dostluklar kurdum. Tarihte Centilmenler Savaşı olarak da bilinen Çanakkale Savaşları’nda bu topraklarda hayatını kaybeden Anzaklar’ın torunlarına ve gençlere Türkiye’yi tanıtmaya gayret ediyorum.
Cumhuriyetimizin kurucusu, Mustafa Kemal Atatürk’ün ANZAK ANNELERİ’ne gönderdiği mektubun daha geniş kitlelerce okunması, hayatı savaş alanlarında geçmiş olan bir komutanın, kendi ülkesini işgal etmeye gelmiş ve burada hayatını kaybetmiş olan Anzak askerlerinin ailelerinin gönlünü alan ve bu mektubuyla da Avustralya’da da büyük saygı gören Mustafa Kemal’in bağımsızlık tutkusunu, vatan ve millet sevgisini, barışa olan tutkusunu her yaştan Avustralyalıya anlatıyorum. Tasmanya Adası’na bulunan derneklere de bu mektubu astırttım. Binlerce insandan teşekkür mektubu aldım. Avustralya’daki Şehit ve Gaziler Derneği’nin tek Türk üyesiyim. Avustralya’da Atatürk’e ve ülkemize büyük bir saygı var.
Bir asayiş olayı meydana geldiğinde, 7 kişinin karıştığı hırsızlık olayında yaralanmama rağmen, sanıkların yakalanmasını sağladım. Bu yüzden bana fahri polislik ünvanı da verdiler.
Avustralya’da özellikle de Melborn’da Başbakan ve diğer önemli bakanlar ve bürokratlarla da birebir görüşebiliyorum. Büyük bir konukseverlik gösteriyorlar. Burada yaşayan Türk ve Avustralyalılar beni tanıyor. Bir çok yaygın gazete, TV ve radyo yöneticileri evime kadar gelerek benimle röportaj yaptılar. Kendimi bu kıtada Türkiye’nin fahri elçisi olarak görüyorum. Ülkemin güzelliklerini anlatıyorum. Türkiye’ye Avustralya’dan turist gitmesi için insanları teşvik ediyorum. Avustralya’da düzenlenen festivallerde, Anzaklar Günü’nde, milli günlerinde Türkiye’yi ve Türkleri tanıtmaya çalışıyorum. Kortejlerde yer alıyorum. Avustralyalılar bana büyük ilgi gösteriyor. Ömrüm vefa ettikçe bu yöndeki çalışmalarıma devam edeceğim” dedi.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanvekili ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir de Balıkel’i tebrik ettikten sonra, Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar’ın Çanakkale Savaşı’ndaki kayıpları için 25 Nisan’da Çanakkale’de düzenledikleri Şafak Ayini ve Anzaklar Günü etkinliklerini izlediğini, şehit ve gazilerin torunlarının atalarının yattığı bu kutsal toprakları ziyaret edip, duygusal anlar yaşadığına şahit olduğunu belirterek; “Atatürk’ün Anzak Şehit Analarına yazdığı mektup; çok önemli bir dostluk mesajı içermektedir. ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ şiarıyla hareket eden Büyük Önder; bu mektubuyla düşmanların bir takdirini, saygısını ve sevgisini kazanmış büyük bir liderdir. Mehmet Balıkel’in Türkiye, Atatürk ve Bayrak sevgisi çok önemli olmanın yanı sıra ülkemizin tanıtımı açısından da takdire şayan bir çabadır… Kendisine bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyoruz” dedi.