DÜNYADAN HABERLER

CORONA ÖNLEMLERİ AIDS’İ TETİKLEYEBİLİR!

Koronavirüs salgınını kontrol altına almak için dünya genelinde uygulanan karantina önemleri

etkili olurken; uzmanlar, alınan tedbirlerin AIDS hastalığının yeniden patlak vermesine neden olabileceği endişesini dile getiriyor.

ABD'nin Emory Üniversitesi'nde epidemiyoloji uzmanı olan Travis Sanchez, nisan ayında bin eş cinsel erkeğin cinsel hayatıyla ilgili kapsamlı bir anket çalışması yaptı.

 

Ankete katılanların yarısı Covid-19 salgını döneminde partner sayısında azalma olduğunu, yeni insanlara tanışmak için arkadaşlık uygulamalarını da daha az kullandıklarını ifade etti.

Fakat, Sanchez'in sorularını yanıtlayanların dörtte biri, HIV testi yapan yerlerin bu süreçte kapanmasıyla, sağlık durumlarından emin olmadan cinsel ilişkiye girmeye devam ettiklerini söyledi.

Bu durumun çok endişe verici olduğunu vurgulayan Sanchez, pandemi döneminde riskli davranışların devam etmesiyle, HIV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklarının artacağı konusunda uyarıda bulundu.

 

Pandeminin HIV üzerindeki etkisi, gelecek yıl Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri'nin (CDC) 2020 yılı için enfeksiyon rakamlarını yayınladığında kesin olarak belli olacak.

Covid-19 yüzünden Afrika'da AIDS'ten ölenlerin sayısının ikiye katlanabilir

Geçtiğimiz günlerde, Birleşmiş Milletler (BM), Covid-19 sebebi ile AIDS hastalığından ölenlerin sayısının Sahraaltı Afrika ülkelerinde ikiye katlanabileceği uyarısını yapmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü ve BM AIDS Programı (UNAIDS), altı ay boyunca bu bölgede yaşayan AIDS hastalarının, koronavirüsten dolayı tedavi için gerekli antiretroviral ilaçlara ulaşmakta sıkıntı yaşaması halinde, bu yıl beklenenden 500 bin fazla ölüm görülebileceğini açıkladı.

UNAIDS'in Direktörü Winnie Byanyima, "Covid-19 ile mücadele süreci AIDS'e karşı savaşta elde edilen kazanımları kaybetme riski taşıyor." diye konuştuştu.

35 yıl önce ortaya çıkan HIV dünya üzerinde 78 milyon kişiye bulaşırken 35 milyon kişi bu hastalıktan hayatını kaybetti..

 

kaynak: euronews.

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.