TÜİK’e göre haziran ayında dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 9.2’ye yükseldi. Bir diğer deyişle işsiz sayısı bir ay içinde 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişi oldu.
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan âtıl işgücü (geniş tanımlı) oranı ise pandemi döneminin bile üzerine çıkarak yüzde 29.2 olarak kaydedildi. DİSK’in hesaplamasına göre bu, 11 milyon 810 bin kişinin istihdamda olmadığı anlamına geliyor.
Türkiye’nin yarısından azının şu an bir işi var: İstihdam edilenlerin oranı yüzde 49.3’e geriledi. Bu oran erkeklerde yüzde 66.9 iken kadınlarda yüzde 32.1. OECD ülkelerinde kadınların istihdama katılma oranı ise yüzde 59.
Kadın istihdamı: İşsizlik türlerinin en yüksek olduğu kategori yüzde 37 ile geniş tanımlı kadın işsizliği olmaya devam ediyor. Ayrıca kadınlara erkeklere oranla yüzde 35 daha az ücret ödeniyor. Sözleşmesiz, yasal korumasız veya sosyal güvencesiz çalışma olarak tanımlanan kayıt dışı çalışmada da kadınlar önde. ILO’nun 2023 verilerine göre Türkiye’de kayıt dışı istihdam oranı yüzde 27.3 seviyesinde. Kadınların yüzde 35’i, erkeklerin ise yüzde 24’ü kayıt dışı çalışıyor. En yüksek kayıt dışı oranı yüzde 84.5 ile tarım, yüzde 17.5 ile hizmet ve yüzde 16.9 ile sanayi sektörlerinde.
Resmî işsizlerin yaklaşık yüzde 90’ı, yani on milyonlarca kişi işsizlik ödeneği alamıyor.
kaynak: kapsül.com
foto: cumhuriyet