Büyüme verileri açısından öncü göstergeler sayılan sanayi üretimi ve dış ticarette daralmalar sürüyor. Ekonomistlere göre pandemiden bu yana geçen 15 çeyrek boyunca aralıksız büyüyen Türkiye, bu yolun sonuna gelmiş görünüyor.
Enflasyonu düşürmek için büyümeden ödün veren ekonomi yönetiminin, yılın son çeyreğine gelindiğinde ‘zor durumda kalan iş dünyası’ temsilcilerinin şikâyetlerine kulağını daha fazla kapatamayacağı ve yeniden büyüme rotasına sapması bekleniyor. Mahfi Eğilmez’e göre ekonomi stagflasyona gidiyor.
Öte yandan yabancı yatırımcıya çağrı davetleri sürüyor. Son olarak 2016’da düzenlenen Yatırım Danışma Konseyi toplantısının 28 Eylül’de yapılacağı açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Dolmabahçe’deki çalışma ofisinde planlanan toplantıya, Tesla CEO’su Musk ve Amazon CEO’su Jassy’nin yanı sıra Çinli ve Körfez şirket yöneticileri davet edildi.
Ara zam talebi sürüyor: Ara zam beklentisinde olan ve enflasyona karşı düzeltme zamları yılbaşına ertelenen işçiler iş bırakmaya başladı. İstanbul Tuzla’daki Kuzey Star tersanesine bağlı Mavi Ay taşeron şirketi çalışanları ve Esenyurt’taki CarrefourSA deposunda DGR isimli taşeron firmaya bağlı çalışanları iş bıraktı. Çalışanlar en az yüzde 35 zam talep ediyor.
Adım adım asgari ücrete: Prof. Dr. Aykut Kibritçioğlu’nun SGK verilerinden derlediği araştırması, maaş ve ücretlerin asgari ücrete yaklaştığını bir kez daha ortaya koydu. Raporda, özellikle 2014’ten itibaren maaşların genel olarak asgari ücret seviyesine gerilediği, bazen bu seviyenin de altına düştüğü görülüyor. 2023 yılının sonunda asgari ücretle çalışanların toplam 4A sigortalılara oranı yüzde 40 seviyesinde. Ayrıca en yüksek memur maaşının asgari ücrete oranı 2013 yılında 8.4 iken 2024’te bu 4.2’ye gerilemiş durumda. 2013’te en düşük memur maaşı asgari ücretin 2.4 katıyken bugün bu 1.4’e geriledi. Ortalama memur maaşlarında ise 4.3 kattan 1.7 kata kadar gerileme söz konusu.
kaynak: kapsül.com
foto: iktisat ve Toplut Dergisi