EKONOMİ

ÇAYKUR özelleştirilecek mi?

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, 2019 yılına ait sayıştay Raporlarını TBMM’ne göndererek Çaykur’un özelleştirme kapsamına alınıp alınmadığı konusunda bilgi istedi.

Peköz tarafgından yapılan yazılı açıklamada aşağıdaki bilgiler yer aldı:


ÇAYKUR’a 2019 yılına ait Sayıştay Denetim Raporları TBMM’ye gönderilmiştir. 

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz söz konusu raporlarda yer alan bulgular ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından cevaplanması istemiyle bir soru önergesi vermiştir.

Soru önergesi
:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından Anayasanın 98 ve İç Tüzüğün 96. Ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Kemal PEKÖZ

                                                                                                          Adana Milletvekili

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAY-KUR) 2019 yılına ait Sayıştay Denetim Raporunda yer alan bulgulara göre; çay tarımının sürdürülebilirliğinin sağlanması, teşekküle bağlı çay fabrikalarında enerji ve zamandan tasarruf sağlanarak çay kalitesinin ı̇yileştirilmesi ve kuruluşun finansman sorunlarının en kısa sürede çözülmesi gerekmektedir.

Kurumun kredi kullanımlarına ilişkin bilgilerine bakıldığında kullanılan kredilerin zamanla büyüyerek arttığı, aynı şekilde kullanım/ödeme farkının sonraki yıla devreden kredi bakiyesinin de 2016 yılında 1,29 milyar TL iken 2019 yılında 3,4 milyar TL’ye yükseldiği görülmektedir. Bu durumun mali sonucu gelir tablosuna 395,5 milyon TL finansman gideri olarak yansımış olup; bu tutar dönem zararının 2018’de yaklaşık %53’ü iken 2019’da %62,3 oranına yükselmiştir.

Bir diğer bulguya göre ise ÇAYKUR’un 2014 yılından 2019 yılına kadar stokları şişmiş hatta son iki yıldaki toplam 226 bin 155 ton stokun ilgili yıllardaki toplam satış miktarına eşdeğer olduğunu belirtilmiştir.

Bu bağlamda;

  1. Çay tarımının sürdürülebilirliğinin sağlanması için yapılan çalışmalar nelerdir?
  2. ÇAYKUR’a bağlı çay fabrikalarında enerji ve zamandan tasarruf sağlanması ve çay kalitesinin ı̇yileştirilmesi için yapılan çalışmalar nelerdir?
  3. Kurumun mali tabloları incelendiğinde; faiz giderlerinin giderek artmasının sebebi nedir?
  4. Kurumun dönem zararının geçen seneye oranla yaklaşık %10 artmasının sebebi nedir?
  5. Kurumun bankalardan ticari kredi kullanımının artarak devam etmesini engellemek için mevcut alım, üretim ve satış politikası ile ilgili bir değişiklik yapmayı planlıyor musunuz?
  6. Kurumun fiziki stoklama, maliyet ve ilave üretim maliyetleri ile ilgili sorunlara yol açan mevcut ürün stokları ile ilgili bir planlamanız var mıdır?
  7. ÇAYKUR’un özelleştirilmesini planlıyor musunuz?
Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.