Genel

Anlaşmalı Boşanma Davası /Av.Burcu ÇİNÇİK

Günümüz toplumunda evlenmek kadar boşanmak da normal bir durum olmaktadır.
Eşler boşanma kararı aldıktan sonra kendi aralarında malvarlığı, çocukları hakkında vb. konularda anlaşarak ortak karar almaları durumda davaları anlaşmalı boşanma davası olmaktadır. Tam tersi durumda ise davaları, çekişmeli boşanma davası olmaktadır.
TMK madde 166\3 : “ Evlilik en az bir yıl sürmüş ise eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin başvurusunu kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır.” şeklinde anlaşmalı boşanma davası düzenlenmiş olmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davasının şartları nelerdir?
İlgili kanunda anlaşmalı boşanma davasının bazı şartları bulunmaktadır. Bu şartlar sağlandığı zaman boşanma davası anlaşmalı boşanma davası olarak görülmektedir.
Bu şartlardan birincisi evlilik birliğinin en az 1 yıl sürmüş olmasıdır.
İkinci şart, eşlerin anlaşmalı boşanma davası için birlikte başvurması veya eşlerden bir tanesi başvuru yaptığı zaman diğer eşin bunu kabul etmesi olmaktadır.
Üçüncü şart, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklanmasına kanaat getirmesi olmaktadır.
Dördüncü şart, hakimin boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma davası için nereye başvurulur ve usulü nedir?
Anlaşmalı boşanma davaları için Aile Mahkemesine başvuru yapılmaktadır. Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk mahkemesine başvuru yapılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasında yazılı yargılama usulü kullanılmaktadır.

AV. BURCU ÇİNÇİK

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.