Hasta, tıbbi müdahaleyi gerçekleştirecek sağlık meslek mensubu tarafından tıbbi müdahale konusunda sözlü olarak bilgilendirilir.
Bilgilendirme ve tıbbi müdahaleyi yapacak sağlık meslek mensubunun farklı olmasını zorunlu kılan durumlarda, bu duruma ilişkin hastaya açıklama yapılmak suretiyle bilgilendirme yeterliliğine sahip başka bir sağlık meslek mensubu tarafından bilgilendirme yapılabilir.
Muhtemel komlikasyonları, hastalığın muhtemel sebepleri ve nasıl seyredeceği, tıbbi müdahalenin kim tarafından nerede, ne şekilde ve nasıl yapılacağı ile tahmini süresi, diğer tanı ve tedavi seçenekleri ve bu seçeneklerin getireceği fayda ve riskler ile hastanın sağlığı üzerinde ki muhtemel etkileri, reddetme durumunda ortaya çıkabilecek muhtemel fayda ve riskleri, kullanılacak ilaçların önemli özellikleri sağlığı için kritik olan yaşam tarzı önerileri, gerektiğinde aynı konuda tıbbi yardıma nasıl ulaşabileceği hususlarında hastaya bilgi verilir. Fakat hasta, ilgili mevzuat hükümleri veya yetkili mercilerce alınacak tedbirlerin gerektirdiği haller dışında; sağlık durumu hakkında yakınlarının veya hiç kimsenin bilgilendirilmemesini talep edebilir. Hastanın bu talebi, hastadan yazılı olarak alınır. Hasta bilgi verilmemesi talebini istediği zaman değiştirebilir.
Bilginin verilme şekli sade olmalıdır. Tereddüt ve şüpheye yer verilmeden, hastanın sosyal ve kültürel düzeyine uygun olarak anlayabileceği şekilde anlatılmalıdır. Aynı zamanda hastanın mahremiyeti korunarak uygun ortamda bilgilendirilme işlemi yapılır. Burada en önemlisi acil durumlar dışında, hastaya bilgilendirilme makul sürede yapılmalıdır.