Azerbaycan Türklerinin sembolik olarak birlik ve beraberlik günü bir bayram gibi her yıl 31 Aralık tarihinde kutlanmaktadır.
Azerbaycan toprakları sahip olduğu yeraltı ve yerüstü zenginlikleri nedeniyle yıllar boyunca savaşlara ve baskıya maruz kalmıştır. 18. asrın sonu 19. asrın başlarında İran ve Rusya arasında Azerbaycan toprakları için savaşlar yapılmış, 1828 yılında Türkmençay antlaşması ile Azerbaycan kuzey ve güney Azerbaycan olarak ikiye ayrılmıştır. Güney Azerbaycan İran’ın kuzey Azerbaycan ise Rusya’nın işgali altında kalmıştır. Böylece Azerbaycan halkı iki ayrı vatana bölünmüştür. Azerbaycan Çarlık Rusya’nın baskısından 1918 yılında Nuri Paşa komutasındaki Kafkas ordusunun desteği ile kurtulmuş ve bağımsızlığına kavuşmuştur. Fakat ne yazık ki bağımsızlık 1920’de Sovyet istilası sonucu sona ermiştir. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği içinde Türk kelimesinin yasaklanarak Azeri denilerek yıllarca baskı ve zulüm altında yaşamak zorunda bırakılmışlardır. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri içindeki Türk cumhuriyetleri vatandaşları II. Dünya savaşında Stalin tarafından ön saflarda savaşmaya yollanmış. Savaş süresince esir düşen binlerce Azerbaycan Türkü Nazilerin esir kamplarında öldürülmüş esir kamplarından kurtulup ülkesine dönenlerde maalesef Stalin’in mezalimiyle karşılaşmış ya Sibirya’ya sürülmüş ya da kurşuna dizilmişlerdir. Binlerce Azerbaycan Türkü ise dünyanın farklı ülkelerine sığınmak mülteci olmak zorunda bırakılmıştır. Bunların birçoğu ayrıldıkları Azerbaycan topraklarına ancak 30 yıl sonra gidebilmişlerdir.
Sovyet ordusunun 1990 yılı 20 Ocak tarihinde Bakü başta olmak üzere diğer illerde erkek, kadın ve çocuk ayırmadan tanklarla ezerek yaptığı katliam Azerbaycan’ın bağımsızlık ateşini daha da artırmıştır.
30 ağustos 1991’de Azerbaycan parlamentosunun bağımsızlık ilan edilmesi yönündeki bildiri kabul edilmiştir.18 Ekim 1991 de ise Sovyetler Birliğinden ayrılan Azerbaycan Cumhuriyeti devlet bağımsızlığını 29 Aralık 1991’de ilan etmiştir.
Azerbaycan 26 Şubat 1992 tarihinde ise dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Ermenistan askerlerinin Rus 366.piyade alayı desteğiyle yaptıkları saldırıları ile soykırıma uğramış yüzlerce yaşlı, genç, çocuk, kadın işkenceyle öldürülmüştür.
Yıllarca Ermenistan işgali altındaki Karabağ ise Azerbaycan’ın haklı dirayeti ve Türkiye’nin de desteği ile bilindiği üzere 44 gün süren Karabağ muharebesi neticesinde binlerce şehit verilerek 10 Kasım 202o’de Ermenistan işgalinden kurtarılmış ve Azerbaycan topraklarına katılmıştır. Dünyada sadece Karabağ Şuşada yetişen har-ı bülbül adlı orkide yeniden özgür topraklarında açacaktır
Azerbaycan’ın, Türk Cumhuriyetlerinin ve de ülkemizin benzer acıları tekrar yaşamaması en büyük dileğimizdir. Yaşananlar bize bir kere daha göstermiştir ki Türkün Türkden başka dostu yoktur. Hepimizin aramızdaki dayanışmayı, güç birliğini arttırması için gayretle çalışması lazımdır. Derneğimiz tek millet iki devlet şiarıyla kardeş iki ülkenin kadınları arasındaki dostluk, sevgi bağını güçlendirici çalışmalarına devam edecektir.
Bu vesileyle Azerbaycan’da, ülkemizde tüm Azerbaycanlıların hemreylik(dayanışma) gününü kutlar,2022 yılının ülkemize ve Türk dünyasına huzur, barış dolu günler getirmesini dilerim
Adana Azerbaycan İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği Başkanı
Belkıs Yakıcı