Site icon Söz Gazetesi

TÜRKİYE VE YUNANİSTAN SAVAŞACAK MI ?

Türkiye, komşu ülkelerle olan tüm tarihi, coğrafi ve siyasi hassasiyetlerine rağmen Yunanistan’ı bir numaralı düşmanı olarak görmektedir. Farklılıkların temelinde Kıbrıs sorunu, münhasır deniz ve ekonomik sınırlar, kıta sahanlığı ve hava sahası üzerindeki anlaşmazlık ve azınlık sorunları yer alıyor.

Devam eden bu çatışmalar bağlamında,Türkiye, Yunanistan’ı, başta Girit Adası olmak üzere, Ege Denizi’ndeki yaklaşık 24 küçük veya büyük adayı silahlandırmasını yasaklayan “Lozan” (1923) ve “Paris” (1947) dâhil uluslararası anlaşmaları ihlal etmekle suçladı.

  Ankara’nın, Atina’yı Türk F-16 uçağındaki füze sisteminin uyarı cihazlarını Girit adasına kurulan Yunan S-300 füze sistemi aracılığıyla bozmakla suçlamasının ardından iki ülke arasında tansiyon yükseldi.

Böylece Yunanistan ve NATO’ya karşı güçlü bir Türk protestosuna yol açtı.Yaşananların, “NATO” ülkeleri arasındaki askeri angajman kurallarını ihlal etmesi ve – Ankara’ya göre – Yunan “S-300” füzelerinin Rusya’dan alındıktan sonra gerekli anlaşmalara göre “dondurulmadığı” teyit ediliyor. Ve görünen o ki sanki özellikle Türkiye aleyhine çalışılmaktadır.

Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar:‘’Yunanistan’ı “kötü komşu” olarak nitelendirdi ve yaptığının “kibirli ve pervasız” bir davranış olduğunu,’’ söyledi.

‘’Birkaç gün önce Türkiye, Yunan “S-300” sisteminin, Rodos’un batısında on bin fit yükseklikte uçan “F-16” füzelerinin radar şalterini “düşmanca bir hareket” olarak değerlendirdi.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise ” Bu ülke yönetimi ayağımızın altında dolanmaktan, damarımıza basmaktan vazgeçmelidir. Tacizlerine son vermelidir. Üzerinde haksız ve hukuksuz oturduğu adalar hakkımızdır, sabrımızı zorlamasınlar. Denize dökülmeyi tekrar canları çekiyorsa sadece bize söylesinler , alayını göndeririz”.diyerek;

ABD’yi, “S-300 konusunda sessiz kalıp, S-400’e itiraz etmesiyle,çifte standart yapmakla suçlarken’’,Yunanistan’ın, 1922 yenilgisinden daha büyük bir yenilgiye uğramaması için “öngörülü” olması gerektiğini söyledi.

Türk stratejik uzmanı ve Deniz ve Küresel Araştırmalar Merkezi BaşkanıCihat Yaycı,olayla ilgili olarak, Rus uzmanların, 2018’de Yunanistan’a geldiğini ve S-300 versiyonunu, S-400 füzelerine neredeyse paralel olacak şekilde geliştirdiğini söyledi.

 Bir Nato devletinin, başka bir Nato devletini etkisiz hale getirmesinin kabul edilemez olduğu ve Türkiye’nin bu konuyu görüşmek üzere ittifakı acil toplantıya çağırması ve Yunanistan’ı kınayan bir karar çıkarması gerektiği düşüncesindedir.

Emekli Tuğgeneral Fahri Arenel ise Yunanistan’ın, Türkiye’nin özellikle Ukrayna krizinde artan bölgesel rolünden son derece rahatsız olduğunu ve “NATO ile aralarında bir gerilim zemini oluşturarak bu rolü sabote etmeye” çalıştığını belirtiyor.

General, Yunanistan’ın ABD ile koordineli olarak Türkiye’yi askeri müdahaleye zorladığını düşünecek kadar ileri gidiyor; Atina’nın S-300 füzelerini kullanması, Ankara’ya S-400 sistemini baş komşusuna karşı kullanma hakkı veriyor.

Exit mobile version