Av.Burcu ÇİNÇİKHUKUK

Kira Sözleşmesinde Kiracının Yükümlülükleri / Av. Burcu Çinçik

Hayatın olağan akışında en çok kullanılan sözleşmelerden bir tanesi kira sözleşmesi olmaktadır.

Bu yazımda kira sözleşmesinde kiracının yükümlülükleri konusu hakkında bilgi vereceğim.

Birincisi kiracı, kira sözleşmesinde belirtilen kira bedelini ödemekle yükümlü olmaktadır. Kiracı, kira bedelini her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür.

Aynı şekilde kiracı, yan giderleri de her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür. Fakat bu konu hakkında yerel bir adet veya aksine bir sözleşme varsa kiracı kira bedelini ve yan giderleri her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemek zorunda değildir.

Kiracı, kira bedelini ve yan giderlerini ödemesi gerektiği tarihte ödemezse bu durumda, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre vererek ödeme yapmasını ödeme yapmaması durumunda kira sözleşmesini feshedeceğini bildirebilir.

Kiraya verenin, kiracıya verdiği süre en az 10 gün olmaktadır.  Bu süre konut ve çatılı işyeri kiralarında ise 30 gün olmaktadır. Bu süreler yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren başlamaktadır.

İkincisi kiracı, kira sözleşmesiyle kiralanan yeri özenle kullanmakla yükümlü olmaktadır. Kiracı, kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ve komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlü olmaktadır. Kiracı bu yükümlülüklerini yerine getirmezse bu durumda kiraya veren, sözleşmeyi feshetme hakkına sahip olmaktadır. Bu durumda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kirasında en az 30 gün süre vererek söz konusu durumun düzeltilmesine dair yazılı ihtarname ile sözleşmeyi feshedebilmektedir.

Fakat kiracı, konuta kasten ağır zarar vermişse ve kiracının taşınmazı özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme yükümlülüklerini ihlal etmesi, kiraya veren ve komşular tarafından çekilmez hale gelmişse bu durumda kiraya veren süre vermeden yazılı bildirimle sözleşmeyi fesih edebilmektedir.

Üçüncüsü kiracı, kiralananın bakımı temizlik gibi giderleri ödemekle yükümlüdür. Burada her somut olayda yerel adetlere de dikkate alınmaktadır.

Dördüncüsü kiracı, kiralananda bulunan kendisinin gidermekle yükümlü olmadığı giderleri kiraya verene derhal bildirmekle yükümlü olmaktadır. Eğer kiracı kendisinin gidermekle yükümlü olmadığı giderleri kiraya verene bildirmez ise bu giderlerden kiracı da sorumlu olur.

Beşincisi kiracı, kiralanan da bulunan eksikliklerin giderilmesi veya zararların önlenmesi için yapılacak işlemlere katlanmakla yükümlü olmaktadır. Kiracı, kiralananın bakımı, satışı ya da sonraki kiralamalar için zorunlu olduğu ölçüde üçüncü kişiler tarafından kiralananın gezilip görülmesine katlanmak zorundadır. Altıncısı kiracı, kiraya verene zararı olmayacak şekilde kiralananı başkasına tamamen veya kısmen kiraya verebileceği gibi kullanım hakkını da devir etme hakkına sahip olmaktadır. Fakat konut ve çatılı işyeri kiralarında kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça geçerli değildir.

 

 

 

 

 

 

Arkadaşlarınızla paylaşın
Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.