Site icon Söz Gazetesi

Kira Sözleşmesinde Kiraya Verenin Borçları Nelerdir? / Av. Burcu çinçik

Sosyal yaşantımızda belki de en çok kullandığımız sözleşmelerden bir tanesi kira sözleşmesidir. Toplumda yediden yetmişe herkesin dikkatini çeken, bilgi sahibi olmak istediği konulardan birisi olmaktadır.

Bu köşe yazım da kira sözleşmesinde kiraya verenin borçları konusu hakkında bilgi vereceğim.

Birincisi kiraya verenin, kiralananı teslim etme borcu vardır. Başka bir anlatımla kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmekle yükümlüdürler. Aynı zamanda kiralananı sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü olmaktadırlar. İlgili kanunda düzenlenen bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez. Diğer kira sözleşmelerinde ise kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamaz.

İkincisi kiraya veren, kiralananla ilgili olarak zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere katlanmaktadır. Bu durumun aksi sözleşmeyle kararlaştırılırsa o zaman kiraya veren zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere katlanmak zorunda kalmaz. Aynı şekilde kanun öngörülmemişse de kiraya veren, zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere katlanmak zorunda değildir.

Üçüncüsü yan giderlere katlanma borcu olmaktadır. Başka bir anlatımla kiraya veren, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlü olmaktadır.

Dördüncüsü kiralananın ayıplı olmasıdır. Somut olay da kiralanan ayıplı hale gelmiş olabilir. Bu durum da kiraya veren, kiralananın ayıplı hale gelmesinde kusurunun olmadığını kanıtlamak zorundadır. Eğer kiraya veren kanıtlayamazsa, ayıplı hale gelmeden dolayı oluşan zararı kiracıya ödemek zorundadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version