Av.Burcu ÇİNÇİKHUKUK

   Marka Başvurusu Nasıl Yapılır?-2 Av. Burcu Çinçik

   

 

Değerli okuyucularım bir önceki köşe yazımın başlığı  Marka Başvurusunda Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?  ” olacaktı yanlışlıkla  Marka Başvurusu Nasıl Yapılır?yazmışım bundan dolayı köşe yazımda anlam bütünlüğü olmamaktadır. Öncelikle buradan bu yanlış anlaşılmayı düzeltmek istiyorum. Bu köşe yazımda siz değerli okuyucularıma marka başvurusu nasıl yapılır konusu hakkında bilgi vereceğim.

Bir önceki köşe yazımda marka başvurusu için gerekli olan evrakların neler olduğunu tek tek belirttim. Bundan ötürü marka başvurusu için gerekli olan evrakları şimdi yazmadan devam edeceğim.

Marka başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılmaktadır. Marka başvurusunu ilgili kanunda belirtilen kişiler yapabilmektedir. Bunlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişilerdir. Aynı zamanda Paris sözleşmesi ve Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dahilin de başvuru hakkına sahip kişiler, karşılıklılık ilkesi uyarınca, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda ki kişilere sınai mülkiyet hakkı koruması sağlayan devletlerin uyruğunda ki kişiler olmaktadır. Başvuru yazılı şekilde yapılmaktadır.

Başvuruya konu mal ve hizmetler bakanlar kurulu kararıyla kararlaştırılan markaların tescili amacıyla mal ve hizmetlerin uluslararası sınıflandırılmasına ilişkin Nis anlaşmasına göre sınıflandırılmaktadır. Kurum, başvuru da yer alan mal veya hizmetlerin ait olduğu sınıflarda ve sınıf numaraları üzerine gerekli düzeltmeleri yapabilir.

Mal veya hizmetlerin aynı sınıflarda yer almaları benzer olduklarına, farklı sınıflarda yer almaları da benzer olmadıklarına karine teşkil etmez. Marka başvurusu, marka sahibinin talebi üzerine, tescil edilene kadar başvuru kapsamında ki mal ve hizmetler bakımından iki ya da daha fazla başvuruya bölünebilmektedir. Marka başvurusunda yer alan içerikte, marka örneğinde veya mal ya da hizmet listesinde değişiklikleri kapsamayan imla hataları ve açık maddi hatalar başvuru sahibinin talebi üzerine düzeltilir. Başvuru, sınıflandırmaya ve bölünmeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenmektedir.

İlgili kurum marka başvurusunu şekli açıdan inceler. Yapılan inceleme sonucunda şekli eksikliğin olmaması durumunda, başvurunun alındığı tarih, saat ve dakika itibariyle kesinleşmektedir. Yapılan inceleme sonucunda şekli eksikliğin olması durumunda eksikliği gidermek için 2 ay süre verilir. Verilen süre içerisinde eksikliği tamamlamayanın başvurusu işlemden kaldırılmaktadır. Ancak başvurunun birden fazla sınıfı kapsayan mal veya hizmetler için yapılmış olması ve sınıflara ilişkin ücret eksikliğinin süresinde giderilmemesi hâlinde başvuru, ödenen ücretin kapsadığı sınıf veya sınıflar açısından incelenir

Markanın tescilinin yapılabilmesi için başvuruya itiraz edilmemiş ve edilen itirazların hepsi nihai olarak reddedilmiş olması gerekmektedir. Akabinde başvuru ilgili kurumca şekli bakımdan bir eksiklik bulunmazsa ve eksik evrak yoksa bu durumda markanın tescili yapılmaktadır. Tescil yapıldıktan sonra bültende yayımlanmaktadır. Tescilli markanın koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıl olmaktadır. Bu sürenin onar yıllık aralıklarla yenilenmesi gerekmektedir.

Marka tescil kapsamında bulunan mal veya hizmetlerin bir kısmı için de yenilenebilmektedir. Ortak markanın yenilenebilmesi için gruba dahil işletmelerden birinin talebi yeterli görülmektedir. Yenileme önceki koruma süresinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren hüküm ifade etmektedir. Yenileme işlemi sicile kaydedilmektedir. Akabinde yenileme işlemi bültende yayımlanmaktadır.

 

 

 

Arkadaşlarınızla paylaşın
Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.