Site icon Söz Gazetesi

ÖĞRENCİ İKAMET İZNİ / Av. Burcu Çinçik

  1. Öğrenci İkamet İzninin Tanımı

Öğrenim görmek amacıyla ders alan kimse, talebeye öğrenci denir.[1] Bir bilim veya sanat yetkilisinin gözetimi ve yol göstericiliği altın da belli bir konu da çalışan kimseye öğrenci denilmektedir.[2] Bir yerde oturmaya ikamet denir.[3] Ülkemiz olan Türkiye de yabancı uyruklu olup aynı zaman da öğrenci olan kişilere, öğrencilikleri bitene kadar, Türkiye de oturma izni veren ikamet türüne öğrenci ikameti denilmektedir. Uygulama da çok fazla kullanılan bir ikamet türü olmaktadır.

  1. Öğrenci İkamet İzninin Hukuki Dayanağı

Türkiye de öğrenci ikamet izninin hukuki dayanağı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu olmaktadır.

  1. Öğrenci İkamet İzin Şartları

Öğrenci ikamet iznini almak için başvuru yapan kişinin bazı şartları sağlaması gerekmektedir. Bu durum Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu madde 39 da düzenlenmiştir. Buna göre birincisi öğrencinin Türkiye de kalacağı adres bilgilerini vermek zorundadır.

İkinci olarak 38’inci madde kapsamın da ki bilgi ve belgeleri ibraz etmesi icap eder. Başka bir anlatımla öğrencinin Türkiye de eğitim aldığı okuldan kabul belgesi, öğrenci belgesi, ders programı vb. evrakları öğrenci ikamet izni alırken ibraz etmesi icap eder. Öğrencinin bu belgeleri ibraz etmeden önce Türkiye de bir okulda öğrenim görmesi ve yabancı uyruklu olması şarttır.

Üçüncü olarak 7. madde kapsamına girmemesi gerekmektedir. Başka bir anlatımla Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu madde 7[4] de Türkiye’ye girişlerine izin verilmeyecek yabancılar düzenlenmiştir. Farklı bir anlatımla öğrenci ikamet izni başvurusun da bulunan kişi madde 7 olan liste ki bulunanlardan birisi ise o zaman başvurusu kabul edilmez.

  1. Öğrenci İkamet İzni İçin Nereye Başvuru Yapılır

Türkiye de öğrenci ikamet izni için Göç İdaresi Başkanlığına[5] başvuru yapılır. Keza İl Göç İdaresi Müdürlüğüne başvuru yapılması icap etmektedir.

  1. Öğrenci İkamet İznine Kim Başvurabilir

Öğrenci ikamet izin başvurusuna bulunabilecek olan kişiler Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu madde 38 de düzenlenmiştir. Buna göre birincisi ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri öğrenci ikamet iznine başvuru yapabilirler. İkincisi ilk ve ortaöğretim de bulunan öğrenciler, öğrenci ikamet iznine başvuru yapabilirler. Üçüncüsü olarak mevcut Kamu Kurum ve Kuruluşları aracılığıyla Türkiye de öğrenim görecek yabancı öğrenciler, öğrenci ikamet iznine başvuru yapabilirler.

  1. Öğrenci İkamet İçin Gerekli Evraklar

Türkiye de öğrenci ikamet iznini almak için uygulama da öğrenci ikamet izni başvuru formu, dört tane biyometrik fotoğraf, harç ödeme makbuzu, adli sicil kaydı, pasaport, sağlık sigortası, öğrenci belgesi, kişinin mevcut ikamet adresini gösteren belge gerekmektedir.

  1. Öğrenci İkameti Almanın Masrafı

Türkiye de öğrenci ikamet izni almak için bazı harçların yatırılması gerekmektedir. Bunlar oturma izni kart ücreti, tek giriş vize harcı, sağlık sigortası ücreti olmaktadır. Bu harçların miktarı her yıl Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmektedir. 2025 yılın da toplam masraflar yaklaşık olarak dört bin TL bulmaktadır.

  1. Öğrenci İkamet İzni Hangi Haklar Sağlar

Türkiye de öğrenci ikamet izninin, izni alan kişiye sağladığı bazı haklar vardır. Bunlar öncelikle mevcut kişinin öğrencilik süresi boyunca Türkiye de bulunmasını yani kalmasını sağlar. Akabinde çalışma hakkı, eğitim hakkı ve sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı sağlamaktadır. Kişi bu hakları öğrenci ikamet izni süresince kullanabilir.

  1. Öğrenci İkamet İzni Ret Edilir mi?

Uygulama da öğrenci ikamet izin başvurunda bulunan kişinin, yapmış olduğu başvurusu ret edile bilinir. Başka bir anlatımla her öğrenci ikamet izni başvurusun da bulunan kişinin, başvurusu kabul edilmek zorunda değildir.

  1. Öğrenci İkamet İzninin Retti Halinde Ne Yapılır?

Öğrenci ikamet izni ret edilen kişi, karara karşı itiraz edebilir. Kişi itirazı Göç İdaresi Başkanlığına yapar. İtirazı dilekçeyle yapması icap etmektedir. Somut olay da yapılan itiraz ilgili birim tarafından ret edilirse, bu durum da kişi karara karşı dava açabilir. Bu dava da idare mahkemesi görevli olmaktadır.

  1. Öğrenci İkamet İzni Uzatılır mı?

Uygulama da öğrenci ikamet izni uzatıla bilinir. Bunun için ilgili kişinin başvuru yapması gerekmektedir.

  1. Öğrenci İkamet İzninin Uzatılması Nasıl Yapılır?

Öğrenci ikamet izninin uzatılması için öncelikle kişinin bir öğrenci ikameti alması icap etmektedir. Akabinde kişinin öğrenci ikamet iznini uzatması için başvuru yapması gerekir. Başvuru dilekçeyle yapılır. Sözlü başvuru yapılmaz. Yapılan başvurunun kabul edilmesiyle öğrenci ikamet izni bir yıl uzatıla bilinir. Hülasa kişinin öğrenci ikamet izni öğrencinin öğrencisi olduğu eğitim ve öğretim süresinden fazla olmaz.

  1. Öğrenci İkamet İzninin Uzatılmamasının Nedeni

Öğrenci ikamet izninin uzatılmamasının nedenleri Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu madde 40 da belirtilmiştir. Buna göre öğrencinin öğrenimini sürdürülemeyeceği konusun da konusun da kanıtların ortaya çıkması, öğrenci ikamet izninin veriliş amacının dışın da kullanılması, hakkın da geçerli sınır dışı etme kararı veya Türkiye’ye giriş yasağının bulunması ve daha önce belirttiğim öğrenci ikamet izni almak için gerekli olan şartların ortadan kalkması olmaktadır.

 

 Kaynakça

 

1 www.tdk.com.tr

2 www.tdk.com.tr

3 www.tdk.com.tr

4 https://www.goc.gov.tr/

[1] www.tdk.com.tr

[2] www.tdk.com.tr

[3] www.tdk.com.tr

Yabancılar ve uluslararası koruma kanunu madde 7: “

Türkiye’ye girişlerine izin verilmeyecek yabancılar

MADDE 7 – (1) Aşağıdaki yabancılar, kabul edilemeyen yolcu kapsamına alınır ve Türkiye’ye girişlerine izin verilmeyerek geri çevrilir:[5]

  1. a) Pasaportu, pasaport yerine geçen belgesi, vizesi veya ikamet ya da çalışma izni olmayanlar ile bu belgeleri veya izinleri hileli yollarla edindiği veya sahte olduğu anlaşılanlar
  2. b) Vize, vize muafiyeti veya ikamet izin süresinin bitiminden itibaren en az altmış gün süreli pasaport veya pasaport yerine geçen belgesi olmayanlar
  3. c) 15 inci maddenin ikinci fıkrası saklı kalmak kaydıyla, vize muafiyeti kapsamında olsalar dahi, 15 inci maddenin birinci fıkrasında sayılan yabancılar

(2) Bu maddeyle ilgili olarak yapılan işlemler, geri çevrilen yabancılara tebliğ edilir. Tebligatta, yabancıların karara karşı itiraz haklarını etkin şekilde nasıl kullanabilecekleri ve bu süreçteki diğer yasal hak ve yükümlülükleri de yer alır.

(3) (Ek:6/12/2019-7196/70 md.) Bu madde kapsamındaki yabancılar, işlemleri sonuçlanıncaya kadar sınır kapılarında kendileri için belirlenen alanlarda bekletilir.” şeklinde düzenlenmiştir.

 [5] https://www.goc.gov.tr/

Exit mobile version