Site icon Söz Gazetesi

“19 Mayıs çağdaş Türkiye’nin doğum günüdür”

CHP İl Gençlik Kolları’nın düzenlediği 19 Mayıs etkinliğine katılan Başkan Zeydan Karalar, tarihi süreci, gelinen noktayı ve yapılması gerekenleri anlattığı konuşmasında önemli mesajlar verdi.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle CHP Adana Gençlik Kolları’nın düzenlediği “Yolunda Yürüyoruz” etkinliği Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirildi.

CHP İl Başkanı Mehmet Çelebi, CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, ilçe başkanları, CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Korkmaz, CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Mete Çelebi, Deva Partisi İl Gençlik Çalışmaları Başkanı Mesut Çetin, Adana Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Esat Kaya, ilçe gençlik kolları başkan ve yöneticileri ile konukların iştirak ettiği kutlama etkinliğine katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 19 Mayıs 1919’un önemine işaret etti, gençlerin tarih bilincini pekiştirecek etkili bir konuşma yaptı.

Başkan Zeydan Karalar, “Nasıl ki Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Ulusal Kurtuluş Mücadelesini bütün kesimleri birleştirerek bir zaferle noktaladı. Yine ayrı sorumlulukta, birlikte bu ülkeyi müreffeh, aydın, hukukun üstün olduğu, ekonomisi güçlü, bağımsız bir ülke haline getireceğiz. Elbette burada en büyük görev gençlerindir. Gençlerin daha büyük sorumluluk alması gerekir çünkü Mustafa Kemal Atatürk, bütün olanaksızlıklara rağmen bağımsız bir ülke oluşturup, bunu gençlere emanet eden tek liderdir dünyada” dedi.

KURTULUŞ SAVAŞI VERME FİKRİ ADANA’DA OLUŞTU

Gençlerin tarih bilme, özellikle Cumhuriyet tarihini çok iyi bilme yükümlülüğü bulunduğunu belirten Başkan Zeydan Karalar, “Aksi halde büyük eksiklik olur.

Mustafa Kemal Atatürk, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. Dünya Savaşı’ndaki yenilgisinin ardından Adana’ya geliyor. Şakirpaşa Konağı ve diğer birkaç başka yerde toplantılar yapıyor. Böylece Milli Mücadele’nin yapılabileceğine karar veriyor. Adana’da, işgale gelen Fransız askerleri eliyle ve tehcir edilen Ermenilerin geri dönmesiyle müthiş katliamlar başlar. Fransız güçleri ve Ermeniler katliam yapar. Bu sırada çok sayıda Adanalı Pozantı’ya gider. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Pozantı’da direnç odakları kurun’ talimatının yerine getirilmesidir aslında bu göç. Önümüzdeki 5 Ocak, Adana’nın kurtuluşunun 100. yılını kutlayacağız. Sayın Valimizle, Valiliğimizle birlikte, 1 haftalık süreçte kutlayacağız. Adana’nın kurtuluşu bir efsanedir ve kurtuluş meşalesinin yakılmasında önemli bir yeri vardır. Bazı tarihçiler tarafından da kabul edildiği gibi; Kurtuluş Savaşı, Adana’daki Kuvayı Milliye’nin Fransız ve Ermenilere karşı direnciyle başlar. Bununla her zaman gurur duyarım. Mustafa Kemal Atatürk de zaten; ‘Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana’da doğmuştur’ diyerek, Kurtuluş Savaşı verme düşüncesinin kendisinde Adana’da oluştuğunu dile getirmiştir” diye konuştu.

19 MAYIS 1919 ÇAĞDAŞ TÜRKİYE’NİN DOĞUM GÜNÜDÜR

Mustafa Kemal Atatürk’ün Vahdettin tarafından, milli mücadele için Samsun’a gönderildiği iddialarının tamamen asılsız olduğunu da belirten Başkan Zeydan Karalar şöyle devam etti: “Aksine işgalcilere ve İngilizlere, diğer güçlere karşı başlayan direnci kırması için görevlendirilmiştir fakat zekasını kullanarak geniş yetkiler alıyor kendisine ve Samsun’a öyle gidiyor. İngiliz ve Fransız tarihçiler de bunu böyle yazar. 19 Mayıs 1919 Türkiye’nin doğum günüdür. Ardından başka illerde kongreler düzenlenir, tamimler açıklanır. Kuvayı Milliye güçlenir ve Saray İngilizlerin baskısıyla Mustafa Kemal Atatürk’ü geri çağırır. Ama o geri dönmez, çünkü Milli Mücadele başlamıştır. ‘Ya istiklal ya ölüm’ demiştir Mustafa Kemal Atatürk.

Emre uyup geri dönmeyen Mustafa Kemal Atatürk ve diğer komutanlar için idam cezası verilir. Engelleme çabaları başarılı olamaz ve Ulusal Kurtuluş Mücadelesi zaferle sonuçlanır. Sonuçta laik Cumhuriyet kurulur. Mustafa Kemal Atatürk’ün bazılarının iddia ettiği gibi Müslümanlıkla, dinle hiçbir sorunu yoktur. Aksine Müslümanlığın aslı gibi yaşanmasını istemektedir.

Cumhuriyeti kurduktan sadece 4 ay sonra 27 tane imam hatibin kuruluşunu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kuruluşunu, İlahiyat Fakültesi’nin kuruluşunu yasamadan geçirir. Dinle sorunu olan bir insan bunu yapar mı? Yıllarca bunun aksi propaganda yapıldı.

Mustafa Kemal Atatürk, Padişahın dediğini harfiyen yapan insan topluluğundan, bireylerden oluşan modern bir toplum çıkarmıştır, bağımsız bir ülke oluşturmuştur.

Ne zaman eğitimi, ekonomimizi, kaynaklarımızı emperyalist ülkelere teslim ettik, büyük sorunlar yaşamaya başladık.”

GENÇLİGE GÜVENİMİZ TAM

Türkiye Cumhuriyeti’nin güvencesinin gençler olduğunu kaydeden Başkan Zeydan Karalar, sözlerini şöyle tamamladı: “Ama neyse ki Atatürk gençliği var ve Mustafa Kemal Atatürk’ün güvendiği gibi biz de gençlere güveniyoruz.  Mustafa Kemal Atatürk bu misyonu size yükledi ve siz mücadeleye devam edeceksiniz. Bu mücadeleyi kazanacağınıza yürekten inanıyoruz. Biz de her zaman sizin yanınızdayız. 1919 ruhuyla devam ediyorsunuz, bunu yürekten kutluyoruz.

Exit mobile version