Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, İzmir’de Seyhan Belediyesi’nin kompost üretimini ve kazanımlarını anlattı. Sunumunda “üretim” vurgusu yapan Başkan Akay, üretime yönelirken kaynakların doğru kullanılması, israf edilen ürünlerin geri dönüşümle üretimde değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Seyhan Belediyesi olarak yaklaşık iki yıldır üretilen kompostun, toprağı iyileştirme konusunda oldukça yüksek bir zenginliğe sahip olduğunu dile getiren Başkan Akay, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle üretim sürecinde gübre kullanamayan çiftçilere, kompost yardımıyla destek olduklarını söyledi.
“ORGANİK ATIKLAR DOĞAYA DÖNSÜN”
İzmir Karşıyaka Belediyesi’nin” Avrupa Atık Azaltım Haftası” etkinlikleri kapsamında TMMOB Çevre ve Ziraat Mühendisleri ile Peyzaj Mimarları Odası’nın katkılarıyla düzenlediği ‘Organik Atıklar Doğaya Dönsün’ başlıklı çalıştay, Zübeyde Hanım Nikah Evi’nde gerçekleştirildi.
‘ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ KAÇINILMAZ HALE GELDİ’
Çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada atık yönetiminin doğru bir biçimde gerçekleşmesinin dünya için önemine işaret eden Başkan Akay, “Gezegenimizde yaklaşık yüz milyar tondan fazla kaynak ekonomiye aktarılırken bunların yüzde 60’ından fazlası atık olarak dünyaya dönüyor ve bunların getirdiği sorunlarla da yüz yüze kalıyoruz. Bu yüzde 60’ın ekonomiye kazandırılması bizler için artık kaçınılmaz hale geldi. Bizler atık yönetimini düzgün şekilde sağlarsak bir yandan ekonomiye katkı sunacağız bir yandan da dünyamızı kurtarmış olacağız” diye konuştu.
‘ÜRETMEK, İSRAFI ÖNLEMEK VE ATIKLARI DÖNÜŞTÜRMEK ZORUNDAYIZ’
“Üretmek zorundayız, üretimden yoksun olmamız en önemli sorunlarımızdan biridir” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Akay, üretime yönelirken kaynakların doğru kullanılası, israfın önüne geçilmesi ve atıkların geri dönüşümle yeniden üretim sürecine kazandırılmasının önemine değindi. Akay, “Bugün bu kaygılarla bu önemli ve anlamlı çalıştayın düzenlenmesini sağlayan Karşıyaka Belediye Başkanımız Cemil Dr. Cemil Tugay’a, TMMOB Çevre ve Ziraat Mühendisleri ile Peyzaj Mimarları Odalarına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
‘KOMPOST İSRAFI ÖNLEYEN, ATIKLARA DEĞER KAZANDIRAN BİR ÜRETİM ŞEKLİ’
Dört oturumda gerçekleştirilen ve alanlarında uzman kişilerin sunumlar yaptığı çalıştayın ikinci oturumunda Seyhan Belediyesi’nin kompost üretimini ve uygulamasını katılımcılara anlatan Başkan Akay, Covid-19 pandemisinin kısıtlı olan kaynakların daha da azalmasına neden olduğunu söyledi. Seyhan Belediyesi olarak tasarrufla ve üretime yönelerek kaynak oluşturmaya başladıklarını aktaran Başkan Akay, kompostun israfı önleyip organik atıklara değer kazandıran, çevreci bir üretim şekli olduğunu ifade etti.
‘GERİ DÖNÜŞÜMLE TOPRAĞI İYİLEŞTİREN KOMPOST ÜRETİYORUZ’
Akay, “Kompost üretimiyle hem toprağı iyileştirici özellikte organik bir ürün elde ediyor; hem de geri dönüşümü sağlayarak israfın önüne geçip, kıt olan kaynakları daha iyi kullanabilme olanağına kavuşuyoruz. Seyhan Belediyesi olarak yaklaşık iki yıldır, pazar, park ve bahçe atıklarını; organik mutfak atıkları olan yaprağı tüketilen yeşil sebzeler, domates kabuğu, salatalık, biber, tahıl atıkları, patlıcan, kabak artıklarını komposta dönüştürüyoruz. Filtre kahve, çay, kuruyemiş kabukları, zeytin çekirdeği, yumurta kabuğu ve hatta renkli olmayan karton vb. atıkları da kullanarak kompostu zenginleştiriyoruz. Çukurova Üniversitesi laboratuarlarında yaptırdığımız analizlere göre tamamen doğal süreçler sayesinde hiçbir masraf etmeden, tamamen kendi imkanlarımızla ve geleneksel yöntemlerle, toprağı iyileştirme özelliğine sahip, oldukça yüksek kalitede kompost üretiyoruz” dedi.
GÜBRE ALAMAYAN ÇİFTÇİYE KOMPOST DESTEĞİ
Gübre fiyatlarında yüksek orandaki artış nedeniyle çiftçilerin önemli bir bölümünün, üretim sürecinde gübre kullanamadığına dikkati çeken Akay, “Ürettiğimiz kompostla hem Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzün gübre ihtiyacını karşılıyoruz hem de gübre maliyetlerindeki artış nedeniyle tarlasında, bahçesinde kullanmak üzere gübre alamayan çiftçilerimize de kompost yardımında bulunarak destek oluyoruz” ifadelerini kullandı.