“Ayrıştır-dönüştür-kazandır” ilkesiyle sıfır atık hiyerarşisine uygun atık yönetimini yaşama geçiren Seyhan Belediyesi, iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan gıda kıtlığına karşı sürdürülebilir gıda ve atıkların geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırılmasına dikkati çekmek amacıyla “İklim Değişikliği Gölgesinde Sürdürülebilir Gıda ve Atık Yönetimi Çalıştayı”na ev sahipliği yapacak. İklim değişikliği konusunda öncü ve verimli çalışmalara imza atmış olan konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirilecek olan çalıştay Seyhan Belediyesi Youtube sayfasından da canlı olarak yayınlanacak.
YAŞAR KEMAL KÜLTÜR MERKEZİ’NDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Seyhan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün koordinasyonunda Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ile birlikte organize edilen çalıştay, 21 Aralık Salı Günü üç oturum halinde Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
İKLİM KRİZİNİN NEDENLERİ VE SONUÇLARI
“İklim Krizi Neden ve Sonuçları” başlıklı ilk oturumda İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü’nden Prof.Dr. Doğanay Tolunay “Karbon Yutak Alarları ve Net Sıfır Emisyon”, Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof.Dr. Didem Evci Kiraz “İklim Krizi ve Halk Sağlığına Etkileri”, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Doç.Dr. Çiğdem Coşkun Hepcan “Kentlerde İklim Değişikliğine Uyum” konulu sunum yapacak.
SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA KRİZİ VE YÖNETİMİ
İklim değişikliğinin gıda üretimine etkisinin masaya yatırılacağı “Sürdürülebilir Gıda Krizi ve Yönetimi” başlıklı ikinci oturumda, ÇÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Zeynep Zaimoğlu “İklim Krizinde Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları ve Gıda Kıtlığı”nı, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru “İklim Değişikliği Etkisinde Tarımda Olan Değişimlerin Üreticiye Etkileri”ni, Adana İş Kadınları Derneği Başkanı Berman Mantı da Seyhan Belediyesi ve İŞKAD’ın birlikte yürüttüğü “Gıdamı Koruyorum” projesini katılımlara aktaracak.
YEREL ÖLÇEKTE SÜRDÜRÜLEBİLİR ATIK YÖNETİMİ
Çalıştayın “Yerel Ölçekte Sürdürülebilir Atık Yönetimi” başlıklı son oturumunda, dünyanın en büyük sorunlarından biri olan israfın önlenmesine yönelik olarak atıkların ayrıştırılıp, dönüştürülerek yeniden ekonomiye kazandırılmasına dikkat çekilecek. Bu oturumda İskenderun Enerji Üretim ve Ticaret AŞ Müdürü Dr. M. Yavuz Sucu “İklim Krizinde Enerji Sektörü Gelecek Projeksiyonları ve Atık Yönetim Stratejileri”, Seyhan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Zeki Bozkurt “Belediyeler için İklim Krizi Gölgesinde Atık Yönetim Yaklaşımları ve Karbon Ayak İzi Çalışmaları:Seyhan Belediyesi Örneği”, Adana Eczacı Odası’ndan Ecz. Fatma Tuğçe Dalkır “Evsel Atık İlaçlar ve Yönetim Stratejileri, Akıllı İlaç Kullanımı”, AJ İnternational Grup Tekstil Geri Dönüşüm Şirketi yöneticisi Burçin Can “Tekstil Atıkları Yönetimi” konularında deneyimlerini paylaşacak.