“Eski” Ercan havaalanının “yenilenmesinden” sonra isminin de “yenilenerek” “Dr. Küçük” isminin verilmesi dedikodularının; “Bayraktar” Türk Maarif Koleji’nin isminin de “İrsen Küçük” olarak değiştirilmesinin ardından “mecburen” gerçek tarihi hatırlatmaya devam ediyoruz.
Kaynak; “Dr. KÜÇÜK’LE BİR ÖMÜR”, eşi Süheylâ Küçük’ün anıları…
“Gerekli hazırlıkları tamamlayarak evlenince bir süre babamın evinde kalmış, tadilâtın bitmesiyle de halen Girne Caddesi’nde ‘Dr. Küçük Müzesi’ olarak kullanılan eve yerleşmiştik. Alt katı klinik yapmıştık, üst katta da biz kalıyorduk. Haftada bir, Cuma günleri halka parasız bakardı. Önceleri sabahtan öğleye kadar olan bu ücretsiz muayeneler, talebin fazla olması nedeniyle tam güne çıkmıştı”. (S.22)DİKKAT! Yazıları eposta olarak al
“Doktor adaya geldiğinde klinik açmak için izin istemiş, ancak İngilizler zorluk çıkarmış ve bu konudaki izni geciktirmişlerdi. Gerekçe olarak da hastanede çalışmasını istiyorlardı. Oda, ‘Ölürüm de İngiliz’in emri altında çalışmam!’ diyordu. Bir başka gecikme gerekçesi olarak da ‘Sen İngiltere’den mezun değilsin’ diyorlar ve onu oyalıyorlardı. Bütün bunlara rağmen geri adım atmamış, söke söke izin hakkını almış ve doktorluğa başlamıştı. Gıcıklık olsun diye de kliniğin duvarına ‘İsviçre’den mezun’ yazılı bir levha astırmıştı. Bu levha halen Dr. Küçük Müzesinin duvarında durmaktadır”.
Ve kaynak; “Fethin Atsız Bayraktarları”. Hasan Kurumanastırlı. Kıbrıs Manşet. 1 Nisan 2017…
“Birinci Bayraktar, Lefkoşa kentine ilk taarruzda Konstanza burcuna tırmanıp, şanlı bayrağımızı dikerken ‘şehitlik’ mertebesine erişmişti. Araştırmacı yazar Bener Hakkı Hakeri, Lefkoşa kentine yapılan birinci taarruzda şehit düşen Bayraktarın, bildiğimiz bayraktar olması olasılığının düşünüldüğünü şöyle anlatmaktadır: ‘Podokatoro saldırısı bir sonuç vermediyse de Konstanza burcuna yapılan hücumda düşman gafil avlanarak, Türk kuvvetlerinden ilk grup siperlere ve burca kadar girdi, mevki kumandanı Con Andrew de Spello öldürüldü. Türk bayrağı da ilk kez buraya dikildi. Namına cami yapılan ve ne yazık ki adı bilinmeyen ve bugüne dek de sanıyoruz ki hakkında esaslı bir araştırma yapılmayan Bayraktar’ın buraya bu hücumda Türk bayrağını diken Bayraktar olması olasılığı düşünülmektedir”.
Şimdi fikriyatını, vatanseverliğini ve tarihe saygısını yukarıda sadece iki örnekle anlattığımız “Bu Doktor”; Şehit “Ercan”ın değiştirilerek yerine kendi isminin verilmesini onaylar mı sizce?
Merhum İrsen Küçük’ün, Lefkoşa’nın hangi burcuna, ne zaman bayrak diktiği konusunu açmıyorum bile…
Hem madem niyetlendiniz, hazır eliniz değmişken Girne’nin batısındaki eski Ayyorgi yeni Karaoğlanoğlu (Şehit Albay) yerleşim yerine de, anısını ölümsüzleştirmek için “Administrative Officer Major Müftüzade”[i] isminin verilmesine ne dersiniz!
[i] (Kaynak: “İkinci Dünya Savaşı ve Kıbrıslıların Katkısı”. Mehmet Ali İzmen. Sayfa 254’deki fotoğraf)