İSMAİL ARLI

ADANA’NIN KEBAP, ŞALGAMI, RAKI FESTİVALİ VE İÇİŞLERİ BAKANI

         Adana Valiliği, Kebap, Şalgam ve Rakı festivalini yine yasak koydu.

Sayın İçişleri bakanı Soylu alınan kararın üzerine, hemen beyanatı patlattı!

-“Yasaklanan festival, ‘ Kebap ve Şalgam Festivali’ değil, ‘Rakı Festivali’ ne geleneklerimizde, ne de her hangi bir durumla örtüşe bilir değil” dedi.

Sayın Bakan, size haddim olmayarak bir kaç satırla “ KEBAP-ŞALGAM VE RAKI “ nın insanlarla beraberlik başlangıcını ve geleneğe dönüşmesini tarihsel olarak hatırlatacağım. Tabi yeterli ve inandırıcı bulmazsanız, detaylı araştırır veya araştırta bilirsiniz.

KEBAP: Kebabın tarihi insanların ateşi bulmasına dayanır. Yaşadığımız bu günlere ağız tadına göre, değişken çeşitlerle zenginleşen hayvan etinin ateşte pişirilmiş ve insanların yemesi için hazırlanmış şeklinin ismi.

ŞALGAM: Turp türevinden, günümüzde ismine Şalgam denilen bitkinin, Havuçla fermantasyonu ile elde edilen ve XI yıla dayanan tarihi ile, Divanı-ı Lügat-ı Türk’te “Çagmur” “Çamgur”, halk arasında “Çalgan veya Çalkan” Arap ve Farslarda ise Şelcem olarak isimlendirilen ve şimdide ŞALGAM ismi ile anılan, insan sağlığına bir çok faydası olan içecek.

RAKI : Rakıya gelince bu içecek Türk kayıtlarına ve dolayısı ile kültürüne 1487 yılında sizin memleketini olan Trabzon’da girmiştir. Nasıl mı? 1 Haziran 1487 de Haraccıoğlu isimli kaptanın gemisi ile Soçi’ye nakledilmek üzere yüklenen kargonun içinde Trabzonlu Kostandin ve Dimitri adlı tacirlere ait olduğu kayıtlı RAKI ve ŞARAPlarla Türk tarihi kayıtlarına girmiştir. Ve dolayısı ile şu an sizin de mensubu olduğunuz Trabzon dan Türk sofralarına dolayısı ile kültürüne girmiştir.

Sayın Bakan siz bilir misiniz bilmem. Adana ve Trabzon, Adana Demir Spor ve Trabzon Sporun yıllar önce kendilerine birbirlerini kardeş takım, dolayısı ile kardeş şehir olarak seçmesinde dolayı, bu festivali ilk tertipleyenler, Kardeşlerini dışarıda bırakmayı ayıp saymış olmasın? her halde öyledir.!

Sayın Bakan bu ülke bu duruma yasaklamalar yüzünden gelmiştir. Bırakın insanlar devletin birliğine zarar verecek bir eylemde bulunmuyorsa, mutlu oluyorsa kendilerini avutsunlar. Bence bu festival en faydalı, festival İnsanlar hem beslenecek. Rakıdan Devlet vergi olarak kazanacak. O yörede insanlar yönetim icraatın da ki başarısızlıkları görmekten festival süresinde uzak kalacaklar. Ne güzel.

  

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.