Karasu'yu düşman işgalinden ve soykırımdan kurtaran Rizeli Kuvayi Milliye
kahramanlarımızdan Gazi Zekeriya Tiryaki ile halaoğlu Şehit Topçu Yüzb.Süleyman Âsaf (Mercan) Beyi hatırlatmakla başlayacağım.
Kaymakam Aziz Mercan ile Gazi Zekeriya dedenin torunu Oğuz Tiryaki'nin genetik benzerliğine dikkat çekmek ve bu sırada Karasu halkına biraz hafıza tazelemek istiyorum.
Halen görevde olan (Mayıs 2020) kaymakam A.Mercan Bey ile genetik benzerliğinden yola çıkarak akraba olma ihtimalinden söz edeceğim.
Karasu’da görev yapıyor olması hoş bir tarihsel buluşma gibi. Aziz Beyin ataları Karasu'yu kurtaran Aziz'lerden çıkarsa hiç şaşırmayacağım.
Karasu gazisi Zekeriya Tiryaki’nin torunu Oğuz Tiryaki ile kaymakam beyin genetik benzerliğine bakar mısınız?
https://www.gazeterize.com/
http://www.karasu.gov.tr/
Tiryaki ailesinin büyük dedeleri Harun Efendinin Atatürk ile tanışıklığı Atatürk’ün çağrısıyla katıldığı Öğretmen Kurultayına kadar gider, burada onu anlatmayacağım. Harun Efendi Süleyman Asaf Mercan'ın dayısıdır. Sonraları Tiryaki-Mercan ailesinde başka evlilikler olmuştur; keza fotoğrafını gösterdiğim Oğuz Tiryaki'nin dayıları yine Mercan’dır. Yani Gazi Zekeriya dede oğluna kendi dayıkızını gelin almıştır.
Kaymakam Aziz Mercan ile bir benzerlik de Mercan ailesinden göstereceğim. Oğuz Tiryaki ile dayı hala çocukları olan Maksut Mercan’ın video bağlantısını vereceğim. Yani her iki ailede genler birkaç kez harmanlanmış görünüyor. Kısaca, Karasu'nun muzaffer iki kahramanının genetik izlerini Kaymakam Aziz Mercan'da görüyorum.
Süleyman Asaf Mercan ile Necati Memişoğlu (Erzurum Kongre delegesi, 1.Meclis Rize Mebusu, M.Akif Ersoy’un arkadaşı) Karasu’da cephede silah arkadaşıdırlar. Karasu'da başlayan silah arkadaşlığı bütün cephelerde devam etmiştir. Tanışmaları İpsiz Recep Emice’nin çağrısıyla olmuştur.
İstanbul’u İngilizler işgal eder etmez Karasu’da Türk soykırımı (Yunan mezalimi) başlattılar. Karasu’ya imdada koşanların başında İpsiz Recep Emice’nin Rizeli milisleri ve bir de bütün Hemşinli akrabalarını cepheye çağıran Necati Memişoğlu vardı. Yunan askerlerinden bir top ele geçirirler, fakat ele geçirdikleri topu kullanacak kimse yoktur. Recep Emice, Çanakkale'nin büyük topçusu Süleyman Asaf'ın babasına (Rize’den komşu, İstanbul’da tabur imamı) mektup yazarak oğlunu göndermesini ister.
Okur yazarlığı olmayan Recep Emice mektubu Necati Memişoğlu'na yazdırır, Süleyman Asaf bu çağrıyı alır almaz Karasu’ya koşar. İki soylu şövalyenin arkadaşlığı Karasu cephesinde böyle başlar ve Asaf Bey Dumlupınar’da Yunan tabyalarını ateşe tuttuğu yerde şehit düşene kadar devam eder. Asaf Bey 1922’de Sakarya cephesinde tek ayağını kaybetmişti, şehit düştüğü yerde tek ayağıyla topunun başındaydı! Hem Sakarya hem Dumlupınar şehitliğinde kitabede adının yazılmasının nedeni budur; çifte şehit kahramandır.
Çanakkale'nin büyük topçusu, 15.Kolordu Kumandan Yaveri Top.Yüzb. Süleyman Asaf (Mercan) Beyin Karasu'ya gelişiyle Türk soykırımı durdurulabilmiştir. Bu böyle tarihe geçmelidir.
Şehit Topçu Süleyman Asaf Mercan adını bugün 100. yılında Sakarya’nın Karasu’nun caddelerine yazmalıyız. 19 Mayıs bir bayram olmaktan öte, Karasu’da Türk soykırımının durdurulmasının 100.yılı olarak anılmalıdır. Gazilerimizin şehitlerimizin mezarlarına çiçek bırakmalı, soykırımda öldürülenlerin yakınları mevlit okutmalıdır. İngiliz işgaliyle başlayan Karasu soykırımının üzerine çekilen örtüler birer birer kaldırılmalıdır.
Aşağıdaki videoda, Karasu kahramanı Topçu Süleyman Asaf'ın Rize'de yaşayan akrabalarından Maksut Mercan (Endüstri Mühendisi, Tasarımcı) ile 2012 yılında açtığı gemi ve uçak maket sergisinde TRT tarafından haber yapılan videosunu izlediğimizde görülecektir ki, Karasu Kaymakamı Aziz Mercan ile aralarında bir hayli genetik benzerlik vardır.
https://www.youtube.com/
Karasu halkının evlerine çerçeveleyip astığı bir fotoğraftan da söz etmek istiyorum. Resimde İpsiz Recep Emice meşhur elleri dizlerinde oturmaktadır, arkasında tüfekleriyle dört kuvvacı ayakta durmaktadır. Bu fotoğraftaki dört kahramanın isimleri bugüne kadar bilinmiyordu. İsimleri bugün Rizeli tarihçiler tarafından şöyle belirlenmiştir:
Ayaktakiler soldan sağa; Yusuf Çekmiş, Zekeriya Tiryaki, Bayram Ali Çekmiş, Hasan çekmiş. Bu fotoğrafı evine asan vefalı Karasulu kardeşlerimiz artık onların kim olduklarını resmin altına yazabilirler. Karasu’daki fotoğrafta ayaklarını bastıkları yer görünüyorken internet arşivlerine dizlerinden aşağısı görünmemektedir. Rica ediyorum, tam boy göründükleri orijinal fotoğrafı her kimde muhafaza ediliyorsa, bana veya ailelerine ulaştırsınlar.
Karasu’dan bir güzel insan o fotoğrafı bir televizyon programında göstererek şöyle demişti:
“Kim olduklarını bilmiyoruz. Evliya gibi geldiler bizi kurtardılar.”
Şimdi o güzel insanların kim olduklarını biliyorsunuz, yazın adlarını, çocuklarınıza koyun adlarını, caddelere verilsin adları, yöneticilerinizden talep edin.
Bitirirken;
Karasu kaymakamı Sayın Aziz Mercan'a ve kahraman dedelerimizi gönüllerinde yaşatan Karasu halkına saygılarımla…