Site icon Söz Gazetesi

Mayana’dan Probiyotik Yoğurt (19)

Ve şimdi son probiyotik yoğurt denemem de sonuç verdi. Tarifini dostlarıma gönderdiğim bu sabahın e-postasını (21 Ocak 2023)  aynen köşeme alıyorum.

Canlar, 

Daha önce bal sirkesi anasıyla yapmıştım. Probiyotik değerinin çok yüksek olduğu kesindir.  Muhteşem oldu. Bebek muhallebisi gibi, yemesi çok rahat. 

Akşam mini kavanozda bal sirkesiyle denedim, o da tuttu. 

Sütün ısısını oda sıcaklığının (20 derece) altına düşürmemek gerekiyor. Sabahleyin kavanozu radyatörün üstüne aldım, iki saat sonra iyice tuttu.

Böylece probiyotik yoğurt elde etmenin kolay yollarını denemiş oldum. 

Sirke anasıyla da sirkeyle de oluyormuş. 

Armut sirkesinin anasıyla yapmıştım. Elma sirkesiyle de olur, bunu anladım. 

Ama en değerli sirke bal sirkesi olduğu için Sir’den yapılmış bal sirkesinin anasıyla mayaladığım yoğurt bence Peygamber Yoğurdudur, en değerlisi odur. 

Hani bilinir ya, sirke yapmak sirkeli suyla temizlik yapmak, sirkeye ekmek bandırmak, sirkeyi koklamak… Bunlar Peygamberimizin sünnetidir, gelenektir. Sirkeden yoğurt yapmak da buna dahil olsa gerek. Bu bağlamda düşünürsek bal sirkesiyle mayalanmış yoğurda Peygamber Yoğurdu demek hiç yanlış olmaz.

Eski Mısır’da Nil Nehri boyunca ve Kudüs’te kral olan Hz.Süleyman’ı da bu yoğurttan yemiş olarak kabul edebiliriz. Çünkü antik kaynaklarda bal yoğurdunun ilk üretildiği yer Keops Piramiti olarak görünüyor. Tanrıların Yemeği şeklinde çevirmişler adını. 

Oradaki peygamberleri de bizden saydığımız için, bu kültür böyle aktı geldi ve YOĞURT Türkçe bir kelime ise, Bal Yoğurduna Peygamber Yoğurdu demek içimden geliyor.

Sıhhatle afiyetle yeyin, bebelere yedirin, hastalara yaşlılara yedirin. Gençlik iksiridir, hücre yeniler, deforme olmuş kanserli hücreleri bertaraf eder. Vücut direnciniz artar, kolay grip olmazsınız.

Sağlıkla esenlikle…

Exit mobile version