Site icon Söz Gazetesi

Portakalları İnşaat Teröründen Kurtarmak

Portakalları İnşaat Teröründen Kurtarmak

Ülkemizde “Rize Mandalinası” adıyla çekirdeksiz mandalinanın yetiştiği tek yer Rize olduğuna göre, şehrimiz turunçgillerin ana vatanı demektir.

 Portakallık Mahallemiz, turunçgillerin pazara çıkartıldığı yer olarak Hal Duzi adıyla çok eskiden beri biliniyorsa… “Haldozun portikali / Kuvaroz’un limoni, aman aman” gibi özgün sözleriyle türkülerimize girmişse… Burası, cennet meyvesi vitamin deposu turunçgillerin ana vatanı demektir.

Şimdi bu cennet vatanı inşaat teröründen koruma görevimiz başlamıştır. Portakalları inşaat teröründen kurtaracağız, kökleriyle birlikte isteyenin bahçesine  ve spor tesislerinin çevresine taşıyacağız.

Bu düşünceyle aşağıdaki dilekçemizi yazdık, Rize belediyesine verdik. Bir tür hukuki savunmaya geçtik, “hukuki müdafaa” sürecini başlattık. Okurlarımızdan bize katılmak isteyenler aşağıdaki dilekçe tarih sayımızı belirterek kendileri de ağaç isteği yapabilirler.

Belediye Başkanlığına – Rize

Merkeze bağlı sahil mahallelerinde yapılan yeni inşaatlar sırasında kökünden sökülüp atılan meyveli turunçgil ağaçlarını kurtarmak amacıyla, aşağıda imzası olan bizler, inşaat makinesi bahçeye girmeden önce bu ağaçlardan turunç, portakal, Rize mandalinası, limon, greyfurt, ağaç kavunu (bergamut), kırmızı ve sarı greyfurt, gibi köklü turunçgillerden bahçemize taşınmasını rica ediyoruz.

Bu amaçla;

1-Belediye Mecilisinden kalıcı bir karar geçirmenizi diliyoruz. Böyle bir karar müteahhit firmayı, inşaata başlamadan önce bahçedeki meyveleri “istekte bulunanlar listesi”ndeki adrese, ağaca zarar vermeden usulünce taşıma hükmüyle bağlamalı, inşaat ruhsatına bu hüküm eklenmelidir.

2-Köklü portakal ağaçlarının Park ve Bahçeler Müdürlüğünce gösterilen adrese taşınması müteahhit firmayı bağlayıcı olmalıdır.

3-Meyveli ağaç isteyen ailelerin vereceği dilekçeler tarih sırasına alınmalı, dilekçede kaç adet hangi meyveden istenildiği belirtilmelidir.  

4-Turunçgillerin önemli geçmişe sahip olduğu ilimizde çekirdeksiz Rize Mandalinası ve Turunç ağaçları bulvarlarımızın süsü haline gelmeli, ayrıca sahil dolgu alanlarında öncelikli ağaçlandırma turunç ile yapılmalıdır. Dolgu alanlarda geleneksel turuncumuz süs bitkisi olarak öne çıkmalı, diğerleri ise çocuklara ücretsiz şifa kaynağı olarak belediyemizin hediyesi olmalıdır.

Gereğini saygılarımızla arz ederiz.          25/09/ 2020

Adı-Soyadı /   Telefonu   /   İstediği ağaçlar (Port.  Mand.  Lim.  Tur.  A.kav.  Greyf.) /  İmza          

1-Y.Kenan Yanbay, 2-Kerim Erkan, 3-Mahiye Morgül, 4-Ömer Güven, 5-Abdurrahman Çemberci, 6-Mustafa Bilgin, 7- Erkan Başaran,  8-Sabah Uçar Altıkaya, 9-Yunus Çembeci, 10- Yusuf Hacaloğlu.

On imzalı dilekçemiz 25 Eylül 2020 tarihiyle Belediyenin İmar Müdürlüğünde işleme girmiştir. 

Konuyu yakından bilenlerden Belediyenin Askoroz serasında sorumlu ziraat teknisyeni Hatice hanım ile bu dilekçeyi konuştuk, destelediğini belirtti. İslampaşa’daki spor tesislerinin kapalı çim sahasında dört bir yanına dikeriz, dedim, destekledi. “Hatta bundan yeni bir istihdam alanı ortaya çıkartırız, projesini yapar başkanımıza veririm” dedi. “Alibey plajının oradaki spor tesislerinin etrafına da dikeriz” dedi.

Ağaçların köküyle beraber taşınması için gereken iş makinesi Trabzon Belediye’sinde varmış. Demek ki belediyemiz bir tane de bu araçtan almalıdır. Hem de en hızlı şekilde almalıdır, çünkü müteahhit Yunus Çemberci yakında başlayacağı inşaat alanındaki mandalinaları kendi mahallesindeki İslampaşa Spor Tesislerinin çevresine taşımak istiyor. Aralık ayında taşıma işlemi yapılmak zorundadır, yoksa ağaçlar tutmaz ziyan  olur.

Önümüzde bir işimiz daha var. Balık mevsimi açıldı. Balıkçılarda günlük biriken balık başları için bir güzellik düşünelim. Bunlar toplanırsa, atık değerlendirme kapsamında, gübre olarak fidancılara verilir. İslampaşa’da komşum olan fidancılar var, isteriz diyorlar. Dilekçesini yazacağız. İşte belediyede bir iş kapısı daha… Eskiden portakalların altına atardık hamsi başlarını, üzerine bir kürek toprak atar kapatırdık, oradan aklıma geldi. Çarşıya ilk gittiğimde balıkçıya uğrayıp bir plastik kavanoz içinde balık başlarını isteyeceğim; maksat talep olduğunu balıkçılara hissettirmek. Rize’de bu doğa varken, bu cennet toprak insanı işsiz bırakmaz.

Sonracığıma…

Beni evine elma sirkesi ve bal sirkesi kurmaya götüren Bayram Ali Kavalcı kardeşim de dilekçemize imza verdi. Kendi köşesinde yazacaktır, bağışlasın, rol çaldım, ondan önce ben yazmış oldum.

Exit mobile version