Site icon Söz Gazetesi

Turgut Terzioğlu’dan Çay İksiri (15)

Rize’den Geleneksel Şifa Bilgilerine Devam

Kendi icadı olan çay sirkesine mucize ilaç diyor, iksir diyor. Facebook adresinde tarif veriyor. Diyor ki:

Asıl sevdam ÇAY İKSİRİ: Demliğe çayını koy, üzerine normal suyunu doldur. Alt demliğe 3-4 su bardak su koyup demlenmeye bırak. Bu arada çay iksiri yapacağın miktar kadar su kaynat. Çayın demlendi, suyun kaynadıysa, göbekli ya da geniş ağızlı cam kavanoz veya çelik tencerenin üzerine ıslak bir tül (ıslaklık tülün kaymaması için) koyunuz.

Bu tülün üzerine yapacağın çay iksirinin beher litresine 1 su bardağı toz şeker, esmer şeker ya da litresine 2 çorba kaşık bal koyunuz. Mesela 2 litrelik çay iksirine 2 su bardağı şekerin üzerine 2 litre kaynamış suyu gezdirerek hem şekeri eritip hem de su ve şekeri tülden sızdırıyoruz.

Tülümüzü yıkayıp tekrar kabımızın üzerine koyup, 2 su bardak çay demini tülden sızdırıp kavanoza ya da tenceremize şekerli normal demli çayımızı soğumaya bırakıyoruz. Üzeri tülbentle örtülü olacak. 20 ila 30 derece civarına gelince MAYASINI ilave edip % 60-90 arası RUTUBET 19-30 derece sıcaklığı olan güneş ışığını direk almayan yerde 7 gün MAYALANMAYA bırakıyoruz.

7 gün sonra kabımızın üzerinde beyaz bir mantar ( Bizim çay mayası dediğimiz kütle) oluşmussa, çayın rengi açık çay gibi olmuşsa, çayda sirkemsi bir koku olmuşsa; ÇAY İKSİRİNİZ olmuştur. İçindeki mayaları bir cam kavanoza al. Çay iksirini tülden sızdır cam kavanoza koy. Kullanıma hazırdır. İmza: Turgut Abi. Rize.

Denedim ve başardım. Buharda demlenmiş çayı süzdüm, kavanoza aldım. Yoğurt mayalarken gerektiği şekilde, serçe parmağını yakmayacak kadar ılıdığı anda, mayasını kattım; iki kaşık kestane balı, bir parça bal sirkesi anası, birkaç nohut tanesi, bir kaşık da bulgur kattım. Ağzını bezle kapattım, lastikle bağladım. Yoğurt mayalarkenki gibi çay suyunun da soğumaması gerekir diyerek, kavanozu havlu ile örttüm ve hep aynı sıcaklıkta kalması için kalorifer peteğinin üzerine koydum. Bir hafta sonra üzeri ana tutmaya başladı. Ne kadar süre sonra parmak kalınlığına gelecek bilmiyorum, bekleyip göreceğim.

Çay sirkesi anasını bel fıtığına kullanmış bir arkadaşımdan nasıl kullandığının tarifini aldım: Anayı bir bezle tutup beline yatırmış, onun üzerine naylon örtmüş, peştamal gibi tüm karnını saracak şekilde belini bağlamış. Bir hafta gece gündüz belini hiç açmamış. Çay sirkesinin anası bir zar gibi kalana kadar vücudu onu emmiş. Turgut Abi’nin anlatımına göre sirke anası iksir daha derine nüfuz ederek onarım yapmış oldu.

Turgut Terzioğlu’dan iltihaplı romatizmaya çare: Karayemişin kart yapraklarından bir tutam kaynatılır, 20 dakika kadar kaynatıldıktan sonra yaprakları dışarı alınır, az ılıdıktan sonra romatizmalı eklemler bu suya pansuman edilir. Bilekte romatizma varsa, bilekler içinde kalacak şekilde bu suya sokulur. Su soğumaya başlayınca sudan çıkılır. 21 gün tekrar etmek şartına uyulur.

Kendim bu tedaviyi romatizmalı bileklerime uygulamaya başladım. Sonucu kendim de merak ediyorum.

Kanser tedavisinde turunç kabuğu: Turunç kabuğunu kurutup toz halinde içtiği çaya katmayı hastalarına öneren, fitoterapist Adanalı bir doktor var diye duydum, adını internete girince televizyon programlarını gördüm. Kanser tedavisinde turuncun her şeyi doğru seçim.

Bakır kapları parlatmak için turunç: Bakır kapları parlatmak için kabın üzerine kumla beraber turunç kabuğu sürtülür.

Rodika Tiryaki’den üç şifa…

Karatkta bal: Günde iki defa, sabah akşam, damlalıkla gözüne birer damla bal damlatılır.

Bu arada kendim kataraktım için Andon spreyle başladığım tedaviyle amelyata gerek kalmadı, ancak kirpik dibi iltihabım devam ediyordu. Rodika hanımdan ballı tedaviyi öğrendikten sonra, sabah akşam bal sirkesi damlatmaya başladım, on gün kadar oldu ve artık sabahları gözlerim nem içinde uyanmıyorum.

Kansere ısırganlı bal: 75gr ısırgan tohumu havanda dövülür, bala karıştırılır. Sabah akşam birer kaşık yenir.

Ülsere ballı aloavera: Evlerde saksıda veya bahçede yetiştirilen aloaveranın yaprakları temizlenerek küp küp doğranır, bala karıştırılarak sabah akşam birer kaşık yenir.

Not: Türklerin tarihiyle neden baş edemiyorlar diye merak ediyorsanız Asa Belgesel internet kanalında 23 Aralık 2022 tarihli canlı yayın programımızı aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz. (Program adı sehven 23 Nisan olarak yazıldı, düzeltilecektir.)

Exit mobile version