MAHİYE MORGÜL

Zafer Bayramını Hamzabey Mahallesinde Kutluyoruz / Mahiye Morgül

 

30 Ağustos Cuma günü saat 14.00 de Hamzabey Camisi avlusundaki Emirbeyoğlu Hamza Bey anıtında saygı töreni yapacağız. Törenimizi çevrenize duyurursanız çok memnun oluruz.

Mahallemizin Kuvayı Milliye şehitlerinden Dumlupınar şehidi Şht.Top.Yüzb.Süleyman Asaf için ve Atatürk ve tüm Kuvayi Milliye şehit ve gazileri için saygı töreni yapacağız.

 

Prof.Emin Gürses (Emirbeyoğlu İpsiz Recep’in torunu), İslampaşa mahallemizin muhtarı Ayşegül Memişoğlu ve Hamzabey mahalle muhtarı Gökhan Genç bizimle olacak. Rizeli tarihçi Ali Taşpınar, Rizeli Yazarlar Recep Koyuncu ve Hatice Kopuz bizimle olacaklar.

Rize’deki dostlarınıza duyurmanızı önemle rica ediyorum.

 

Bu seneki anma temamızda Dumlupınar Şehidi Süleyman Asaf Mercan’ı öne çıkartma amacımızın tarihsel bir nedeni vardır: Mercan ailesi ilaççı aile olarak Bağdat’tan Hamza Bey zamanında getirilmiş KOROTACI adıyla Medrese kurmuş bir ailedir.  Danişmend Gazi’nin görevlendirdiği  Caka Beyin kolundan Emir Sultandır Hamza Bey. Görevi Kıbrıs seferine donanma hazırlamaktı. Mahallemizde bu çalışmaların yapıldığının yaşayan izleri mevcuttur.

Mahallemizde Emirbeyoğlu Hamza bey ailesiyle akrabalığı olmayan hane neredeyse yoktur. İpsiz Recep Emice ailesi başta gelir, çünkü aile lakapları Emirbeyoğludur ve bir de Gazi Hamza dedeleri vardır.

Hamzabey Mahallesinde ailelerin aldığı lakaplar onların Emirbeyoğlu Hamzabey tarafından hangi işi yapmakla görevlendirildiklerini ve nereden getirildiklerinin de işaretidir. Tiryakiler, Gaziantep Barak aşiretinin Tiryaki kolundan, mesir macunu (Turyağı) yapmakla görevliydiler. Karslı ailesi tereyağı peynir yapmakla… Demirci ailesi Ankara’dan sıraç ustası getirildiler. Yanbeyoğlu ailesi atlı süvari yetiştirmekle, Ayanbeyliği görevindeydi; örneğin Çamlıhemşin At Mezrasında Yanbeyoğlu konağı en son seyislerine hediye edilmesiyle ünlüdür ve en son buradan Çanakkale’ye 3 kadın sırtında mermi taşıma görevlisi gönüllü olarak cepheye gönderilmiştir.

Mahallemizin şifa, bilim ve askerlik sanatı tarihi iç içe geçmiştir, bu özelliğini konuşacağımız ortam yaratmak için önerilerinize açığız.

Hepinizin Zafer Bayramı Kutlu Olsun.

 

29.8.2024 -Rize

 

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.