MUSTAFA HÜSEYİN USLU

‘Atatürk’ü Koruma Kanunu’ kim tarafından çıkartıldı?

1930 senesinde kurulan ve 1931 yılı içinde kapatılan Serbest Parti’nin Aydın Teşkilatı başkanı Ali Adnan Ertekin (Menderes) idi.

Parti kuruluşundan itibaren, CHP’ye karşı oldukça sert muhafelet yapıyordu. Fakat söz konusu Parti, bir süre sonra kendini feshetti. Ancak partinin kapanmasından önce bir olay daha yaşanmıştı. 1931 yılında Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal bu partinin gösterdiği sert muhalefetin nedenlerini araştırmak için Ege gezisi düzenlemiş ve sonradan Soyadı Kanunu ile (Menderes) Soyadını alan Ali Adnan Ertekin ile tanıştı. Kendisi ile yaptığı görüşmede, sorularına verilen akıl dolu cevaplarla; istikbale ait ekonominin nasıl olması gerektiğini açıklanmıştı. İyi niyeti ve akıl dolu cevaplar beğenilmiş ve gezisinin bitimi sonrasında bu genci CHP’ye önermişti. Serbest Partinin kapatılmasıyla, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın bir arzusu daha gerçekleşecekti. Mustafa Kemal’in böyle bir genci CHP’ye tavsiye ettiği akıllara geldi. Kendisine yapılan davet üzerine 1931 yılında CHP’ye girdi ve aynı yılda yapılan seçimde, CHP’den Aydın Milletvekili seçildi. 1946 yılında da, çıkartılmak için uğraşılan Toprak Kanununa muhalif olarak CHP’den Adnan Menderes, Celal Bayar, Fuat Köprülü ve Refik Koraltan birlikte isifa ederek “DP” kuruldu.

14 Mayıs 1950 yılında iktidar olan Demokrat Parti’nin “DP”nin iktidara gelmesinden dokuzuncu ayında; 24 şubat 1951 tarihinde umulmadık bir gelişme oldu. Kırşehir ilinde Mustafa Kemal Atatürk’ün büstü “DP”li bir grup tarafından saldırıya uğradı. Atatürk’ün manevi şahsına yapılan bu hareket aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yapılma anlamına geliyordu. Bu durum, dışarıdan bakıldığında birlik ve beraberliğin olmadığının bir göstergesi anlamına geliyordu.

Atatürk aleyhine de atılacak bir iftira Türkiye Cumhuriyetinin temellerini sarsabilirdi. Atatürk devrimleri  sarsılabilirdi. Atatürk heykel ve anıtlarına saldırıların önüne geçmenin nasıl olacağı düşünülür iken, 1 Temmuz 1951 tarihinde, yurdun değişik yerlerinde ve ülke düzeyinde, Atatürk’ün heykel ve büstlerine karşı yaygınlaşmaya başlayan saldırıları kınamak için yurdun çeşitli yerlerinde protesto mitinglerinin gerçekleştirilmesi, “DP” hükümetin önemli bir tedbir almasını kolaylaştırdı.

Bu amaçla, 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar adı altındaki kanun 25.07.1951 tarihinde kabul edilerek 31.07.1951 tarihinde yürürlüğe konuldu. Hedeflenen; Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu olan Atatürk devrimlerini korumak, Atatürk heykel ve anıtlarına saldırıların önüne geçmek için, Adnan Menderes Başbakanı olduğu “DP” döneminin, ilk yılında, “Atatürk’ü Koruma Kanunu”nu çıkarttı. Böylece merhum Adnan Menderes, 1931 yılında kendisini tanıyan ve CHP’de milletvekili yapılmasını sağlamak için Celal Bayar’a tavsiyede bulunan Mustafa Kemal Atatürk’e vefa borcunu ödemiş oldu.

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.