Mareşal Mustafa Kemal, 26 Ağustos 1922'de "Ordular ilk hedefiniz Akdenizdir İleri!" emrini oradan vermişti. İşte o Kocatepe, dozerlerle biçilseydi, beton-parke ile örtülseydi, tuvaletler inşa edilseydi, Başkumandan'ın izleri yok edilseydi; tören alanı denilerek tribünler yapılsaydı; yabancı kaynaklı MasterChef yemek yarışması orada sergilenseydi, Kocatepe'nin değeri kalmazdı kuşkusuz!
Kocatepe'de yapılmasını istemediklerimiz ne yazık ki Duatepe'de yapıldı. Duatepe, Başkumandan'ın emriyle 10 Eylül 1921'de, Yunanlıların elinden alınmış; Başkumandan, Sakarya Meydan Savaşını oradan yönetmiş ve Ankara'ya 75 Km yaklaşan düşman püskürtülmüştü.
Emperyalizmin maşası Yunanlılar, 22 Ağustos 1922'de yay gibi açılarak Ankara'yı boğmak için ilerlediler. Polatlı'ya dayandılar ve Duatepe'ye yerleştiler. Ankara'ya 75 Km kalmıştı ve önleri bozkır düzlüğüydü.
Duatepe daha sonraları, "Türklerin Viyana'dan sonra geriledikleri son nokta" diye anılacaktı; çünkü Başkumandan 9-10 Eylül gecesi Duatepe yakınlarına geldi; karşı saldırı emrini verdi ve 800 m gerideki Basritepe'de bekleyen süvariler vadiye indiler. Yunanlıların mitralyöz ateşine aldırmadan dikenli-çalılık dik yamaca tırmanarak "son noktayı" ele geçirdiler. Tepenin yamacı toprağa düşen savaşçılarımızın kanlarıyla boyandı.
Duatepe'ye çıkan Başkumandan, Beylikköprü düzlüğündeki savaşı oradan yönetti ve Yunanlıların saldırısı püskürtüldü. Bu kanlı savaşa Sakarya Meydan Savaşı denildi. Atatürk'ün komuta merkezi Duatepe, Bağımsızlık Savaşımızın atılım noktası oldu.
9 Eylül 1921'den tam bir yıl sonra, 9 Eylül 1922'de işgalcilerin artıkları Akdeniz'e döküldüler ve Türkün Bağımsızlık Savaşı kesin utkuya ulaştı.
Savaşçılarımızın kanlarıyla sulanan, kıraç, dik yamaçlı Duatepe, subaylarımızın, askerlerimizin, Başkumandanımızın izlerini taşıyordu. Her taşı, her çalısı, kısaca her karışı özgürlüğümüzün simgesiydi.
Duatepe adım adım düşürüldü
Ağır iş makineleriyle gelenler, Duatepe'nin tepesini anıt yapma gerekçesiyle kesip biçtiler. Başkumandan'ın ve savaşçılarımızın izlerini betonla, parke taşlarla örttüler. Kesilen tepede düzenlenen gösterileri izleyenler rahat etsin diye tribünler yaptılar.
Savaşçılarımızın kanlarını akıta akıta tırmandıkları yamaçları da, makinelerle düzeltip ağaçlar dikerek örttüler.
Tepeye tören-mören için gelenler, hacetlerini gidersinler diye Polatlı Garnizonu'nun subaylarına ve erlerine helâ inşa ettirdiler. Törenlerde bol bol nutuk attılar!
Yetinmediler, TV8'in "29 Ekim 2019 Cumhuriyet Bayramı Özel Yayını" için Duatepe'yi yemek yarışması stüdyosuna çevirdiler; İngilizlerin MasterChef levhasıyla lekelediler.
Bununla da yetinmediler, son dönemlerin bazı savaş gazilerini Duatepe'ye getirerek MasterChef yemek yarışması gösterisine kattılar. Yemek yarışmasına "Atatürk'ün sevdiği yemekler" diyerek kılıf uydurdular. *
Türkün ordusunu, zafer anılarını koruyamayanlar, Başkumandan'ın emrini unutmamalılar:
"5. Tümenin Mangal dağındaki savunma yerlerini tutamadığı öğrenildi… Tümen kumandanlarının, subaylarının, erlerinin verilecek ilk emirle yıldırım gibi, düşman üstüne atılarak, şan ve şerefleriyle düşmanı yok etmelerini istiyorum! Hata eden kim olursa olsun cezalandırılacaktır. (…) Tümenin tüm erleri, subayları toplanacak ve bu emir kendilerine okunacaktır. Batı Cephesi Kumandanlığı da (emrin) duyurulduğunu bana bildirecektir." **
Sorumluluk
Kocatepe, Duatepe gibi savaş yerlerimizi, şehitliklerimizi korumak; bozulmalarını, kirletilmelerini önlemek, Garnizon Komutanlarının, Kuvvet Komutanlarının, Genel Kurmay Başkanlarının göreviydi. ***
Hiç kuşku yok ki, bu ve benzeri saldırıları görmezden gelen Türkler de, kayıtsızlıklarının bedelini, Türk egemen devletlerini yitirerek ödüyorlar.
19 Aralık 2019
* Duatepe'de MasterChef yemek yarışması: www.youtube.com/watch?v=MZkxn-v9roo
** Türk İstiklal Harbi- Batı Cephesi Sakarya Meydan Muharebesi ve Sonraki Harekat, II. Cilt, 5'inci Kısım, 2'nci Kitap, Genelkurmay Basımevi, 1995, s. 15'den kısaltarak yalınlaştırdım. (M.Y.)
*** Teğmen Kubilay'ın yabancı bağlantılı derneğe malzeme edilişi için bkz. sozgazetesi.org/index.php/koese-yazarlari/mustafa-yildirim/7642-adalarda-isgal-menemen-de-kubilay-lions