Prof. Dr. AYHAN SEZER

KARTALLAR HAVA YOLLARI

Çok uzun zaman önce, 1950’li yıllarda Düzce küçücük bir kasabaydı. Bizim mahallenin ilkokul öğrencilerinin bazıları yaz tatillerinde Kur’an hocalarından ders alırdı. O tarihlerde imamlar henüz devlet memuru olmamıştı. Mahallelerde her nasılsa temayüz etmiş kişiler kendi evlerinin bir odasında Kur’an okumayı öğretiyorlardı.
Ben de Kafkasyalı Hoca diye bilinen birinin evinde 8-10 çocukla birlikte Kur’an okumayı öğrenmeye çalıştım.Dersler harfleri öğrenmekle başlar. Hâlâ hatırlarım. Erkek kız 8 on çocuk rahlelerin önünde sallana sallana hep bir ağızdan bağırırdık: Elifsin e, elifsin i, elifsin ü, e, i, ü; besin be, besin bi, besin bü, be, bi, bü.
Bizim Kafkasyalı Hoca Kur’an harfleri dışında konuşmazdı. Diğer hocaların dini konularda konuştuklarını onların derslerine gidenlerden duyardık. Anlattıkları öyküler ilgi çekici olabiliyordu.
Bu öykülerden unutamadıklarımdan biri kartallı uçaklarla ilgili. Hocaya göre uçağı önce müslümanlar icat etmiş. Bir arabaya at koşar gibi kartalları bağlamışlar. Kartallar uçmaya başlayınca arabayı da peşlerinden sürüklemişler. İlk uçak böyle uçmuş.
O zamanlar çocuk aklımızla bu masala çok gülmüştük.Şimdi bunca yıl sonra kendi içinde tutarlı olan kartallı masala o kadar da gülmüyorum çünkü ilâhiyat fakültelerinden çok daha komik olanları geliyor.
Yagır, M.Y. (2017), “Said Nursi’nin Kur’an’da Geçen Bazı Peygamberlerin Mucizelerine Yaklaşımı”, Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı 37, s. 95- 115. ►
► Burada uçak doğrudan rüzgar oluyor çünkü Hz. Süleyman rüzgara binip uçmuş. Kartallı uçağın daha tutarlı olduğunu kabul etmek gerekir.
► Belkıs tahtının saniyeler içinde Süleyman’ın huzuruna getirilmesi IŞINLANMA teknolojine işaret ediyormuş.
► “Bize her kuşun dili öğretildi,” ayeti telefon ve radyo gibi cansız varlıkları papağanlar gibi konuşturmaya işaret ediyormuş►Dağların, Davud’la birlikte tespih çekmesi dağlardaki yankı olayını ve telsizle anlaşmayı işaret ediyormuş.
►Hz. Musa’nın elindeki âsâsını taşa vurmak suretiyle taştan su çıkarma mucizesi sondaja öncülük ediyormuş.
►Hz. İbrahim’in ateşte yanmama mucizesi, ateşte yanmayan elbiselere işaret ediyormuş.
Büyük alim Ibn-i Kayyım El-Cevziyye’nin ŞEYTANIN TUZAKLARI ŞEYTANIN TUZAKLARI VE KURTULMA YOLLARI adlı kitabında değindiği önemli bir meseleye bakalım.
Bilindiği gibi bir adam karısına üç kez BOŞ OL derse kadınmış boşanmış olur. Fakaat adam hangi karısına “boş o”l dediğini unutursa ya da herhangi bir karısını hedef göstermeden “boş ol” demişse ne olacak?
SORU: HANIMLARINDAN BELLİ BİRİNI BOŞAYAN, SONRA BUNUN HANGİSİ OLDUĞUNU UNUTAN VEYA HANIMLARINDAN HERHANGİ BİRİNİ TAYİN ETMEKSİZİN BOŞAMIŞ BULUNAN BIR KİMSENİN DURUMU NEDIR?
Cevap: Bu meselenin cevabında islam fukahasımn ihtilaf ettikleri malumdur, imam Ebu Hanife, Şafii, Sevri ve Hammâd’a göre, hanımlarından herhangi birini tayin etmeksizin boşamış bulunan kimse, hanımlarından hangisini boşamak isterse onun üzerine talâk verir. Fakat unutma halindeki meselenin çözümü bundan farklıdır. Bu durumda, hangisini boşamış olduğunu hatırlayıncaya kadar bekler.
Meseleye bir açıklık gelmeden veya kurra çekerek çözüm getirmeden vefat etmiş olsa, Ebu Hanife’ye göre, hanımları kendilerine isabet eden mirası aralarında taksim ederler, içlerinden birini mahrum edemezler.
Şafii’ye göre aralarında anlaşarak taksim ederler.
Malikilere göre ise, hangisi olduğunu bilmeksizin hanımlarından birini boşamış olan kimse; bütün hanımlarını boşamış olur.
Fakat içlerinden belli birini boşasa da bunun hangisi olduğunu unutmuş bulunsa, tekrar hatırlayıp belli edinceye kadar bekler. Zaman uzarsa, ilâ müddeti kadar (dört ay) bekler, yine hatırlayamazsa, hepsi boş düşer. Eğer boşama esnasında hanımlarına hitaben: “İçinizden biriniz boştur!” dese ve bunun hangisi olduğunu tayin etmese, hepsi birden boş olurlar.
(Demek ki Ibn-i Kayyım El-Cevziyye’nin döneminde tuhaf adamlar varmış. Dört karısına İÇİNİZDEN BİRİ BOŞ OLSUN diyor ve sonra kimi kastettiğini unutuyor.)
Mesele çok derin. Ibn-i Kayyım El-Cevziyye meseleye 10 sayfa ayırmış.
Bu boşama muamması için KURA ÇEKME yöntemi öneriliyor:
Kur’a çekimi hakkında şer’an sabit olan deliller, buradaki meselenin her iki şıkkına da şamildir. Talakta tayin edilip sonradan unutulan ile, önceden mübhem ve meçhul bırakılan aynıdır, ikisi arasında esaslı bir fark yoktur. Kocayı, hangisini boşadığını hatırlayıp tayin edinceye kadar bekletmekte, bu sırada bütün hanımlarını kendisine yasaklamakta, nafakayı devam ettirmekte, gerek koca için gerekse hanımları için çeşitli mefsedetler bulunmaktadır. Şer’i kanun ve kaidelerin yeterliliği dahi, ihlal edilmiş olmaktadır. Kur’a çekimi ise, şer’i maslahat ve maksatlara uygunluk arz etmektedir. Keza kocanın ve hanımlarının maslahat ve iyiliklerine de uygun düşmektedir.
Aşağıdaki kaynaklarda kartallı uçağa taş çıkartacak örnekler verilmiş. Şeytan, iblis ve cinler hakkında ayrıntılı bilgiler var.
_____
Selçuk Üniversitesi- Sosyal Bilimler EnstitüsüFelsefe ve Din Bilimleri Anabilim DalıDin Eğitimi Bilim DalıKur’an ve Sünnet Rehberliğinde Şeytanla Mücadele Edecek İnsanın Eğitimi(Doktora Tezi)Danışman Prof. Dr. Abdullah Özbek; Hazırlayan Mustafa ÇobanKonya,2007
_______________
Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler EnstitüsüTemel İslâm Bilimleri, Tefsir Anabilim Dalı KUR’AN’A GÖRE ŞEYTANIN İNSANI ALDATMA YÖNTEMLERİ(Yüksek Lisans Tezi)
İlyas ŞanlıAnkara, 2008
________________
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİİLAHİYAT FAKÜLTESİCilt: 12, Sayı:2, 2003 s. 1-30KUR’AN-I KERİM’DE İNSAN – ŞEYTAN İLİŞKİSİ
Doç. Dr. Remzi Kaya
______________
KUR’ÂN VE HADİSLERE GÖRE ŞEYTÂN
Yard. Doç.Dr.Ali Osman Ateş_
______________
ŞEYTANIN TUZAKLARI ŞEYTANIN TUZAKLARI VE KURTULMA YOLLARIIbn-i Kayyım El-Cevziyye İbn Kayyim El-Cevziyye ( 1292- 1350)
Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.