*Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, 17 Mart 2021’de HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.
*17 Mart 2021 tarihli Savcılık iddianamesinde, HDP’nin Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği belirtilmiş, “Hiçbir devlet, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne ve varlığına yönelen tehdidi görmezden gelemez ve bu tehdidin süreklilik kazanmasına izin veremez.”…… “Bu itibarla davalı Partinin Anayasanın 68/4. maddesine aykırı eylemleri nedeniyle Anayasanın 69/6. ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası’nın 101/1-b ve 103/2. maddeleri uyarınca temelli kapatılmasına karar verilmesini talep etmek zaruri hale gelmiştir.” ifadelerine yer verilmiştir.
*Tehdidi gören Başsavcılığın, HDP’nin kapatılması için dava açması Anayasa ve yasaların gereği olup dava hukuki bir davadır.
*Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin kapatılması için sunduğu hukuki gerekçelerin benzeri ve daha da ağırı AKP’nin kapatılması için de geçerlidir.
*Anayasa ve yasalar gereği, HDP’yi tehdit olarak gören Başsavcılığın, 20 Türk Adası ve 2 Türk Kayalığı’nın Yunanistan’ın egemenliği altına konulmasından ve Türkiye’nin batıdan bölünmesinden sorumlu olan AKP’yi bu güne kadar tehdit olarak görmemesi ve vatan topraklarında elini kolunu sallayarak dolaşan 5 binden fazla Yunan askerini görmezden gelmesi, Anayasa’nın 10. Maddesinde tanımlanan “Kanun önünde eşitlik” ilkesine aykırıdır.
*Anayasa Mahkemesi günümüze kadar 13 siyasi partinin kapatılmasında “siyasi partilerin tüzük ve programları ile eylemleri, Devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne aykırı olamaz.” ilkesini esas almıştır. Anılan ilke kapsamında ilk olarak 1971 yılında Türkiye İşçi Partisi kapatılmış, son olarak 2009 yılında Demokratik Toplum Partisi kapatılmıştır.
*20 Türk Adası ve 2 Türk Kayalığının Yunanistan’ın egemenliği altına konulmasından, Büyük Yunanistan / Bizans Projesi’nin uygulanmasından, anayasal düzenin ortadan kaldırılmasından ve Türkiye’nin bölünmesinden sorumlu olan, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline gelen ve bu şekilde; Anayasa’nın 68. Maddesinin 4. Fıkrasına, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 78,79,80 ve 90. Maddelerine aykırı eylemlerde bulunduğu açıkça görülen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kapatılmalı, vatan toprağının işgaline ve vatanın bölünmesine neden olan AKP’li siyasetçilere de siyaset yasağı getirilmelidir.
MHP VE BBP, CUMHUR İTTİFAKINDAN AYRILMALIDIR !…
*Batasuna kararına göre terör suçunu eleştirmemek siyasi partiler için kapatma gerekçesidir. MHP ve BBP, AYM tarafından kapatılmak istemiyorsa, 20 Türk Adası ve 2 Türk Kayalığı’nın Yunanistan’ın egemenliği altına konulmak suretiyle işlenen terör suçunu eleştirmeli ve Cumhur İttifakından ayrılmalıdır.
Konu ile ilgili açıklamalarım ve belgeler ekte gönderilmiştir.
Saygılarımla,
Ümit YALIM
Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri