KÜLTÜR SANATMANŞET

Bilinen en eski yazı bulundu

      Pakistan’da  Türk damgalarına  benzeyen bir yazıt bulundu.Bu yazı Sümer yazısından daha eski olduğu düşünülüyor.Yaptıkları Karbon testi  MÖ 3500 imiş.Dinsel, Tanrı ile ilgili bir yazı olduğunu düşünüyorlarmış. İndus yazısına benzetiyorlarmış.Yazıda denildiğine göre Tarihçiler Harapan uygarlığının, biz Türklere benzer,  yöneticilerinin zenginlik sergilemelerinden hoşlanmadıkları için anıt, eser, yapı bırakmamış olduklarını söylüyor.. Ancak  ilgili yazıyı da okuyamamışlar.
       Mehmet Turgay Kürüm hocamız yazıyı Türk Runik dizgesi ile HECE olarak okuyor;  ilgili yorumu aşağıdadır :
         ”Göktürk alfabesi ve yazı sistemini kullanarak yaptığım okuma denemesi;
Sağdan sola okunuşu; “İnil Gök (Kök) alan”, anlamı; “Gökten ineni alan”, yani “kuş satın alan”dır.
Muhtemelen Türkçe bilmeyen ve kuş alım satımıyla uğraşan bir Harappa’lı tüccar tarafından, kendini Türk toplumlarında tanıtmak amacıyla, Türkçe bilen birine yaptırılmış olabilir. Türk toplumlarıyla karşılaştığında bu yazıyı gösterdiğinde, kendisini Kuş pazarına veya satıcılarına götürüyorlardı herhalde.
Gök veya Kök kelimesindeki sembol, “K”nın simetrisi de olabilir. Bu durumda ortaya kuş şeklinde bir piktogram çıkar ki, bu da okuma bilmese bile kişinin “kuş” aradığını karşıdakinin anlamasına yardımcı olur.
Bugün hala Pakistan ve Afganistan’ın kuzeyi ile Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan’da av için, Doğan, Atmaca, Şahin, Kartal gibi vahşi hayvanlar evcilleştirilmekte, bu hayvanlara Arap şeyhleri oldukça yüksek meblağlar ödemektedirler. Harappa da bölgeye çok yakın, eski bir ticaret şehridir. Ayrıca eski Çin kaynaklarında bazı Türk kabilelerinin papağan besledikleri belirtilmektedir.”
Kaynak:
M.Turgay Kürüm
“Avrasya’da Runik Yazı”
Türkler; Yeni Türkiye Yayınları; 2002 ;
Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.