
Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Üniversitesi, Altın Koza, Milli Eğitim Müdürlüğü ve KIBATEK işbirliğiyle bu yıl ilk kez düzenlenen “Uluslararası Çukurova Şiir Günleri” 20 ve 21 Mart 2025 tarihlerinde Çukurova Üniversitesi’nin Kongre Merkezi ve Mithat Özsan Amfisinde gerçekleştirildi.
Onursal başkanlığını ve ev sahipliğini Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş’in üstlendiği etkinliğin düzenleme kurulunu Azerbaycan, Türkiye, Polonya, Özbekistan, KKTC, Almanya olmak üzere altı ülkeden akademisyen ve şair; danışma kurulunu KKTC, Rusya, Güney Kore, Litvanya, Ukrayna, Almanya, Azerbaycan, Moldova, Fransa olmak üzere dokuz ülkeden akademisyen ve şair oluşturdu.
Birbirinden değerli şairlerin ve sanatçıların yer aldığı etkinliklerin birinci gününde Halk Şiiri, ikinci gününde ise Gelenek ve Modern Şiir programına yer verildi. İki gün boyunca yurt içi ve yurt dışından altı akademisyen, üç halk ozanı, 21 şair Çukurova Üniversitesi’nde çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi.
Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mine Ceranoğlu Terece küratörlüğünde hazırlanan “Anadolu Uluslararası Davetli Tekstil ve Giysi Tasarımı Sergisi” dikkat çekti. Sergide, Anadolu’nun kültürel mirasını yansıtan eserler sanatseverlerle buluştu.
Halk şiiri programı 21 Mart1973 yılında vefat eden Aşık Veysel anısına Öğr.Gör. Özgür Peker’in Aşık Veysel’ın türkülerini sazıyla çalıp söylediği dinletiyle başladı. Devamında Türk halk şiirinin en önemli temsilcilerinden Aşık Veysel’in eserlerinin edebiyatımıza ve halk kültürüne kattığı değer Prof.Dr.Salahaddin Bekki’nin “Sonsuzluğun Başlangıcında Aşık Veysel “konferansında anlatıldı. Aşık Şentürk İyidoğan’ın Aşık Veysel’in kendi sazıyla çalıp söylediği Veysel dinletisi ile sabah oturumları tamamlandı. Öğleden sonraki oturumda Prof. Dr.Salahaddin Bekki, Prof.Dr. Refiye Okuşluk Şenesen, Metin Turan, Doç.Dr.Esra Tarhan, Doç.Dr.İsmail Şenesen, Doç.Dr.Ayhan Karakaş ve Dr.Öğretim Üyesi Zekiye Çağımlar tarafından halk şiirinin çeşitli boyutlarıyla ele alındığı “Halk Şiiri Paneli” gerçekleştirildi.
Akademik olarak ele alınan halk şiirinden sonra, halk şiirinin günümüz icracılarından Aşık Medeni Karataş ve Ozan Dertli Polat ise kendi şiirlerinden örnekler çalıp söyledikten sonra izleyenlere bir de aşık atışması örneği sundular.
Aynı gün, Adana Ticaret Odası Anadolu Lisesi ve Bahtiyar Vahapzade Sosyal Bilimler Lisesi edebiyat öğretmenlerinin koordinatörlüğünde , Halk Şiiri alanında Prof.Dr.A.Deniz Abik, Şair Ali Ozanemre ve Bekir Dağsever, Modern Şiir alanında Prof. Dr. Sema Çetin Baycanlar, Dr.Öğretim Üyesi Bedri Aydoğan ve Şair Nisa Leyla’dan oluşan jüri “Kelimelerin Büyüsünde Halk Şiiri Yazma Atölyesi” ve “ Şiirimiz Kentten İçeridir Abiler, Modern Şiir Atölyesi”nde yarışmaya katılan öğrenci şiirlerini değerlendirdi. Dereceye giren öğrencilere teşekkür belgeleri takdim edildi. Atölye lise ve üniversite öğrencileri tarafından büyük ilgi gördü.
2.gün Modern şiire ayrılmıştı, günün sanatseverlerle buluşan ilk etkinliği ; Öğr.Gör.Dr. H. Çağla Çoker’in piyanosuyla eşlik ettiği sanatçı Dora Mavaşoğlu’nun çello konçertosu oldu . Diğer bir etkinlik olarak da KIBATEK Başkanı Metin Turan, şair Nisa Leyla ve şair Taner Cindoruk şiir üzerine kısa bir söyleşi gerçekleştirdi.
Günün öğleden sonra yapılan etkinliğinde yurdun çeşitli yerlerinden ve yurt dışından gelen şairler Aytekin Karaçoban, Sylvain Cavailles , Claire Lajus, Haydar Ünal, Seval Aslan, Şirin Zaferyıldızı Zaimağaoğlu , Terane Turan Rehimli Ayfer Karakaş, Bilge Karga Göllü, Demet Duyuler, Duran Aydın, Durmuş Ali Özkale, Hülya Başak Ekmekçi, İlhan Kemal, M. Demirel Babacanoğlu, Mustafa Özke, Neslihan Dağlı ve Ruhan Mavruk şiirlerini okudular.
Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Karadağ ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Bilge Karga Göllü, etkinliğe katılan sanatçılara ve emeği geçen öğrencilere plaket ve teşekkür belgesi verdi.
Şair Murat ÖLMEZ de “Uluslararası Şiir Günleri”ni katılımcıların isimlerini tek tek geçirerek yazdığı şiiriyle tarihe not olarak düşürdü.
21 MART ŞAİRNÂMESİ
Adana’da yandı, sanat ateşi
Dünya Şiir Günü, kutlandı bugün
Hiçbir zaman batmaz, şiir güneşi
Dünya Şiir Günü, kutlandı bugün
Sahnede sırayla, şiir okundu
Seçildi mısralar, sevgi dokundu
Cümle şairlerim, hazır bulundu
Dünya Şiir Günü, kutlandı bugün
Şair Haydar Ünal, sevgiyle geldi
Duran Aydın esip, coşan bir yeldi
Bilge Karga Göllü, sihirli eldi
Dünya Şiir Günü, kutlandı bugün
Azerbaycan, Kıbrıs; temsil edildi
Türküyle, şiirle; aşka gidildi
Fransız şairler ne çok sevildi
Dünya Şiir Günü kutlandı bugün
Şentürk Usta’mıza, verdiler sazı
Veysel babamızdan, söyledi sözü
Ölüm yıl dönümü, ağlattı bizi
Dünya Şiir Günü kutlandı bugün
Neslihan Dağlı’ da, kelam sırası
Ayfer Karakaş’ın, mısra arası
Bitmiyor sözlerin, ardı arkası
Dünya Şiir Günü, kutlandı bugün
İlhan Kemal mağrur, âdap biliyor
Nisa Leyla mutlu, mesut gülüyor
Seval Arslan güzel Ege’den geliyor
Dünya Şiir Günü kutlandı bugün
Hülya Emekçi’nin, çok tatlı dili
Ruhan Mavruk ile, kokladı gülü
Anlamlı dizeler, doldurdu ili
Dünya Şiir Günü, kutlandı bugün
Faruk Karadağ’ın sonsuz emeği
Seyhan kıyısında, sundu yemeği
Edebiyatçılar, sevgi yumağı
Dünya Şiir Günü, kutlandı bugün
Şair Şirin selam, getir adadan
Dost rüzgârı eser yavru vatandan
Saygıyla, Sevgiyle dön Adana’dan
Dünya Şiir Günü kutlandı bugün
Mustafa Özke’den haberi aldık
Dostlarla iki gün birlikte kaldık
Durmuş Ali Bey’e haberi saldık
Dünya Şiir Günü kutlandı bugün
Ali Ozanemre, coştukça coştu
Bekir Dağsever’in mizacı hoştu
Aytekin ağabey, durmadı koştu
Dünya Şiir Günü kutlandı bugün
Dertli Polat ile Medeni atıştı
Birdenbire salon, yandı tutuştu
Salahaddin Bekki, geldi yetişti
Dünya Şiir Günü kutlandı bugün
Şair Ölmez der ki, şiirim övgüdür
Demet Duyuler’in, sözü sevgidir
Üstad Metin Turan, bitmez kavgadır
Dünya Şiir Günü kutlandı bugün
Haber: Demet Duyuler