Site icon Söz Gazetesi

EDEBİYAT DÜNYASI’NDAN KISA KISA DUYURULAR…

BODRUM’DA KARİKATÜR SERGİSİ AÇILACAK..

.25 Aralık 2021–23 Ocak 2022 tarihleri arasında;Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü Erdinç Bakla Galeri Salonu Bodrum-Muğla adresinde, araştırma-metin yazarlığı ve tasarımı Karikatür Sanatçısı Kürşat Coşkun tarafından gerçekleştirilen ve Sioux City Tribune-Punch-Manchester Guardian-Kladderratsch-Simplicissimus-Ad Dabbur-Al-Mudhik Al-Mubki -L’Asino-Carnet De La Semaine-De Notenkraker- Mucha-New York Times-Saturday Evening Post gibi basın organlarında yer alan Türkiye ile ilgili karikatür sergisi açılacaktır. 1914’den 1939’a kadar geçen çeyrek yüzyıllık bir zaman diliminde, dünyanın farklı coğrafyalarında yayımlanan karikatürler tarihsel bağlamlarıyla birlikte ele alındı ve belgesel bir sergiye dönüştürüldü.Bu zaman dilimi, öteden beri Batı’da “Hasta Adam” diye nitelenen Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş sürecini (1915-1919), yüzyılın ilk ve en büyük Kurtuluş Savaşı’nı (1919-1922) ve Anadolu Aydınlanma Devrimi’nin gerçekleştiği erken Cumhuriyet dönemini (1923-1939) kapsamaktadır. Atatürkçü Düşünce Derneği-Bodrum Belediyesi tarafından organize edilen ”Metamorfoz Sergisi” Pazartesi günleri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında gezilebilecektir. İlgilenenlere, önemle duyurulur.
**
PAYAS BELEDİYESİ ŞİİR YARIŞMASI BİRİNCİSİNE 10.000, İKİNCİSİNE 7.000. ÜÇÜNCÜSÜNE 4.000 LİRA ÖDENECEK.(SON BAŞVURU TARİHİ.30 AĞUSTOS 2022 SALI)… -“Dünden Bugüne Payas” konulu şiir yarışmasına 16 yaş üstü herkes katılabilir. -Yarışmada biçim ve ölçü sınırlandırması yoktur. -Her yarışmacı, yarışmaya tek şiirle katılabilir. Sehven de olsa birden fazla şiir gönderilmesi durumunda şiirler değerlendirilmeye alınmaz. -Yarışmaya katılan şiir daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış ve ödül almamış olmalıdır. -Yarışmaya Payas Belediyesi çalışanları ve jüri üyelerinin birinci derece yakınları katılamaz. -Şiirler Times New Roman yazı karakteriyle, bilgisayar ortamında, A-4 kâğıdına, 12 puntoyla ve 1,5 satır aralığında yazılacaktır. -Gönderilen şiirlerin uzunluğu, 50 satırı aşmamalıdır. Daha uzun şiirler, değerlendirme dışı bırakılacaktır. -Şiirler, 30 Ağustos 2022 tarihi saat 17.00’a kadar www.payas.bel.tr adresine gönderilecektir. Posta ile ya da elden başvuru, kabul edilmeyecektir. -Gönderilen şiirlerde isim soy isim yerine rumuz kullanılacaktır. -Yarışmaya katılan şiirler eser sahibine iade edilmeyecektir.
-Eserlerden uygun görülenler, herhangi bir telif hakkı iznine gerek kalmaksızın bir kitapta toplanabilecek. Dergi-gazete veya web sayfasında yayımlanabilecektir. -Şiirlerin değerlendirilmesinde şiirin özgünlüğü, imge ve çağrışım değeri, ahenk değeri, içerik-biçim uyumu, kelime seçimi göz önünde bulundurulacaktır. -Yarışmaya katılan şiirlerden uygun bulunanlar bir araya getirilerek antoloji türünde kitaplaştırılacaktır. -Yarışma sonuçları 01 Kasım 2022 tarihinde açıklanacaktır. -Ödüller 12 Kasım 2022 tarihinde ilçemizde yapılacak törenle sahiplerine verilecektir. -Ödül almaya hak kazanan şiir sahibi ödül törenine katılmak zorundadır. Gelmemesi durumunda ödül bir sonraki yarışmacıya verilir. İl dışından ödül almaya gelen yarışmacıların ulaşım ve konaklama giderleri belediyemiz tarafından karşılanacaktır. Payas Belediyesi Şiir Yarışması Başvuru Formu PAYAS BELEDİYESİ ŞİİR YARIŞMASI ÖDÜLLERİ; Birincilik Ödülü: 10.000 TL İkincilik Ödülü: 7.000 TL Üçüncülük Ödülü: 4.000 TL Mansiyon (3 Adet): 1.000 TL.
**************************************************************************************************************************************************
PAYAS BELEDİYESİ FOTOĞRAF YARIŞMASI BİRİNCİSİNE 9.000, İKİNCİSİNE 6.000. ÜÇÜNCÜSÜNE 3.000 LİRA ÖDENECEK.(SON BAŞVURU TARİHİ.30 AĞUSTOS 2022 SALI)… -Yarışmanın konusu “Payas’ta Dört Mevsim”dir. -Yarışmaya katılım ücretsizdir. -Yarışmaya gönderilen fotoğrafların Payas İlçe sınırları içerisinde çekilmiş olması zorunludur. -Her katılımcı en fazla 4 adet Sayısal Renkli veya Siyah-Beyaz eserle yarışmaya katılabilir. (Devamı için) Payas Belediyesi Fotoğraf Yarışması Başvuru Formu PAYAS BELEDİYESİ FOTOĞRAF YARIŞMASI ÖDÜLLERİ; TFSF Altın Madalya + 9.000 ₺ TFSF Gümüş Madalya + 6.000 ₺ TFSF Bronz Madalya + 3.000 ₺ TFSF Mansiyon (3 Adet) + 1.000 ₺ Sergileme (30 adet) : 250 ₺ **
PAYAS BELEDİYESİ HİKAYE YARIŞMASI BİRİNCİSİNE 10.000, İKİNCİSİNE 7.000. ÜÇÜNCÜSÜNE 4.000 LİRA ÖDENECEK.(SON BAŞVURU TARİHİ.30 AĞUSTOS 2022 SALI)… -Yarışmaya başvuru ücretsizdir. -Yarışmaya 16 yaş üstü herkes katılabilir. -Yarışmaya katılan hikâyelerin daha önce düzenlenen benzer yarışmalarda dereceye girmemiş olması, başkası tarafından yazılmamış olması, kısmen ya da tamamen başka bir metinden kopya edilmemiş ve daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış olması gerekmektedir. Başvuruda bulunan kişi, hikâyenin tümüyle kendisine ait olduğunu, özgün olduğunu ve başka bir yarışmada ödül almadığını kabul ve taahhüt eder. Ödül alan katılımcılardan bu taahhütleri dışında hareket ettiği anlaşılanlardan elde ettikleri ödül, unvan geri alınır. -Yarışmaya gönderilecek hikayelerin kapak sayfasında sadece rumuz bulunacaktır. -Yarışmaya gönderilen hikâyelerin telif haklarının süresiz, bedelsiz ve koşulsuz olarak yarışmayı düzenleyen Payas Belediyesi’ne geçmiş olduğunu, yarışmaya eser gönderen her yarışmacı kabul etmiş sayılır. Dolayısıyla Payas Belediyesi, yarışmaya katılan hikâyeler üzerinde süresiz tasarruf yetkisine sahiptir. Ayrıca yarışmaya katılan hikâyelerin muhafazası da süresiz ve koşulsuz olarak Payas Belediyesi’ne ait olup, yarışmaya katılanlar tarafından geri istenemeyecektir. -Yarışmaya Payas Belediyesi çalışanları ve jüri üyelerinin birinci derece yakınları katılamaz. -Son başvuru tarihi, 30 Ağustos 2022 mesai bitimidir (17.00). Bu tarih ve saatten sonraki gönderimler kabul edilmeyecektir. -Ödüle aday gösterilecek eser Word belgesi formatında, A4, Times New Roman 12 yazı karakteri ile yazılmış, satır aralığı 1,5 olacak şekilde ve en fazla 20 sayfa olmalıdır. Aday, hikâyesinin bulunduğu dosyaya hiçbir şekilde kendisiyle ilgili bilgileri (ad, bölüm, vb) eklememelidir. -Aday, ayrı bir Word belgesine isim, soyisim, kimlik kopyası, açık adresi, biyografisi, rumuz, hikayenin adı, e posta, cep telefonu gibi bilgilerini yazıp gönderecektir. -Ödüle aday hikâyelerde amaca ve konuya uygunluk, Türkçenin yaratıcı olanaklarını kullanmadaki başarı, yazınsal duyarlık ve değer aranacaktır. -Yarışma sonuçları 01 Kasım 2022 tarihinde açıklanacaktır. -Ödüller 12 Kasım 2022 tarihinde ilçemizde yapılacak törenle sahiplerine verilecektir. -Seçici kurul tarafından seçilecek olan 6 adet hikâyeye ödül verilecek, her katılımcı Katılım Belgesi alacak ve yayınlanmaya uygun bulunan hikâyeler belediyemizin bir yayını olarak basılacak, Payas Belediyesi web sitesinde yayımlanacaktır. -Ödül almaya hak kazanan hikaye sahibi ödül törenine katılmak zorundadır. Gelmemesi durumunda ödül bir sonraki yarışmacıya verilir. İl dışından ödül almaya gelen yarışmacıların ulaşım ve konaklama giderleri belediyemiz tarafından karşılanacaktır. Payas Belediyesi Hikaye Yarışması Başvuru Formu PAYAS BELEDİYESİ HİKAYE YARIŞMASI ÖDÜLLERİ; Birincilik Ödülü: 10.000 TL İkincilik Ödülü: 7.000 TL Üçüncülük Ödülü: 4.000 TL Mansiyon (3 Adet): 1.000 TL.
**

AYDIN’IN NAZİLLİ İLÇESİ’NDE YENİ BİR GAZETE YAYIN HAYATINA BAŞLADI…
Muharrem Ersal
Nazlı Gazetesi
Sahibi ve Yazı işleri Müdürü
Karaçay Mahallesi, 100 Sokak, No.5 Nazilli-Aydın 
Tel.0-256-3137648  veya 0-535-7011634 veya 0-552-9274873
E Postalar;
muharremersal@nazligazetesi.com
muharremersal@hotmail.com.tr
muharrem.ersal@gmail.com
https://lnkd.in/e4h76FAa

**

Avni Ozan ve Üç Gömlek İsimli Kitabı…


KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR
Avni Ozan 1973 yılında Gümüşhane’nin Köse İlçesi’ne bağlı Övünce Köyü’nde dünyaya gelmiş, ilkokulu doğduğu köyde okuduktan sonra ortaokula İstanbul Fatih İlçesi’nde ki Alparslan İlköğretim Okulu’nda başlamış ama Köse İlçesi’nde ki 60.Yıl İlköğretim Okulu’nda tamamlamış. Gümüşhane Lisesi’nden 1989 yılında mezun olduktan sonra aynı yıl girdiği OMÜ Amasya Eğitim Fakültesi’nden 1993’te mezun olmuş. 14 Şubat 1994 tarihinde Sinop’ta ki Dikmen Yaykın İlköğretim Okulu’nda başlayan öğretmenlik ve yöneticilik görevi Çorum Uğurludağ-Sungurlu ile Aydın Vilayeti’nin Kuyucak-Sultanhisar-Nazilli İlçeleri’nde devam etmiş. ODTÜ’de ’’Yönetici Eğitimi Kursu’’nu bitirmiştir. Evli, Nesibe Hatun ve Tayyip İbrahim isimlerini taşıyan 2 doktor babasıdır. Halen, Nazilli Fatih Ortaokulu Müdürü olarak görev yapmaktadır.
Avni Ozan, okurken yaşadıklarını ve bazı konularda ki düşünce ile görüşlerini zaman zaman not tutmuş. Kardeşi Yunus Ozan’ın teşviki ile yazdıklarını sonunda, bir kitap halinde neşretmeyi başarmıştır. Bu notlarını ve denemelerini ’’Üç Gömlek’’ adını verdiği bir eserde toplamıştır, kitabı Ağustos 2021 baskılıdır, 1.000 adet basılmıştır. 14*20 ebatlıdır, Kapağı bristol. İç sayfaları, 3.hamur kağıttır. İçinde yer alan denemelerin başlığı ise aşağıda ki şekildedir, bu başlıklardan da anlaşılacağı gibi topluma iyi mesajlar vermeyi kendisine ilke edindiği görülmektedir. Eser içindeki denemelerin başlıkları, aşağıdaki gibidir.
Başlama,
İlginç Zamanlar,
İki Çakıl Taşı,
Dedem Ninem,
Mevsim Şeridini İşlemek,
Kim Korkar Köpekten ?,
Kağıt Kalem İle Bozuşmak,
Ders Kitaplarını Yakıyoruz,
Çocuk Pazarı,
Evlat Satılır Mı ?,
Pirelerin Dansı,
Müfide Teyzenin Nar Yemesi,
Müdür Oluyorum,
İlk Toplantım Temizlik Ve Eğitimin Önemi,
Vatan Sevgisi,
Gönül Doktoru,
Teknoloji Başımızı Döndürüyor,
Okula Bilgisayar Alıyoruz,
Kırmızı,
Askerlik,
Yersen Yedirirler,
Harama Daha Meyilli Miyiz ?,
Karnımız Dümdüz Mü?,
İtinayla Ülke Parçalanır,
Hıdırellez,
Dünyanın Hali,
Aynur Öğretmenin Ardından,
Anne,
Yaşamak,
Başarı,
Bizim Çocuk Çok Zeki Ama,
Süreç Yönetmek,
Eyvah Yine Fırça Yiyeceğiz,
Dün Bugün Yarın,
Hay’dan Gelen Huy’a Gider,
İmtihan,
Kalıcı Bir Öğretmen Olmak,
Dil Söz,
Usul,
Dolandırıcılık,
Ne Yiyoruz ?,
Bak Postacı Geliyor,
Kalp,
Bir Şey Olursa,
Sıddık Emmi Peygamber Adını Değiştirip Aynı Ayetleri Okuyor,
Emin Misin ?,
Bakmak ve Görmek,
Zıtlıklar,
Cephelerde Değişen Yok,
Hangi Rolde Ne Oynuyoruz ?,
Arkadaşın Kim ?,
Galeyana Geliyoruz,
Kapı Gıcırtısından Medet Ummak,
Olduğu Gibi Olmak,
En Güzel Kıssanın Üç Gömleği,
Kimliğimiz Kelimelerde Gizli,
Yorulduysan,
Demokrasi İnsan Hakları Barış Huzur,
Takım Tutmuyoruz,
Gözyaşının Rengi,
Sınavlardan Sınav Beğen.

Gülbey Yayınları arasında yayınlanan eser, aşağıdaki adresten temin edilebilir.

Gülbey Polat
Gülbey Yayınları
Erenler Mahallesi, Akşemsettin Sokak, No.4, D.4,İzmit-Kocaeli
Tel.0-553-6233403
Posta.gulbeypolat@gmail.com

**
BEĞENDİĞİM VE OKUDUĞUM 1 MAKALE.
**

KKTC ELDEN GİDİYOR, ALTI OYULUYOR. HABERİNİZ VAR MI ?

Sabahattin İsmail 

Türk Lirası’nın değer kaybı, herşeyin sterlin üzerinden hesaplandığı üretim olmayan  KKTC’de görülmemiş bir kriz yarattı. 

Hayat, yüzde yüz pahalılaştı. Ev kiraları, ev ve araç  fiyatları, aylık harcamalar yüzde yüz arttı.

Örneğin Geçen ay 400 sterlin (4000 TL)  kira ödeyenler, bu ay 8800 TL kira ödemek zorunda.

Temel gıda fiyatları, Üniversite harçları, banka borçları vb herşeyin fiyatı ikiye katlandı.

Türkiye’den gelen öğrenciler ve üniversiteler de bundan çok olumsuz etkilenecek..

Mevcut genç işsizliği daha da artarak yüzde 10 seviyesini aştı. 

Cebinde AB üyesi sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin pasaportu olan gençlerin dış göçü arttı.

Evine ekmek götüremeyen işsizler Rum devletinde iş aramak zorunda kaldı.

KKTC’nin kendi parası olmadığı ve TL kullandığı için para basamıyor. 

Üretimi olmadığı, turist de gelmediği ve döviz girdisi çok kısıtlı olduğu için çalışanların ücret ve maaş kayıplarını karşılanamıyor. 

Ancak Türkiye’nin yaptığı yardımın iki katına çıkarılması halinde kayıplar giderilebilecek.

Ülke büyük bir sosyal patlamanın eşiğinde. 

TÜRK-SEN VE ENOSİSCİ SEK DEVREDE… 

İlk kurulduğu 1950’li yıllarda ENOSİS karşıtı milliyetçi bir çizgi izleyerek, Türk işçilerini Rum sendikalarından koparan ve milli mücadelede yer alan Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), Güneyde, ENOSİS’ci, Faşist, ırkçı, Türk düşmanı çizgisiyle bilinen, EOKA’cıların sendikası SEK ile ortak bir proje başlattı.

Buna göre 8000 Türk işçi Rum devletinde, Rumların çalışmak istemediği turizm, inşaat, restoran, temizlik ve hızmet sektöründe istihdam edilecek.

Bunun için Kıbrıs Cumhuriyeti (Rum)vatandaşı olma, KC kimliği-pasaportu taşıma,Türk-Sen ve SEK sendikasına üye olup 60 euro aidat ödeme şartı var. 

Bu şartları kabul edenler Güneyde Rumların beğenmediği işlerde çalışıp vasıfsız işçi için minimum asgari ücret olan 900 euro ( 17 bin TL) maaş alacak. Vasıflı işçilerin maaşı 26-30 bin TL’ye kadar çıkacak. Yüzlerce işsiz genç güneyde çalışmak için başvuruyor. İlk gün, aralarında doktor, mühendis ve üniversite mezunlarının olduğu 200 Türk başvuru yaptı. 

KKTC’de net asgari ücret 4324 TL. 

Aradaki korkunç fark nedeniyle çalışanlar bile KKTC ‘deki işlerini terk edip Güneyde çalışacak. 

KKTC’de ise ucuz/kayıtsız iş gücü olan başta TC vatandaşları olmak üzere Nijerya, Pakistan, Bangladeş, Vietnam, Suriye vatandaşları çalışacak. 

Halen Güney’de 2000’e yakın Türk çalışıyor. 3000’e yakın Türk de Güney’e yerleşti, orada yaşıyor.

Türk işçilerinin Güneyde çalıştırılması Rum yönetiminin, KKTC ‘yi içten çökertmek için planladığı stratejik bir operasyondur.

Bu yolla KKTC’nin altını oyacaklar. 

10 bin işçi, 10 bin aile ve 50 bin nüfus demek. Bu da KKTC nüfusunun altıda biri demek.

Böylece 50 bin insan midesinden Rum devletine bağlanacak. Bunların çocukları da zaman içinde güneydeki Rum okullarında okuyacak.

Şu anda Güneyde İngilizce tedrisat yapan bir Rum okulu olan İngiliz koleji ile Rum üniversitelerinde 500 civarında Türk öğrenci, Rum devletinden tam burslu olarak okuyor..

Rum yönetimi Başkanı Anastasiadis, KKTC’de devletten maaş alan bir öğretmen sendikacı olan federasyoncu, Türkiye-KKTC karşıtı, Rum sevici Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası genel sekreterini, güneydeki bu Rum okulunun yönetim kuruluna kendi kontenjanından atadı, orada Anastasiadis’i temsil ediyor

10 bin Türk işçinin Güneyde Rum işverenler yanında çalışması, Rum sendikalarına üye olması ve Ruma mideden bağlanması, KKTC ve Türkiye karşıtlığını artıracak, içimizdeki federasyoncuları ve Rumcuları güçlendirecek, Rumların yönettiği “Kıbrıs Cumhuriyeti”ne dönüş talebi çok daha fazla taraftar bulacak. 

ÇALIŞANLAR BÖLÜNECEK… 

Çalışanlar ise üçe bölünecek. 

1-Güneyde çalışıp Rumlardan euro ödenen,17-30 bin TL maaş alanlar 

2-KKTC’de çalışıp ayda 5-7 bin TL maaş alanlar. 

3-Bir de Rum yönetiminin “yerleşik, gayrı meşru” saydığı için güneye geçmelerine izin vermediği, kendilerini dışlanmış hisseden TC kökenli KKTC vatandaşları 

Bu durum çok çok tehlikeli ve büyük siyasi sonuçları olacak bir gelişmedir

Kahrolmamak mümkün değil. Bunca yıl süren soylu bir milli mücadele sonrası yeniden Rumun beğenmediği işlerde çalışan ucuz işçileri olmak, Türkler için kahreden bir durumdur.

Kıbrıs Türk Halkı bunun için mücadele etmedi ama çalışma bakımından 1974 öncesine dönülüyor.

1974 öncesi de binlerce Türk, Rumların beğenmediği işlerde ucuz işçi olarak çalışıyordu. 

Bunu hazmedemeyenler de Avustralya ve İngiltere’ye göç ediyordu 

RUM MEMNUN… 

Türk lirasının aşırı değer kaybetmesi Güneyde euro kullanan AB üyesi Rum devletini bir cazibe merkezi haline getirmiştir. Rum yönetimi memnundur. Rum maliye bakanı yaptığı açıklamada “TÜRKLERİN GÜNEYDE ÇALIŞMASININ SİYASİ VE EKONOMİK YÖNDEN ÇOK OLUMLU OLDUĞUNU” söyledi. 

Çünkü hem bunu bize karşı siyasi bir koz olarak kullanacaklar, hem de Türkler diğer yabancı işçilere göre çok daha az maliyetli olduğu için daha çok kazanacaklar.

Yabancı işçilere bilet, lojman ve yemek sağlamak zorundadırlar. Oysa Türk işçiler yemeğini orda parası ile yiyor, gece de Kuzeye geçerek kendi evinde kalıyor 

Rum yönetimi geliştirdiği 8000 Türke daha iş verme stratejik projesi ile KKTC’nin altını oymaktadır.

Türkiye’ye ve KKTC’ye olan inanç, bağlılık ve güven sarsılmaktadır. 

Türkiye ve KKTC hükümetleri Kıbrıs’ı kaybetmemek için çok acil ekonomik önlemler almalıdır. 

Dışa Göç ve güneyde çalışmak yasaklarla önlenemeyeceğine, işsiz aç insanlara “güneyde çalışma, çoluk çocuk evde aç oturun” denemeyeceğine göre, KKTC ekonomisi, yaşam seviyesi, ücret ve maaşlar, Rum devletindekine denk hale getirilmelidir.

Bunun için üretim ekonomisine geçilmelidir. Planlı ekonomi ile istihdam artırılmalıdır. Anavatanın yardımlarının en doğru şekilde değerlendirilmelidir. Har vurup harman savurmaktan, savurganlıktan vaz geçilmelidir. 

Anavatandan, devalüasyon kayıplarının telafisini talep etmeye yüzünüz olmalıdır. Türkiye son 3 aylık kayıpları KKTC’ye süratle sağlamalıdır. 

Ancak bu şekilde yaşadığımız sarsıntı atlatılabilir, KKTC kendi ayakları üzerinde durabilir ve Rum devletinin bir cazibe ve çekim merkezi olması önlenebilir 

Aksi halde Rum devleti tarafından yutulmamız, ekonominin tümüyle güneye kayması ve Rum yönetiminin uyguladığı osmosis stratejisi başarıya ulaşacaktır.

Exit mobile version