Lady Godiva 17 yaşındayken kendisinden bir hayli büyük Mercia Kontu Leofric ile evlenir.
Evliliğin ilk zamanları iyi giderken Kontun, Coventry halkından istediği yüklü vergiler sebebiyle çiftin arası açılır.
Halk 11. yüzyılda İngiltere Coventry’de uygulanan ağır vergilerden isyan halindedir. Vergileri arttıran Lord Leofric’in eşi Lady Godiva halktan yana tutum alır. Eşini vergileri indirmesi yönünde ikna etmeye çalışır ancak sonuç elde edemez.
Kont eşinin bu konuşmalarından o kadar çok bunalır ki eşine asla kabul edemeyeceğini düşündüğü bir teklif yapar.
Lady Godiva’nın at sırtında, sadece saçlarına sarınarak, Coventry sokaklarını boydan boya geçmesi koşuluyla vergi yükünü azaltacaktır. Lady Godiva’nın buna cesaret edemeyeceğine inanan Lord eşinin baskılarını bu şekilde kıracağını düşünür.
“Çırılçıplak yürü de Tanrının hediyesini herkese göster” diyen kontun böyle bir teklifi karısının dindar ve muhafazakar olup kabul etmeyeceğini düşündüğü için söylediği düşünülür.
Kontun düşüncesinin aksine Godiva bu teklifi kabul eder.
O an geldiğinde, Lady Godiva atının üzerinde vakur ve kendinden emin olarak geçişini yapar. Bu durumu öğrenen halk, dükkanlarını kapatır evlerine girer. Lady’nin onuruna kimse sokağa adımını atmaz, hiçbir pencerenin perdesi aralanmaz.
Lady’nin bu cesur davranışı karşısında, ona duydukları derin saygıyı gözlerini kapatarak gösterirler.
Atın üstünde upuzun kızıl saçlarını salarak bütün şehri dolaşır. Lady Godiva kocasına karşı direnişte galip çıkmış kont da sözünde durup vergileri kaldırmıştır. Lady Godiva 11. yüzyıl İngiltere’sinde bir efsaneye dönüşmüş asırlardır. Cesareti, kararlılığı, saflığı, tutkusu ve güzelliği pek çok sanatçıya ilham kaynağı olur.
Ressamlara, şairlere, sanatçılara hatta Freud’a bile ilham kaynağı olmuş bu kadın Lady Godiva’dır.
Bugün “Femen“ adlı grup Lady Godiva’dan ilham alarak dünyanın dört bir yanında soyunarak direnmeye devam ediyor