Site icon Söz Gazetesi

Yunan Tanrılarının adları bile Türkçe’den alıntı…

Yunanların Türklere dair herşeyi sahiplenmeye çalışmasını seyrediyoruz. Yunan Mitolojisine bir göz atarken, aşağıda bazı Tanrı-Tanrıça isimlerinin Türkçe’ye yakınlığı beni çok şaşırttı. Sonra da bazı diğer verileri de yan yana koyunca ortaya farklı bir resim çıkmaya başladı, sizlerle paylaşayım istedim.
Genelde Yunan Tanrı-Tanrıça adları aşağıdaki gibi İngilizce okunuşlarla yazılıyor (zira Yunan alfabesi farklı). Solda İngilizce yazısıyla (Türkçe’de ne yazıkki tembellikle birebir aynı şekilde çevirilerde kullanıldığından kelimelerin Türkçe sesleri göz ardı edilmiş:
Athena: Asena (th harfleri kısık s harfi çıkarıyor ve Asena’ya benzer kelimeye dönüşüyor – Athena, Yunan mitolojisinde bakire ve çok savaşçı kadındır.)
Artemis: Ertemiz (Avcı ve bakire)
Demeter: Demet er (Demet demet yiyecek veren)
Ares: Erez (Er-ez?)
Örneğin J.T Jablonski’ye göre Artemis aslında Yunanca değil, Frig kökenli bir kelime ve Platon’a göre Artemiz ‘zarar görmemiş, el-değmemiş, saf, temiz’ anlamlarına geliyor.
Çin kaynaklarında hunların bir adı da İon’lar olarak geçiyor. (Kaynak: “Bozkır halklarının doğudan batıya göçü” Karoly Czelgedy.)
Bugünkü Yunan milleti dediğimiz millet aslında homojen bir millet değil: Dorlar + Mikenler (Akalar, Aeollar, Danalar) + İonlar + Pelasglar’dan oluşuyor kabaca. Mikenlerin anavatanı bugünkü Filistin-Lübnan kıyıları ve buradan önce Anadolu’ya, oradan Yunanistan’a göç ediyorlar. Bu esnada Anadolu’da ayrı bir halk olarak İon’lar bulunuyor, Yunanistan’da da Mikenler öncesi muhtemelen bir İskit kavmi olan Pelasglar bulunuyor. Daha sonra, bir başka İskit kavmi olan Dor’lar Yunanistan’ı işgal ediyor. Tüm bu karışım, bugünkü Yunan diyeceğimiz kimliğin temelini doğuruyor. Oysa, Dorlar diye yazılan kelime aslında isimleri Tur/Tor olarak okunan bir topluluk. Bu ismi Anadolu’da başka yerlerde de görüyoruz: Truva’nın kurucusu Toros ve bu ismin verildiği dağlar: Toros Dağları. da yine bu Tur kavminin dağları. Truvalılara benzer şekilde Türkler için de dağlar kutsaldır: Tanrı Dağları, Kut dağı, gibi.
Dorlar ile ilgili bahsi kapamadan, Dor halkı için söylenen ifade: “Dorian”dır. Dor’un alternatif okunuşu Tur ise, Dor halkının okunuşu: Turan’dır.
Truva’dan Anadolu’ya kaçan Truvalı prenslerden birinin adı da Turkos’tur. (Kral Priam oğlu Troilus oğlu Turkos)
Romalıların Truva kökenli olduğu, Truvalıların da Frig kökenli olduğu meselelerine değinebiliriz. Ancak Yunan medeniyeti için çok önemli olmuş tanrılarının Türkçe anlamlar taşıması ve köklerinde Dorlar, Pelasglardan ve belki İon’lardan gelen bir miktar Türk izleri barındırması dikkate değer.
Ömer Erentürk
Resim: Truva savaşları sırasında Achilles, Turkos’un babası Troilus’a (Tuğrul olduğu da iddia ediliyor) kurduğu pusuda saldırıyor.
Okura not: Bu yazı internet seçkilerinden iktibas edilmiştir.
Exit mobile version