Merkezi Ankara’da olan bir dernek var: ATAMDER.
Avrasya Tarih ve Medeniyetleri Derneği.
Yönetim Kurulu başkanı GürkanKalkan.
Gürkan kalkan ve ekibinin tamamı Tüarkçü ençlerden oluşuyor.
Türkçü deyince siyaset piyasasına sokulan, ayakkabının topuğuna basan, eğri bıyıklı, elleriyle bir takım acayip işaretler yapan, “… korum” mantığı ve yaşam tarzından kurtulamamış olanlardan sanıp da sakın aldanmayın.
Bu gençler pırıl pırıl .. Hepsi eğitimli, tahsilli, hepsi kendi konusunda en iyilerden oluşan uzman. Terbiyeli ve en önemlisi edepli.
Düanyanın gelişen ve değişen koşullarında Türklüğü ve Türk olmanın onuru , bilinci ve gururuyla çalışıyorlar.
Ben onlara gıyaplarında “Siber çağım altın nesli ” diyorum.
Kabul ederler, etmezler bilemem.
ATAMDER’in en önemli faaliyet alanrından biri de Avrasya coğrafyası. ATAMDER üyeleri Avrasya denilen coğrufyanın Türk toplulukları ve Türkçe konuşan topluluklardan oluştuğunun bilinci içindeler.
Bu gün Avrasyacılık deyince piyasaya sokulan ve popüler hale getirilen Dugin Avrasyacılığı, Brüksel Avrasyacılığı, Pentagon destekli Avrasyacılar galebe çalıyor.
ATAMDER’in en büyük mücadelesi bunlarla. Çünkü ATAMDER üyeleri tam da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Avrasya bilinciyle hareket ediyorlar.
Bunun somut delili ise bir süre önce hayli köklü bir araştırma ürünü olan TÜRKDES projesini tanıtmaları oldu.
TÜRKDES Projesi tamamıyla bir ATAMDER ürünü. Türk yurtlarında Türk çocuklarının eğitim programı. İşte modern Türkçülük ve daha ötesinde Atatürkçülük böyle olur, böyle olmalıdır.
TÜRKDES projesinin tanıtımı Ankara’da yapıldı. ATO, Ankara Ticaret Odası Tesisleri’nde düzenlenen tören kelimenin tam anlamıyla ‘Kengeş’ düzeninde gerçekleşti.
İçişleri, Dışişleri, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Türk devletlerinin temsilcileri ve konuyla ilgili uzmanların biraraya geldieği toplantıda konuşmacılardan Prof.Dr. Ahmet Taşağıl Türk dünyası ile ilgili özlenimlerini aktarırken vurguladığı en önemli konu ise: yeni nesil araştırmacı bilim adamlarının yetiştirilmesinin gerekliliği oldu.
Ali Şir Nevayi – Tarih-i Enbiya ve Hükema (Metin-Aktarma-Dizin-Tıpkıbasım), Ali Şir Nevayi Hayretü’l-Ebrar, Ali Şir Nevayi Münacat Çihil Hadis (Kırk Hadis) Nazmül Cevahir Kitab-ı Sıracü’l-Müslimin, Ali Şir Nevayi Vakfiye, Eski Anadolu Türkçesi Dersleri, Kazakistan’da Kızıl Kıtlık kitaplarıyla bilinen Prof,Dr. Vahit Türk ise Ali şir Nevai’yi tanıttı.
Tanıtım programı içearisinde Türk yurtlarından ezgiler de yer aldı.
TRT’den emekli ola Türk Halk Müziği uzmanı Bünyamin Aksungur’un konuşması ile en ilgi çeken konulardan biri oldu.
Aksungur, milletlerin çalgılarının kendilerine özgü olduğunu belirttiği konuşmasında Türk dünyasında çalınan ezgilerin benzerliği üzerinde dururken Türk dünyasının çalgılarının da tanıtımını yaptı.
Aksungur’un TÜRKDES tanıtım kengeşindeki konuşmasını yayınlıyoruz.
Müzik ile ilgili olmasanız da Türk dünyasını ve halkları ulus yapan süreci daha iyi anlamanız bakımından önemlidir.
İlgi ile izlemenizi öneriyorum.
Reha Ören