Site icon Söz Gazetesi

Türk ordusu SİHA üzerinden siyasi reklam aracı yapılamaz!

Milli Savunma Bakanlığı Eski Genel Sekreteri Ümit Yalım, seçim atmosferinde savunma sanayi alanında kimi üretimlerin siyaset kurumu tarafından gündeme getirilmesine tepki gösterdi. Yalım, “Türk ordusu SİHA üzerinden siyasi reklam aracı yapılamaz” dedi. İşte o yazı:

Türkiye seçimlere giderken, Tayyip Erdoğan ve AKP’nin seçim reklamlarında Türk Silahlı Kuvvetleri Yazısının ve Genelkurmay Başkanlığı ambleminin kullanılması Türk Kamuoyu’nda rahatsızlık yarattı. Reklamda, askerlik görevini yapan erler ve içlerinden birisinin annesi örneklendirilerek, bir terör saldırısının Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile yok edilmesi üzerinden Erdoğan ve AKP’nin reklamı yapılıyor.

İHA ve SİHA’ların terörle mücadelede kullanılması önemli bir gelişmedir. Ancak, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Genelkurmay Başkanlığı’nın SİHA üzerinden siyasi reklam aracı yapılması kabul edilemez. TSK, Türk Milletinin Ordusu olup her türlü siyasetin üzerindedir.

İHA VE SİHA KONUSUNDA KAMUOYU YANILTILIYOR !

Tayyip Erdoğan ve AKP’den önce savunma sanayi yokmuş gibi algı yönetimi yapılması, İHA (İnsansız Hava Aracı) ve SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı)’ların seçim malzemesi olarak kullanılması dikkat çekiyor. Genelkurmay Başkanlığı’nda, Harbe Hazırlık ve Harekât İhtiyaçları Şube Müdürü sıfatıyla, F-16, Müşterek Taarruz Uçağı (Joint Strike Fighter, F-35), Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (AWACS), A-400M Nakliye Uçağı, CH-47 Ağır Ulaştırma Helikopteri, TUSAŞ İnsansız Hava Araçları, MİLGEM Korvetleri, Havuzlu Çıkarma Gemisi (Landing Pool Dock), Havadan Bağımsız Tahrikli (Air Independent Propulsion) Denizaltı v.b. 650 projede fiilen çalışmış Emekli Kurmay Subay olarak, Türk Kamuoyunun doğru bilgilerle aydınlatılması gerektiğine inanıyorum. Bu bağlamda, Erdoğan’ın, “2002’de 62 savunma projesi yürütülürken bugün 700’e yakın projenin hayata geçirildiği savunma sanayine kavuştuk” söylemi doğru değildir.

Çünkü, 2002’de 62 değil 600 savunma projesi, 2006’da ise 650 savunma projesi vardı. İHA ve SİHA’ların Savaş Uçağı gibi sunulması yanlıştır. İHA ve SİHA’lar nokta hedefleri için kullanılmakta olup bölgesel hava üstünlüğü sağlayamazlar. İHA ve SİHA’lar, Suriye’deki askerlerimize bölgesel hava üstünlüğü ve koruma sağlayamadığı için İdlib’te, 27 Şubat 2020’de, Rus uçaklarının yaptığı saldırıda 33 askerimiz şehit olmuştur.

BAYKAR Firmasının ürettiği TB2, AKINCI İHA ve SİHA’lar için yoğun bir şekilde Halkla İlişkiler ve Kamu Diplomasisi çalışması yapılıyor. TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.)’ın ürettiği İHA ve SİHA’lar ise yok sayılıyor. BAYKAR’ın ürettiği İHA ve SİHA’ları eleştirenlere ağır bir şekilde saldırılıyor.

İlk Milli İHA ve SİHA’ların BAYKAR firması tarafından yapıldığı iddiası doğru değildir. İlk Milli İHA ve SİHA’lar TUSAŞ tarafından üretilmiştir.

BAYKAR FİRMASI’NA AÇIK BİR ŞEKİLDE KAYIRMA YAPILIRKEN TUSAŞ’A ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILIYOR !…

Açık Kaynaklarda yayınlanan ve tekzip edilmeyen/edilemeyen belgelere göre, Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde, 110 adet Baykar/Bayraktar SİHA, 14 adet TUSAŞ ANKA SİHA vardır. Başkanlığını Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK)’nin TUSAŞ’a 20 adet SİHA siparişi verirken Baykar/Bayraktar’a 110 adet SİHA siparişi vererek ihalelerde Baykar/Bayraktar Şirketini açık bir şekilde kayırdığı, TUSAŞ’a üvey evlat muamelesi yaptığı görülüyor.

Halbuki, TUSAŞ’ın %54,49’u Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’na, %45,45’i Savunma Sanayi Başkanlığı’na, %0,06’sı Türk Hava Kurumu’na aittir. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, eşine ait şirketten bakanlığa dezenfektan satıldığı için görevden alınmıştı. Erdoğan’ın Başkomutanlığını yaptığı Silahlı Kuvvetler’e damadının ortak olduğu şirketten milyon dolarlık SİHA’lar satılıyor. Şimdi biz de soralım; Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yaptıkları ile Tayyip Erdoğan’ın yaptıkları arasında ne fark var?

3238 Sayılı Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkındaki Kanun’un 11. Maddesine göre, “Savunma sanayii alanında yapılması öngörülen iş ve işlemlerde 1050 sayılı Muhasebei Umumiye Kanunu, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile 832 sayılı Sayıştay Kanunu hükümleri uygulanmaz.” Yani, Başkanlığını Erdoğan’ın yaptığı SSİK’in şirketlere verdiği ihaleler Yargı denetimine ve Sayıştay denetimine tabi değildir. Halihazırda Savunma Sanayi İcra Komitesi(SSK)’nin üyeleri, Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Hazine ve Maliye Bakanı, İçişleri Bakanı, Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve Savunma Sanayi Başkanı olup ihaleler tamamen SSİK üyelerinin vicdanına havale edilmiştir.

YÜKSEK PERFORMANSLI TUSAŞ SİHA’LAR YERİNE, DÜŞÜK PERFORMANSLI BAYKAR SİHA’LAR TERCİH EDİLİYOR ! BU NE İŞTİR ?

BAYKAR Firmasının ürettiği SİHA’ların Türkiye’de üretilen SİHA’lar arasında en iyisi olduğu iddia ediliyor. Ancak, bu iddia da doğru değil. TUSAŞ ve BAYKAR’ın internet sitelerinde yayınlanan performans kriterlerinde bu durum açıkça görülüyor. TUSAŞ ANKA havada 30 saat kalırken Bayraktar TB2 havada 27 saat kalıyor. TUSAŞ ANKA 30 bin feet irtifaya çıkarken, Bayraktar TB2 ancak 25 bin feet irtifaya çıkıyor. TUSAŞ ANKA’nın motoru yerli ve dizel olup 172 Beygir Gücündedir. Bayraktar TB2’nin motoru ise yabancı ve benzinli olup 105 Beygir Gücündedir. TUSAŞ ANKA’da Buz Giderme Sistemi vardır ancak Bayraktar TB2’de Buz Giderme Sistemi yoktur. Verilen somut örnek ve belgelerden anlaşılacağı üzere Baykar Firması’nın ürettiği TB2 SİHA’lar düşük performanslı olup, TUSAŞ’ın ürettiği ANKA SİHA’ların gerisindedir.

TUSAŞ AKSUNGUR havada 50 saat kalırken Bayraktar AKINCI havada 24 saat kalıyor. Türk Deniz Kuvvetleri’nin envanterine giren ve Dalaman’da konuşlandırılan TUSAŞ AKSUNGUR, yaklaşık 3 Bin kilometrelik harekât Yarıçapına sahip olup, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz üzerinde 2 günden fazla süreyle devriye dolaşıp tekrar Dalaman’daki Üssüne geri dönmektedir. Bu kadar yüksek performanslı TUSAŞ AKSUNGUR ve Tanker Uçakları varken TCG Anadolu Gemisi’ne de ihtiyaç yoktur. Ayrıca, TUSAŞ AKSUNGUR’da Buz Giderme Sistemi vardır ancak Bayraktar AKINCI’da Buz Giderme Sistemi yoktur. Buz Giderme Sistemi olmayan İHA’ların, soğuk havalarda flap ve dümen sisteminin donarak ve kilitlenerek kontrolden çıkma ve düşme riski vardır. Verilen somut örnek ve belgelerden anlaşılacağı üzere Baykar Firması’nın ürettiği AKINCI SİHA’lar düşük performanslı olup, TUSAŞ’ın ürettiği AKSUNGUR SİHA’ların çok gerisindedir.

Ayrıca, Yunanistan’ın Ege’deki adalara silah, araç ve askeri malzeme sevkiyatı TUSAŞ AKSUNGUR tarafından tespit edilmiştir.

TÜRK KAMUOYU’NUN CEVABINI BEKLEDİĞİ SORULAR :

SORU 1: BAYKAR Firmasının ürettiği ve Kara Kuvvetleri’ne sattığı Mini İHA’lardan kaza kırıma uğrayanların onarımı, sözleşme gereği üretici firma tarafından yapılması gerekirken, onarımın Ankara Güvercinlik’te konuşlu 5. Ana Bakım Fabrikası tarafından yapıldığı iddiası doğrumu dur? SORU 2: Kara Kuvvetleri için ihtiyaç duyulan 3 adet Taktik İHA ihalesinin 2010 yılında, BAYKAR Firmasına verildiği, ihale bedelinin 120 milyon dolar olduğu, ihale bedelinin %25’inin firmaya peşin olarak ödendiği iddiası doğrumu dur? Bu iddia doğru ise, 1 adet F-16 Savaş Uçağı’nın satış fiyatı 20 milyon dolar iken, 1 adet Taktik İHA’ya 40 milyon dolar ödenmesi yani 2 Savaş Uçağı ücreti ödenmesi etik midir? SORU 3: BAYKAR Firması Mini İHA ve Taktik İHA ihalelerine girerken İhale Dosyası’na Tesis Güvenlik Belgesi koydu mu? Anılan belge konulmadıysa firma ihaleye nasıl girdi? Dönemin SSİK Başkanı Tayyip Erdoğan,SSİK Üyesiİlker Başbuğ, Savunma Sanayi MüsteşarıMurad Bayar ve Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner’in bu sorulara verecek cevapları var mı? SORU 4: TSK’ya ve diğer Devlet kurumlarına milyon dolarlık İHA satanBAYKAR Firması, İHA’larını uçurmak ve test etmek için kullandığı Keşan Havaalanı, Çorlu Havaalanı ve diğer havaalanları için ilgili devlet kuruluşlarına ücret ödüyor mu ? Ümit YALIM Milli Savunma Bakanlığı Eski Genel Sekreteri

Kaynak Linki = https://www.yenimuhalefet.com/haber/yalim-turk-ordusu-siha-uzerinden-siyasi-reklam-araci-yapilamaz-19104

Exit mobile version