Türkiye ile Yunanistan arasında daha çok Kıbrıs’ın güneyindeki doğal gaz arama faaliyetleri nedeniyle yaşanan gerginlik, yerini son birkaç haftadır Ege Denizi’ndeki adaların egemenliği üzerinde yaşanan tartışmalara bıraktı.
Doğu Akdeniz’deki son gelişmeler, Türkiye ile Yunanistan’ı bir kez daha karşı karşıya getirirken, Ankara’nın Ege anlaşmazlıklarını yeniden gündeme taşıması tansiyonu daha da artırdı.
İki ülke uzun yıllardır birbirini hava sahasını ihlal etmekle suçluyor. Ancak bu kez suçlamalar karasularının ihlal edildiği yönünde.
Gerilimin artması sonucu geçtiğimiz günlerde iki ülkenin savaş gemileri arasında bir çarpışma meydana geldi. Kemal Reis ile Yunan fırkateyni Limnos arasında yaşanan kazada her iki gemide küçük hasarlar meydana geldi.
Türkiye ile Yunanistan arasında zaman zaman artan gerginlik iki ülkeyi savaşın eşiğine getirdi. 1996 yılında Sakız Adası yakınlarında Türk F-16 savaş uçağı Yunan Mirage 2000 jetleri tarafından açılan ateş sonucu Ege Denizi’ne düştü. Pilot Yarbay Osman Çiçekli kurtulurken, Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan uçakla birlikte denize düşerek yaşamını yitirdi.
2006 yılında da Türk ve Yunan F-16’ları havada çarpıştı. Kazada Türk pilot hayatta kalırken Yunan pilot hayatını kaybetti.
Yine komşu ülkeler arasında artan gerilimin sonucu Atina savunmasını güçlendirme kararı aldı. Yeni bir silahlanma programı açıklayan Yunanistan hükümeti, bu kapsamda Fransa’dan 16 Rafale savaş uçağı, 4 fırkateyn, 4 helikopter satın alacak.
Yeni silahlanma programı Yunanistan savunmasını ne kadar güçlü kılıyor? Rakamsal olarak her iki ülkenin savunması ne durumda?
KARA KUVVETLERİ
Aktif asker sayısı
Yunanistan: 107 bin 593
Türkiye: 355 bin
Tank
Yunanistan: 1,353
Türkiye: 2,435
Donanma
Fırkateyn
Yunanistan: 13
Türkiye: 16
Corvette/Saldırı Gemisi
Yunanistan:9
Türkiye:33
Denizaltı
Yunanistan:11
Türkiye:13
Hava kuvvetleri
Savaş Uçağı
Yunanistan: 228
Türkiye: 293
Askeri Kargo Uçağı
Yunanistan: 17
Türkiye: 36
Uzmanlara göre Türk ordusu özellikle Suriye ve Irak’ta edindiği tecrübeler ile karada herhangi bir çatışmada kolayca üstün gelen taraf olur. Ancak hem Türk hem de yabancı askeri uzmanlar Yunanistan hava kuvvetlerinin küçümsenmemesi gerektiği görüşünde. Öte yandan ABD merkezli, bağımsız Global Firepower’ın 2020 raporuna göre Türk Silahlı Kuvvetleri, dünyanın en güçlü 13’üncü ordusu konumunda bulunuyor. Aynı listede Yunan ordusu 33. sırada yer alıyor.
Söz konusu raporda Türk ordusu için şu özelliklere yer veriliyor:
Savunma bütçesi: 19 milyar dolar
Toplam askeri personel: 735 bin
Toplam hava gücü: 1,055 (uçak + İHA + helikopter)
Savaş uçağı: 206
Muharebe tankı: 2 bin 622
Donanma gücü: 149
Kaynak: https://tr.euronews.com/