İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında İtalya’dan kereste ve süs bitkisi satın alır. Bitkilerin içinde, siyah beyaz benekli, irice bir böcek dikkat çeker. Böcek, ağaçların diplerine girerek dallarını kemiriyor ve domdom kurşunu delmiş gibi delikler açıyor, larvalarını bırakıyordu. Drakula böceğinin girdiği ağaç kısa zaman içinde koflaşıyor ve çürüyordu.
İstanbul’da mücadele başlatılır ama 2017 yılında, ithal edilen süs bitkilerinden Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne de gönderilmiştir!Trabzon Büyükşehir Belediyesi, süs bitkilerini, İstanbul’dan getirerek, Maçka’nın Esiroğlu mevkiindeki fidanlığa yerleştirmiştir.
Hızla etrafa yayılan böcek, özellikle fındık dallarını kök kısmına yakın yerlerden delerek larvalarını bırakıyor ve kısa sürede ağacın ölmesine sebep oluyor.
Trabzon CHP Milletvekili Ahmet Kaya, durumdan haberdar edilir. Konuyu araştıran Kaya, olay yerine, basınla birlikte gider ve fındık üreticisinden bilgi alır.
80-85 yaşındaki üreticiler, daha önce böyle bir böceğe rastlamadıklarını söyler. Maçka Gıda Kontrol Müdürlüğü konuyla ilgili olarak halkı bilgilendirmek için bir broşür bastırmıştır. Broşürde, böceğin görüldüğü yerdeki bütün ağaçların imha edilmesi gerektiği ve iki kilometre çapındaki arazinin karantinaya alınması gerektiği yazılıdır.
Üreticiler, Maçka Kaymakamlığı’ndan gönderilen resmi bir yazıyı da Kaya’ya gösterir. Kaya, bu konuda diyor ki,
“Kaymakamlık tebligat yapmış üreticiye, ‘Tarım yasası gereğince fındıklarınızı kesin’ demiş. Bu bahçelere, ithal böcek getirenlerin, vatandaşın zararını karşılaması gerekiyor. Aynı zamanda acilen müdahale ederek böceğin yayılmasına son verilmelidir. Bu böcek bu hızla yayılırsa yakın bir gelecekte sağlıklı fındık dalı kalmayacak diye kaygı duyuyoruz. Zararlı, kaynağında yok edilmemiştir. O ihmal nedeniyle böcek hızla fındık bahçelerimize yayılmaya ve fındık dallarını öldürmeye başlamıştır.”
Kaya, ayrıca şu bilgileri veriyor:”Maçka Kaymakamlığı’ndan gönderilen resmi yazıda, vatandaştan bu böcek ile mücadele etmesini istiyorlar. Etmezlerse, yapılacak işlemlerin iki katı ceza ödeyeceklerini tebliğ ediyorlar. Çiftçi bu böceği bilmiyor. Ne yapacağını da bilmiyor. Nasıl müdahale edecek. Böceğin bulunduğu ağaçların kesilmesi de isteniyor. Vatandaşın kaybı ne olacak. Bu sorunu, Trabzon’a kim getirdiyse soruna çare onlar bulsun, gariban üretici değil. Kanun gereği ,Bakanlığı acilen olaya müdahale etmesi ve bölgeyi karantina altına alıp, bu böceğin kökünü kurutması gerekiyor.”
Halk arasında “Drakula” olarak adlandırılan böcek, “Uzun Antenli Turunçgil Böceği” olarak adlandırılıyor. Çınar, kavak, huş, söğüt, atkestanesi, akçaağaç, kızılağaç, gürgen, kayın, karaağaç türleri, fındık, elma, dağ muşmulası, kiraz, armut ve turunçgillere yerleşerek larvalarını bırakır. Larvalar ağaçların içinde galeriler açar. Fidanları kısa sürede, yetişkin ağaçları ise zaman içinde öldürür…
* * *
Hani “köküne kibrit suyu dökmek” diye bir deyim vardır ya, Drakula böceğini ithal edenler, Türkiye’de adı geçen ağaçların kökünü kazımak için bir proje yapsa, böceği Trabzon’a gönderenler ve getirenler de Doğu Karadeniz’deki fındık üretimini bitirmek istese ancak bu kadarını yapabilirdi.
Diyeceksiniz ki, “cemaatlerin ittifakıyla kurulan iktidar da Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerine Drakula böcekleri yerleştirdi. O böcekler, devletin temellerini kemiriyor, her bir böcek, girdiği deliğe 70 larva bırakıyor ve sonuçta bakıyorsunuz ki, adalet çürümüş, güvenlik çürümüş, eğitim çürümüş…”
Doğrudur… Türkiye’nin, bütün kurumlarını gözden geçirecek, yeniden yapılandıracak bir hukuk devletine dönüşmesi gerekiyor. Mevcut siyasi partilerin bu konularda hiçbir hazırlığı yoktur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni restore edecek bir kadroya ihtiyaç var.
Arslan BULUT
Yeniçağ