Site icon Söz Gazetesi

DİYABETLE YAŞAMAYI ÖĞRENMEK GEREKİYOR

Close up of asian man's hands using lancet on finger to check blood sugar level by glucose meter, Healthcare medical and check up, diabetes, glycemia, and people concept

Günümüzde diyabet ya da halk arasında bilinen ismiyle şeker hastalığı, ölümcül birçok hastalığın oluşumunda önemli rol oynayan ve dünyanın her yerinde oldukça yaygın görülen bir hastalık türü olarak tanımlanıyor. Farklı çeşitleri bulunan diyabet hastalığının en sık rastlanan ve genellikle 35-40 yaş üzeri bireylerde ortaya çıkan türü ise Tip 2 diyabet olarak biliniyor.

Hastalığın nedeninin, insülin hormonu üretiminin herhangi bir nedenle yetersiz olması veya hiç olmaması ya da vücut dokularının insüline karşı duyarsız hale gelmesi olduğunu anlatan Medline Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, beslenme ve yaşam tarzındaki yanlışlara bağlı olarak son yıllarda özellikle çocuklarda ve gençlerde birçok farklı ve önemli hastalığın oluşumunda birincil faktör olan Tip 2 diyabet görülme sıklığının hızla arttığını söylüyor.

Hastalığın belirtilerini azaltmak mümkün

Hastalık, ağızda kuruluk ve tatlılık hissinin yanı sıra buna bağlı aşırı su tüketme arzusu, normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi ile sık idrara çıkma şeklindeki 3 temel belirtiyle kendini gösteriyor. Dyt. Selva Oturakçıibogil, “İlaçların aksatılmadan kullanımı, dengeli ve düzenli beslenme, ayrıca alışkanlık haline getirilmiş fiziksel aktivite ile diyabetin belirtilerini azaltmak mümkündür. Diyabetli bireyler, günde en az 5 öğün olacak şekilde öğünlerinin sayısı planlanmalı ve 2-3 saatte bir beslenmelidirler. Öğünlerin içeriği ise dengeli bir şekilde ayarlanmalıdır. Örneğin, bir ara öğünde sadece meyve değil yanında süt, yoğurt, kefir veya kuruyemişlerden tüketilmelidir. Aynı şekilde bir ana öğünde makarna veya pilav yani ana karbonhidrat kaynağı tek başına tüketilmemeli yanında protein kaynağı ile birlikte salata da mutlaka yenmelidir” diyor.

Diyabet hastalarına öneriler

Diyabetli bireyler için yaşam tarzındaki düzenlemelerin çok önemli olduğunu ifade eden Dyt. Selva Oturakçıibogil, “Günümüzde tedbir ve tedavilere rağmen tıbben henüz tam olarak iyileşmenin sağlanamadığı bu hastalık bir ömür boyu devam edeceğinden onunla yaşamasını öğrenmek gerekiyor” diyerek hastalar için beslenme önerilerinde bulunuyor:

Exit mobile version