Site icon Söz Gazetesi

YAPMAYI BIRAKMANIZ GEREKEN 8 KÖTÜ DUŞ ALIŞKANLIĞI

Duş almak çoğumuz için günlük bir alışkanlıktır ve herkesin kendi

rutini vardır. Bazı insanlar her gün saçlarını yıkamadan yaşayamazken, bazı insanlar da her 2-3 günde bir saçlarını yıkamayı severler ve farklılıklar böylece sürüp gider.

Fakat, en yaygın duş alışkanlıklarından bazılarının bu kadar da sağlıklı olmayabileceğini biliyor muydunuz? İster inanın ister inanmayın, her gün duş alırken yaptığınız bazı şeyler sizi hiç düşünmediğiniz şekilde etkileyebilir. Muhtemelen hemen vazgeçmeniz gereken 8 sağlıksız duş alışkanlığını görmek için bu listeye göz atın.

1. Ayaklarınızı yıkamamak

Kendinize karşı dürüst olacak olursanız, duş yaptığınızda ayaklarınıza gereken ilgiyi gösterdiğinizi söyleyebilir misiniz? Duş alırken ayaklarınızın bol suyla temas ettiğini düşünüyor olabilirsiniz, bu yüzden eğilip onları da gerektiği gibi yıkamanız için bir neden göremiyor olabilirsiniz. Bu durumda yanlış düşünüyorsunuz!

Evet, uzun günün ardından veya yorucu bir antrenmandan sonra eğilip ayaklarınız ile ilgilenmek zor geliyor olabilir. Ancak, ayaklarınız ve parmaklarınız arasındaki yerlerin, gün boyunca bakterilerin çoğunluğunun toplandıkları yerler olduğunu unutmayın. Duşun amacı sadece iyi kokmak değil, kendinizi temiz tutmaktır, değil mi?

2. Duşta yüzünüzü yıkamak

Şüphesiz, yüzünüzü duşta yıkamak daha kolaydır ve etrafı da batırma şansınız yoktur o sırada. Tüm bu güzel su akarken neden olmasın? Ancak, kolay olmasına rağmen, bu aslında yüzünüz için hiç de iyi değil. Dermatologlara göre, yüzümüz çok uzun süre suda kalırsa yüzümüzdeki deri kurur. Unutmayın, yüz cildi vücut derisinden çok daha hassastır.

Buna ek olarak, bunu yapmaktan şiddetle kaçınmalısınız çünkü suyun sıcaklığı genellikle lavaboda yüzünüzü yıkamak için kullandığınızdan daha sıcak olacaktır. Yüzünüzün genellikle kırmızı, kızarık ve kuru olduğunu fark ederseniz, bunun nedeni yüzünüzü duşta yıkamanız olabilir.

3. Traş bıçağınızı duşta bırakmak

Çoğumuz tıraş bıçağımızı kullandıktan sonra onu küvetimizin yanında unutup gidiyoruz çoğu zaman. Bir traş bıçağı bakterilerin yerleşmesi için çok uygun bir alandır ve mikropların saklanabilmesi için de birçok yer sağlar. Bunu bir sıcak ve ıslak bir ortamla birleştirin, alın size başa dert.

Tıraş bıçaklarınızı yanlış şekilde muhafaza ederseniz paslanırlar ve tetanoz enfeksiyonuna açık bir davetiye çıkarmış olursunuz. Tıraş bıçağınızın havada kuruduğundan emin olun ve onu duş yapılan bölgeden uzak tutun.

4. Küvet temizliği yapmamak

Küvetinizi en son ne zaman temizlediniz? Pek çok kişi küveti hem banyo yapmak hem de duş için kullanacak. İster suda yatmayı tercih edin ister sadece duş yapmayı, her iki durumda da küvetinizin de arada bir temizlenmesi gerektiğini lütfen unutmayın. Burada birçok bakteri ve mikrop üreyebilir ve emin olun kimse cildinde, ağzında, gözlerinde veya kulaklarında istemez bunları!

Eğer bir duş değil de küvetiniz varsa, bu sizin için daha fazla iş ve efor demektir. Küvetin yapılmış olduğu malzeme, duştaki fayanslardan daha fazla bakteri ve kir barındırma eğilimindedir. Küveti bir fırça yardımı ile haftada en az iki kez temizlediğinizden emin olun. Ancak, tüm temizlik kimyasallarının bir sonraki duşunuzdan veya banyonuzdan önce iyice durulandığından emin olun, sonuçta tüm bu kimyasalları vücudunuzda istemezsiniz.

5. Kabaca cildinizi ve saçınızı bir havluyla ovuşturmak

Duşunuzu bitirdikten hemen sonra elinizin havluya uzandığınızı tahmin edebiliyoruz, ancak insanların saçlarını kurutmak için çok farklı kurulama yöntemleri var. Hepimiz insanların ıslak saçlarını kurutmak için bir havluyu saçlarına sardığını biliyoruz. Saçlarınız bu şekilde kururken siz de işlerinizi yapabiliyorsunuz ve saçlarınız sizi o esnada rahatsız etmiyor, derli toplu havlunun içerisinde oldukları için. Ancak, bilmeden de olsa bu saçınıza gerçekten zarar verebilir.

Bazı insanlar bunu yaparken havluyu çok sıkı sarabiliyor mesela. Ayrıca, saçlarınızı uzun süre havluda bekletmek yerine hafifçe kurutmanız önerilir. Aynı şey cildiniz için de geçerlidir. Asla cildinizi havluyla ovalamayın, bunun yerine nazikçe kurutmaya çalışın, aksi takdirde cildinize zarar verebilirsiniz.

6. Luffa süngerinizi düzenli bir biçimde temizlememek veya yenilememek

Dürüst olun, aynı luffa süngeri ne zamandır duşunuzda asılı? Aylardır? YILLARDIR? Görünüşe göre, bu sağlığınız için korkunç olabilir. Süngerler ve benzer ürünler, kötü bakterilerin ve mikropların yaşaması için ideal bir ortam oluşturuyor.

Bir dahaki sefere dışarı çıktığınızda kendinize yeni bir sünger veya lif almayı düşünün ve sonrasında bunun havada kuruyabilmesi için uygun bir yer ayarlamaya çalışın.

7. Aşırı şekilde keselemek

Bazı insanlar için keseleme işlemi cilt bakımlarının vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bu, zaman zaman yapılması önemli olan bir eylem olmakla birlikte, her gün yapılması cildinize yarardan ok zarar getirir Cildiniz doğal olarak ortalama her 25 günde bir kendini zaten yeniler.

Böylece, her gün taze cilt hücrelerini gereksiz yere temizleyerek kızarıklığa ve tahrişe neden olabilirsiniz. Cildinizin dinlenmesine izin verin ve sadece haftada iki kez kese yapın. Hassas bir cilde sahip olanlar için ise haftada bir kez daha uygun olacaktır. Yağlı cilde sahip olanlar ise haftada iki defadan fazla yapabilirler, ancak her gün keselemekten kaçının.

8. Antrenmandan sonra duş yapmamak

Gece geç saatlerde ya da işe gitmeden önce sabahları antrenman yapmayı seviyorsanız, duş yapmak için çok yorgun olduğunuza ya da vaktinizin olmadığına karar verebilirsiniz. Ancak terlediğiniz bir antrenman sonrasında duş almamanız, cildinizin üzerinde bakteri oluşmasına neden olur. Bu nedenle mutlaka duş almaya çalışın antrenman sonrasında.

Bu bir cilt enfeksiyonuna, tahrişe veya kızarıklığa neden olabilir. Böyle bir durumda yatağa ya da işe terli ve kokarak gideceğinizi belirtmeye de gerek yok herhalde.

 

kaynak: flashposts.com

Exit mobile version