Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, AKP iktidarının yanlış politikalarından kaynaklı ortaya çıkan ekonomik krizin tarımı ve üreticiyi çok mağdur ettiğini vurguladı. AKP iktidara geldiğinde 1.48 lira olan mazot fiyatlarının 14 liraya dayandığını, geçen sene torbası 100 lira olan yem fiyatlarının 260 liraya çıktığını, gübrede yüzde 700’lere varan fiyat artışı yaşandığını aktaran Barut, “AKP üretimi ve üreteni sevmediği gibi cezalandırmaya devam ediyor. Tarımda bu çileyi, üretenin bu mağduriyetini bitireceğiz” dedi.
“AKP HALKI UMURSAMIYOR”
Ülke ekonomisinin AKP’nin işbilmez ve yanlış politikaları nedeniyle çöktüğünü ifade eden Ayhan Barut, “İğneden ipliğe her şey zamlandı. Çiftçi perişan oldu, esnaf ve sanatkarlarımız siftahsız dükkan kapatıyor. Yurttaş ekmeğe muhtaç hale getirildi, ocaklar söndü, işsizlik patladı. Bu vahim tablonun, ülkede yaşanan bu dramın sorumlusu olan iktidar hiç oralı olmuyor. Çünkü halk onların umurunda değil. Göz boyamaya çalışıyorlar ama halkımız sandıkta bunun hesabını soracak” diye konuştu.
ÇARPICI VERİLERİ PAYLAŞTI
AKP iktidarında tarımsal üretimde yaşanan sorunları fahiş fiyat artışlarıyla birlikte değerlendiren Ayhan Barut, şöyle devam etti:
“Tarımsal üretimde çiftçinin en büyük girdi maliyetlerinin arasında mazot yer alıyor. AKP iktidara geldiğinde 1.48 lira olan 1 litre mazotun fiyatı, geçen sene 6.5-7 liraydı. Şimdi ise 1 litre mazotun fiyatı 14 liraya dayandı. AKP üreticileri mazotla terbiye etmeye çalışıyor. Türkiye’de yıllık ortalama 5.5-6 milyon ton arasında tarımsal gübre tüketiliyor. Gübrede yüzde 95’i aşan oranda dışa bağımlıyız. Çiftçinin en büyük üretim maliyetlerinden birisini gübre oluşturuyor. Gübre fabrikaları kapatıldığı, ithalata bağımlılık arttığı, Tarım Kredi Kooperatifleri yeterli destek vermediği için gübrede çiftçi mağdur edildi. 2020 yılının Haziran ayında 1 ton ÜRE gübresinin fiyatı 1800 liraydı. 2021 yılının Ocak ayında bu 1 ton ÜRE gübresinin fiyatı 4500 lira bandına yükselmişti. Bugün itibariyle 1 ton ÜRE gübresinin fiyatı 14 bin lirayı aştı.”
“BU YANGINI SÖNDÜRECEĞİZ”
Çiftçiden besiciye tarımın tüm paydaşlarının çok büyük zorluk içine düştüğünü dile getiren Ayhan Barut, verileri paylaşarak şunları kaydetti:
“Türkiye’de geçen yıl torbası 100-120 lira arasında satılan yem, bugün itibariyle ortalama 240-260 liradan üreticiye satılıyor. Süt üreticisinin ürettiği bir litre süt ile 1.5 kilogram yem, besicilik yapan yetiştiricilerin de ürettiği bir kilogram karkas et karşılığında 25 kilo yem alabilmesi evrensel kuraldır. Ancak et/yem ve süt/yem paritesi, ne yazık ki üretici aleyhine bozulmuştur. Süt üreticisi 1 litre süt karşılığında ancak 800 gram yem alabiliyor. Besicilerimiz de aynı kaderi yaşıyor. Besicimiz bir kilo karkas et sattığında ancak 13 kilo yem alabilmektedir. Süt ve et üreticisi büyük zarar ettiği için hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalıyor. Türkiye’de bu yıl çiftçiye verilecek tarımsal desteklerin tutarı 25.8 milyar lira oldu. 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nun 21. Maddesine göre çiftçiye verilecek destekler, milli gelirin yüzde 1’inden az olamaz. AKP iktidarı bu kanun maddesine rağmen çiftçiye 75 milyar liranın üstünde destek vermesi gerekirken bunun 3’te birini reva görüyor. Yine Tarım Kanunu’nun aynı maddesine göre bugüne dek çiftçiye verilmeyen destek miktarı 214 milyar lirayı aştı. Yani çiftçinin devletten 214 milyar lira alacağı var. Tarımdaki veriler yangının boyutunu gösteriyor. AKP üretimi ve üreteni sevmediği gibi cezalandırmaya devam ediyor. Tarımda bu çileyi, üretenin bu mağduriyetini bitireceğiz.”