SİYASET

Ekonomiye can veren esnaf destek bekliyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Adana’da 60 yıldan bu yana düğün sektörüne hizmet veren kadın girişimcilerin pandemi sürecinde yok sayıldığını vurguladı.
Adana’nın tarihi Vakıflar Çarşısı’ndaki esnaf ve sanatkarları ziyaret eden Dr. Şevkin, 35 kadın gelinlikçi esnafı ile kınalık, kına malzemeleri, ayakkabı, her türlü abiye kıyafet, süs ve giyim eşyası, gıda, aksesuar, hediyelik eşya, çiçek, tekstil ürünleri, el yapımı ürünler, müzik aletleri ve ayrıca 3 adet düğün salonuyla hizmet sunan 100’e yakın esnafın aileleriyle birlikte ekonomik zorluklarla baş başa bırakıldığını kaydetti.
Yıllardan bu yana Adana’nın Vakıflar Sarayı’nda ekmek mücadelesi veren, pandemi nedeniyle evlerine ekmek de götüremeyen, çoğunluğu kadın emekçilerin oluşturduğu esnafın Adana ekonomisine önemli katkılar sunduğunu, sadece Adana’dan değil yurtiçi ve yurtdışından da müşterilerin uğrak yeri olduğunu dile getiren Dr. Şevkin, “Ekonomik krizle birlikte gelen salgın süreci nedeniyle aylarca kapalı kalan dükkanlar, düğünlerin ertelenmesi, müzisyenlerin iş yapamaması, yerli ve yabancı turistlerin kente seyahat edememesi gibi nedenlerle esnafın borçları birikti. Bankalara karşı faiz ve icra kıskacı arasında sıkışan çoğunluğu kadınların oluşturduğu esnafımız yüz üstü bırakıldı” dedi. Özellikle gelinlikçi ve müzik malzemeleri satan esnafın, müzisyenlerin pandemi nedeniyle açlıkla karşı karşıya kaldığını dile getiren Dr. Şevkin, Adana ekonomisinin kalbinin attığı önemli  merkezlerden biri olan Vakıflar Çarşısı esnafına sahip çıkılması çağrısında bulundu.
“NE HALDEYİZ KİMSE BİLMİYOR”
12 yaşında çırak olarak girdiği Vakıflar Çarşısı’nda işyeri sahibi olan Sevgi Özcan, pandemi nedeniyle aylarca kapalı kaldıklarını ve Adana’daki tüm bankalara borçlandığını söyledi. Borcu borçla kapatmak için kredi çektiğini, kredinin ödeme günü geldiğinde ne yapacağını şaşırdığını ifade eden Özcan, “Kadınların önünün açılmasını istiyorum. Kimse bizim ne halde olduğumuzu bilmiyor” dedi. Özcan, Vakıflar Çarşısı’nın Adana’nın can damarı konumunda olduğunu ve gerek Adanalılardan gerekse yetkililerden çarşının yeniden canlanması için destek beklediklerini vurguladı.
LİMONCU ALİ’NİN OĞLU HALİM LİMONCU: “YATAMIYORUM”
Vakıflar Sarayı’nda faaliyet gösteren Adana’nın ilk saz evi olma ünvanını taşıyan Limon Saz Evi sahibi Halim Limoncu ise Müslüm Gürses, İzzet Altınmeşe, Selahattin Sarıkaya, Hakkı Bulut, Vahdet Vural gibi ünlü isimlere müzik eğitimi veren babası Ali Limoncu’nun kurduğu 51 yıllık Saz Evi’nin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olmasına kimsenin gönlünün razı olmaması gerektiğini söyledi. Müslüm filminde Erkan Can’ın güzel oyunculuğuyla can bulan saz ustası, şair, eğitmen, halk ozanı babası Limoncu Ali’nin pek çok sanatçıyı yetiştirdiğine dikkat çeken, filmde Müslüm Gürses’in çocukluğunu oynayan Şahin Kendirci’nin seslendirdiği “Adana’ya Gel Gidek” şarkısının da söz ve müzik yazarı olan Halim Limoncu, ekonomik kriz ve pandemi nedeniyle bir çok müzisyenin darbukasını, kemanını satıp gündelik işlere gitmek zorunda kaldığını ifade etti. Limoncu, “Kemancı kemanını satıp tekstil mağazasında işe girmek istiyor, darbukacı darbukasını satıp lokantada çalışmak istiyor. Çok üzücü şeyler. Yatamıyorum” diye konuştu.

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.